Манган(II,III) оксид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Манган(II,III) оксид
Назнаки
1317-35-7 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 14825
RTECS-бр. OP0895000
UNII 70N6PQL9JS Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед кафеаво-црна прашкаста материја[1]
Густина 4.86 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
нерастворливо
Растворливост растворливо во HCl
+12,400·10−6 cm3/mol
Структура
Кристална структура Spinel (тетрагонално), tI28
I41/amd, No. 141
Опасност
NIOSH (здравствени граници во САД):
PEL (дозволива)
C 5 mg/m3[1]
REL (препорачана)
Не е одредена[1]
IDLH (непосредна опасност)
N.D.[1]
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−1387 kJ·mol−1[2]
Стандардна моларна
ентропија
So298
149 J·mol−1·K−1[2]
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Манган(II, III) оксид е хемиско соединение со формула Mn3O4. Манганот е присутен во две оксидациски состојби +2 и +3 и формулата понекогаш се пишува како MnO·Mn2O3. Mn3O4 iсе наоѓа во природата како минерал хаусманит.

Подготовка[уреди | уреди извор]

Mn3O4 се формира кога некој манган оксид се загрева во воздух над 1000 °C.[3] Значителни истражувања се фокусирани на производство на нанокристални Mn3O4 и разни синтези кои вклучуваат оксидација на MnII или редукција на MnVI.[4][5][6]

Реакции[уреди | уреди извор]

Mn3O4 откриено е дека делува како катализатор за низа реакции на пр. оксидација на метанот и јаглерод моноксидот;[7][8] разградувањето на NO,[9] редукцииа на нитробензенот[10] и каталитичко согорување на органски соединенија.[11]

Структура[уреди | уреди извор]

Mn3O4 има спинелна структура, каде што јоните на оксидот се кубно блиску спакувани и на MnII заземаат тетраедарски места и на MnIII октаедрални места.[3] Структурата е искривена поради ефектот Џан-Тлер.[3] На собна температура Mn3O4 е парамагнет, под 41-43 К, е феромагнет[12] иако ова е пријавено како редукција во нанокристалните примероци на околу 39 К.[13]

Употреба[уреди | уреди извор]

Mn3O4 понекогаш се користи како почетен материјал во производството на меки ферити на пр. манган цинк ферит,[14] и литиум манган оксид, кој се користи во литиумските батерии.[15]

Манган тетрооксид може да се користи и како средство за тежина при дупчење делови од резервоари во нафтени и гасни бунари.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 „Џебен водич за опасните хемиски материи #0381“. Национален институт за безбедност и здравје при работа (NIOSH). (англиски)
 2. 2,0 2,1 Zumdahl, Steven S. (2009). Chemical Principles 6th Ed. Houghton Mifflin Company. стр. A22. ISBN 978-0-618-94690-7.
 3. 3,0 3,1 3,2 Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (2. изд.). Butterworth-Heinemann. ISBN 0080379419.
 4. Hausmannite Mn3O4 nanorods: synthesis, characterization and magnetic properties Jin Du et al. Nanotechnology, (2006),17 4923-4928, doi:10.1088/0957-4484/17/19/024
 5. One-step synthesis of Mn3O4 nanoparticles: Structural and magnetic study Vázquez-Olmos A., Redón R, Rodríguez-Gattorno G., Mata-Zamora M.E., Morales-Leal F, Fernández-Osorio A.L, Saniger J.M. Journal of Colloid and Interface Science, 291, 1, (2005), 175-180 doi:10.1016/j.jcis.2005.05.005
 6. Use of Carbonaceous Polysaccharide Microspheres as Templates for Fabricating Metal Oxide Hollow Spheres Xiaoming Sun, Junfeng Liu, Yadong Li, Chemistry - A European Journal,(2005), 12, 7, 2039 – 2047, doi:10.1002/chem.200500660
 7. The reduction and oxidation behaviour of manganese oxides Stobhe E.R, de Boer A.D., Geus J.W., Catalysis Today. (1999), 47, 161–167. doi:10.1016/S0920-5861(98)00296-X
 8. An in situ XRD investigation of singly and doubly promoted manganese oxide methane coupling catalysts.Moggridge G.D, Rayment T, Lambert R.M. Journal of Catalysis, (1992), 134, 242–252, doi:10.1016/0021-9517(92)90225-7
 9. NO Decomposition over Mn2O3 and Mn3O4. Yamashita T, Vannice A., Journal of Catalysis (1996),163, 158–168, doi:10.1006/jcat.1996.0315
 10. Selective reduction of nitrobenzene to nitrosobenzene over different kinds of trimanganese tetroxide catalysts.Wang W.M., Yang Y.N., Zhang J.Y., Applied Catalysis A. (1995), 133, 1, 81–93 doi:10.1016/0926-860X(95)00186-7
 11. Catalytic combustion of C3 hydrocarbons and oxygenates over Mn3O4. Baldi M, Finocchio E, Milella F, Busca G., Applied Catalysis B. (1998), 16, 1, 43–51, doi:10.1016/S0926-3373(97)00061-1
 12. Magnetic Structure of Mn3O4 by Neutron Diffraction Boucher B., Buhl R., Perrin M., J. Appl. Phys. 42, 1615 (1971); doi:10.1063/1.1660364
 13. Synthesis of superparamagnetic Mn3O4 nanocrystallites by ultrasonic irradiation I.K. Gopalakrishnan, N. Bagkar, R. Ganguly and S.K. Kulshreshtha Journal of Crystal Growth 280, 3-4, (2005), 436-441, doi:10.1016/j.jcrysgro.2005.03.060
 14. Method of making manganese-zinc ferrite U.S Patent number: 4093688 (1978) Arthur Withop, Roger Emil Travagli
 15. Process for preparing lithium manganese oxides, U.S Patent number: 6706443,(2004), Horst Krampitz, Gerhard Wohner