Ниобиум пентоксид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ниобиум пентоксид
Назнаки
1313-96-8 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 123105
UNII K9343U17IN Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед white orthogonal solid
Густина 4.60 g/cm3
Точка на топење
insoluble
Растворливост soluble in HF
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Ниобиум пентоксид е неорганско соединение со хемиска формула Nb2O5. Безбоен, нерастворлив и прилично нереактивна и цврст, тој е најраспространетиот прекурсор за други соединенија и материјали што содржат ниобиум. Претежно се користи во легирање и други специјализирани употреби во кондензаторите, оптичките очила и производство на литиум ниобат.[1]

Структура[уреди | уреди извор]

Има многу полиморфни форми, сите главно базирани на октаедрално координирани атоми на ниобиум.[2][3] Полиморфите се идентификуваат со различни префикси.[2][3] TФормата што најчесто се среќава е моноклиничен H-Nb2O5, која има сложена структура со единечна ќелија која содржи 28 атоми на ниобиум и 70 кислород, каде што 27 од атомите на ниобиум се октаедрално координирани и еден тетраедарски.[4] Има необележан цврст хидрат, Nb
2
O
5
 · nH
2
O, таканаречената ниобна киселина (претходно наречена колумбинска киселина), која може да се подготви со хидролиза на базен раствор на ниобиум пентахлорид или Nb2O5 растворен во HF.[5]

Стопениот ниобиум пентооксид има помали средни координативни броеви од кристалните форми, со структура која главно се состои од полиедри на NbO5 и NbO6.[6]

Производство[уреди | уреди извор]

Хидролиза[уреди | уреди извор]

Nb2O5 се подготвува со хидролиза на алкално-метални ниобати, алкоксиди или флуориди со користење на база. Ваквите навидум едноставни процедури овозможуваат хидрирани оксиди кои потоа може да се калцинираат. Чистиот Nb2O5 може да се подготви и со хидролиза на NbCl5:[7]

2 NbCl5 + 5 H2O → Nb2O5 + 10 HCl

Пријавен е метод на производство преку техники на сол-гел со хидролизирање на ниобиум алкоксиди во присуство на оцетна киселина, проследено со калцинирање на геловите за да се добие ортохомбична форма,[2] T-Nb2O5.[8]

Оксидација[уреди | уреди извор]

Имајќи предвид дека Nb2O5 најзастапеното и најцврстото соединение на ниобиумот, постојат многу методи, и практични и езотерични, за неговото формирање. Оксидот на пример, настанува кога ниобиум металот се оксидира во воздухот.[9] Оксидацијата на ниобиум диоксид, NbO2 во воздухот го формира полиморфот, L-Nb2O5.[10]

Честичките на ниобиум пентооксид со нано големина се синтетизирани со редукција на NbCl со LiH 5, проследено со воздушна оксидација како дел од синтезата на нано структурирани ниобати.[се бара извор]

Реакции[уреди | уреди извор]

Nb2O5 е нападнат од HF и се раствора во соединети алкали.[5][9]

Редукција до металот[уреди | уреди извор]

Конверзијата на Nb2O5 е главниот пат за индустриско производство на ниобиум метал. Во 1980-тите, околу 15.000.000 kg Nb2O5 се трошеле годишно за редукција до метал.[11] Главниот метод е редукција на овој оксид со алуминиум:

3 Nb2O5 + 10 Al → 6 Nb + 5 Al2O3

Алтернативен, но помалку практикуван пат вклучува карботермална редукција, која се одвива преку редукција со јаглерод и ја формира основата на двостепениот Балке процес:[12][13]

Nb2O5 + 7 C → 2 NbC + 5 CO (се загрева под вакуум на 1800 °C)
5 NbC + Nb2O5 → 7 Nb + 5 CO

Конверзија во халиди[уреди | уреди извор]

Познати се многу методи за конверзија наNb2O5 во халиди. Главниот проблем е нецелосната реакција за давање на оксихалиди. Во лабораторија, конверзијата може да се изврши со тионил хлорид:[14]

Nb2O5 + 5 SOCl2 → 2 NbCl5 + 5 SO2

Nb2O5 реагира со CCl4 и дава ниобиум оксихлорид NbOCl3.

Конверзија во ниобати[уреди | уреди извор]

Третирањето на Nb2O5 wсо воден NaOH на 200 °C може да даде кристален натриум ниобат, NaNbO3 додека реакцијата со KOH може да даде растворливи хексаниобат од типот Lindqvist, Nb6O8−
19
.[15] Литиум ниобатите како LiNbO3 and Li3NbO4 може да се подготват со реакција на литиум карбонат и Nb2O5.[16][17]

Конверзија во редуцирани ниобиум оксиди[уреди | уреди извор]

Високата редукција на температурата со H2 дава NbO2:[9]

Nb2O5 + H2 → 2 NbO2 + H2O

Ниобиум моноксидот произлегува од компропорција со користење на лачна печка:[18]

Nb2O5 + 3Nb → 5 NbO

Ниобиум(III) оксидот со боја на бургунд, еден од првите суперспроводливи оксиди, може повторно да се подготви со компропорција:[17]

Li3NbO4 + 2 NbO → 3 LiNbO2

Употреба[уреди | уреди извор]

Ниобиум пентооксидот се користи главно во производството на ниобиум метал,[11] но постојат специјализирани апликации во производството на оптички очила и литиум ниобат.[1]

Тенките филмови од Nb2O5 ги формираат диелектричните слоеви во ниобиумските електролитски кондензатори.

