Бутан (гас)

Од Википедија — слободната енциклопедија
За државата во Азија со истото име, видете Бутан (држава).
Бутан (гас)
Skeletal formula of butane
Ball and stick model of butane
Spacefill model of butane
Назнаки
106-97-8 Yes check.svgОк
ChEBI CHEBI:37808 Yes check.svgОк
ChEMBL ChEMBL134702 Yes check.svgОк
ChemSpider 7555 Yes check.svgОк
EC-број 203-448-7
Jmol-3D слики Слика
KEGG D03186 Yes check.svgОк
MeSH butane
PubChem 7843
RTECS број EJ4200000
UNII 6LV4FOR43R Yes check.svgОк
UN број 1011
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Colorless gas
Мирис Odorless
Густина 2.48 mg mL−1 (at 15 °C)
61 mg L−1 (at 20 °C)
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−126.3–−124.9 kJ mol−1
Ст. енталпија на
согорување
ΔcHo298
−2.8781–−2.8769 MJ mol−1
Специфичен топлински капацитет, C 98.49 J K−1 mol−1
Штетност[2]
EU индекс 601-004-00-0
EU класификација Запаливо F+
R-фрази R12
S-фрази (застарено) S2, S16
NFPA 704
NFPA 704.svg
4
1
0
 
Температура на запалување −60 °C
Температура на самозапалување 288°C
Граници на запалливост 1.8–8.4%
LD50 658 g m−3 (4 hour inhalation, rat)
Слични супстанци
Слични alkanes
Слични супстанци Perfluorobutane
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Бутанот, претставува алкан со четири јаглеродни атоми. Неговата хемиска формула е CH3CH2CH2CH3. Постојат два изомери на ова соединение: n-бутан, како и изобутан (чиј системски назив е метилпропан) кој има формула CH(CH3)3.

Ова соединение е високо запаливо, безбојно, нема мирис и под притисок може лесно да премине во течна агрегатна состојва. Името бутан доаѓа од зборовите бут- (од бутерна киселина) и карактеристичната наставка за сите алкани, -ан.

Реакции и употреба[уреди | уреди извор]

Во услови на изобилство од кислород, бутанот согорува до јаглерод диоксид и водна пареа. Доколку кислородот е во ограничени количини, може да согори до јаглерод моноксид и вода.

2 C4H10 + 13 O2 → 8 CO2 + 10 H2O

n-бутанот е основен супстрат за Ду Понтовиот каталитички процес за подготовка на малеичен анхидрид:

2 CH3CH2CH2CH3 + 7 O2 → 2 C2H2(CO)2O + 8 H2O

n-бутанот, како и сите други јаглеводороди, подлежи на слободна радикалска хлоринација при што се добиваат 1-хлоро и 2-хлоробутани, како и некои други поликохлорирани деривати.

Бутанот (најчесто во смеса со пропан) се продава во боци како гориво за домаќинството. Кога ќе се помеша со пропан или други јаглеводороди, тој се нарекува и втечнат нафтен гас (Liquified petroleum gas, LPG). Тој исто така се употребува и како состојка во бензинот, во запалките за цигари, како и во дезодорансите како гас за истиснување.

Многу чистите форми на бутанот, особено изобутанот, може да се користат како гасови за ладење во ладилниците, со што ги заменуваат многу штетните за озонската обвивка хлорофлуоро јаглеводородии.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „butane - Compound Summary“. PubChem Compound. USA: National Center for Biotechnology Information. 16 September 2004. Identification and Related Records. Посетено на 11 December 2011.
  2. „Safety Data Sheet, Material Name: N-Butane“ (PDF). USA: Matheson Tri-Gas Incorporated. 5 February 2011. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-10-01. Посетено на 11 December 2011.