Точка на вриење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Приказ на Целзиусов и Фаренхајтов термометар. Обележани се точката на вриење и точката на мрзнење на водата.

Точка на вриењето (Tv) е температурата при која течноста врие при нормален за неа притисок.

Точката на вриење на секоја супстанција зависи од притисокот над површината на течноста. Ако течноста врие во отворен сад, таа зависи од атмосферскиот притисок. Ако вриењето се врши во затворен сад, тогаш точката на вриење зависи од парниот притиоск (притисокот на пареата) над течноста. И во двата случаи, точката на вриење се покачува со зголемување на притисокот, а се снижува со намалување на притисокот.

Различните хемиски чисти течности имаат различна точка на вриење. Откога ќе се достигне точката на вриење, започнува бурното испарување на течноста.