Nb2O5 се смета за употреба како анода во литиум-јонска батерија, имајќи предвид дека нивната подредена кристална структура овозможува брзини на полнење од 225 mAh g−1 при 200 mA g−1 низ 400 циклуси, со кулумбиска ефикасност од 99.93%.[19]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Francois Cardarelli (2008) Materials Handbook Springer London ISBN 978-1-84628-668-1
 2. 2,0 2,1 2,2 C. Nico; и др. (2011). „Sintered NbO powders for electronic device applications“. The Journal of Physical Chemistry C. 115 (11): 4879–4886. doi:10.1021/jp110672u.
 3. 3,0 3,1 Wells A.F. (1984) Structural Inorganic Chemistry 5th edition Oxford Science Publications ISBN 0-19-855370-6
 4. Gatehouse, B. M.; Wadsley, A. D. (1964-12-01). „The crystal structure of the high temperature form of niobium pentoxide“. Acta Crystallographica. International Union of Crystallography (IUCr). 17 (12): 1545–1554. doi:10.1107/s0365110x6400384x. ISSN 0365-110X.
 5. 5,0 5,1 D.A. Bayot and M.M. Devillers, Precursors routes for the preparation of Nb based multimetallic oxides in Progress in Solid State Chemistry Research, Arte M. Newman, Ronald W. Buckley, (2007),Nova Publishers, ISBN 1-60021-313-8
 6. Alderman, O. L. G. Benmore, C. J. Neuefeind, J. C. Coillet, E Mermet, Alain Martinez, V. Tamalonis, A. Weber, J. K. R. (2018). „Amorphous tantala and its relationship with the molten state“. Physical Review Materials. 2 (4): 043602. Bibcode:2018PhRvM...2d3602A. doi:10.1103/PhysRevMaterials.2.043602.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 7. Process for the manufacture of niobium pentoxide or tantalum pentoxide, Kern, Therwil, Jacob, Hooper (CIBA Switzerland), US Patent number: 3133788, (1964)
 8. Griesmar, P.; Papin, G.; Sanchez, C.; Livage, J. (1991). „Sol-gel route to niobium pentoxide“. Chemistry of Materials. American Chemical Society (ACS). 3 (2): 335–339. doi:10.1021/cm00014a026. ISSN 0897-4756.
 9. 9,0 9,1 9,2 Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (2. изд.). Butterworth-Heinemann. ISBN 0080379419.
 10. Vezzoli, G. C. (1982-10-01). „Electrical properties of NbO2andNb2O5at elevated temperature in air and flowing argon“. Physical Review B. American Physical Society (APS). 26 (7): 3954–3957. Bibcode:1982PhRvB..26.3954V. doi:10.1103/physrevb.26.3954. ISSN 0163-1829.
 11. 11,0 11,1 Albrecht, Sven; Cymorek, Christian; Eckert, Joachim (2011), Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry: Niobium and Niobium Compounds, Weinheim: Wiley-VCH, doi:10.1002/14356007.a17_251.pub2
 12. Alan E. Comyns (1999) Encyclopedic Dictionary of Named Processes in Chemical Technology CRC Press, ISBN 0-8493-1205-1
 13. U.S. Environmental Protection Agency, Development Document for Effluent Limitations, Guidelines and Standards for the Nonferrous Metals Manufacturing Point Source Category, Volume VIII, Office of Water Regulations and Standards, May 1989
 14. Brown, D. (1967). „Niobium(V) Chloride and Hexachloroniobates(V)“. Inorganic Syntheses. 9: 88–92. doi:10.1002/9780470132401.ch24.
 15. Santos, I.C.M.S.; Loureiro, L.H.; Silva, M.F.P.; Cavaleiro, Ana M.V. (2002). „Studies on the hydrothermal synthesis of niobium oxides“. Polyhedron. Elsevier BV. 21 (20): 2009–2015. doi:10.1016/s0277-5387(02)01136-1. ISSN 0277-5387.
 16. US Patent 5482001 - Process for producing lithium niobate single crystal,1996, Katoono T., Tominaga H.,
 17. 17,0 17,1 Geselbracht, Margret J.; Stacy, Angelica M.; Rosseinsky, Matthew (2007-01-05). „Lithium Niobium Oxide: LiNbO2 and Superconducting LixNbO2“. Inorganic Syntheses. 30. Hoboken, NJ, USA: John Wiley & Sons, Inc. стр. 222–226. doi:10.1002/9780470132616.ch42. ISBN 9780470132616. ISSN 1934-4716.
 18. Reed, T. B.; Pollard, E. R.; Lonney, L. E.; Loehman, R. E.; Honig, J. M. (2007-01-05). „Niobium Monoxide“. Inorganic Syntheses. 30. Hoboken, NJ, USA: John Wiley & Sons, Inc. стр. 108–110. doi:10.1002/9780470132616.ch22. ISBN 9780470132616. ISSN 1934-4716.
 19. Lavars, Nick (2022-09-09). „Battery electrode transforms during use for faster charging“. New Atlas (англиски). Посетено на 2022-09-10.