Стакло

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Физичката дефиниција за стакло е хомоген, аморфен и цврст материјал, што обично се произведува кога соодветно вискозен стопен материјал се лади многу брзо, така што не се дава доволно време за да се формира нормална кристална структура. Едноставен пример е кога шеќерот се топи и лади брзо преку контакт со студена површина. Цврстата маса што се јавува како резултат е аморфна, не кристалеста како што е нормално индустрискиот шеќер.

Поимот стакло во секојдневна употреба се однесува на специфичен тип на стакло што е базирано на силициум диоксид и се користи како материјал за различни објекти, контејнери и декорации.