Силициум диоксид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Силициум диоксид
A sample of silicon dioxide as sand in a dune
Назнаки
7631-86-9 Yes check.svgОк
ChemSpider 22683 Yes check.svgОк
EC-број 231-545-4
Jmol-3D слики Слика
MeSH Silicon+dioxide
PubChem 24261
RTECS број VV7565000
UNII ETJ7Z6XBU4 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Transparent crystals
Густина 2.648 g cm−3
Точка на вриење
0.12 g dm−3
Слични супстанци
Слични diones Carbon dioxide

Germanium dioxide
Lead dioxide
Tin dioxide

Слични супстанци Silicon monoxide

Silicon sulfide

 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Силициум диоксид, исто така познат како силика, е оксид на силициумот со хемиска формула SiO2. Во природата најзастапен е во песокот и кварцот.