Паладиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Паладиум  (46Pd)
Palladium (46 Pd).jpg
Општи својства
Име и симболпаладиум (Pd)
Изгледсребрено бела
Паладиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Ni

Pd

Pt
родиумпаладиумсребро
Атомски број46
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)106,42(1)[1]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 10, d-блок
ПериодаV периода
Електронска конфигурација[Kr] 4d10
по обвивка
2, 8, 18, 18
Физички својства
Фазацврста
Точка на топење1.828,05 K ​(1.554,9 °C)
Точка на вриење3.236 K ​(2.963 °C)
Густина близу с.т.12,023 г/см3
кога е течен, при т.т.10,38 г/см3
Топлина на топење16,74 kJ/mol
Топлина на испарување358 kJ/mol
Моларен топлински капацитет25,98 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 1.721 1.897 2.117 2.395 2.753 3.234
Атомски својства
Оксидациони степени0, +1, +2, +3, +4, +5, +6 ​(благ базичен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 2,2
Енергии на јонизацијаI: 804,4 kJ/mol
II: 1.870 kJ/mol
II: 3.177 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 137 пм
Ковалентен полупречник139±6 пм
Ван дер Валсов полупречник163 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на паладиум
Разни податоци
Кристална структурастраноцентрична коцкеста (сцк)
Кристалната структура на паладиумот
Брзина на звукот тенка прачка3.070 м/с (при 20 °C)
Топлинско ширење11,8 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост71,8 W/(m·K)
Електрична отпорност105,4 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно[2]
Модул на растегливост121 GPa
Модул на смолкнување44 GPa
Модул на збивливост180 GPa
Поасонов сооднос0,39
Мосова тврдост4,75
Викерсова тврдост400–600 MPa
Бринелова тврдост320–610 MPa
CAS-број7440-05-3
Историја
Наречен поСпоред астероидот Палада, кој е именуван по Палада Атена
Откриен и првпат издвоенВилијам Хајд Воластон (1803)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на паладиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
100Pd веш 3,63d ε 100Rh
γ 0,084, 0,074,
0,126
102Pd 1,02% (β+β+) 1,1720 102Ru
103Pd веш 16,991d ε 103Rh
104Pd 11,14% (СФ) <18,969
105Pd 22,33% (СФ) <18,247
106Pd 27,33% (СФ) <16,806
107Pd траги 6,5×106 y β 0,033 107Ag
108Pd 26,46% (СФ) <16,102
110Pd 11,72% >6×1017y ββ 1,9997 110Cd
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци


Паладиум(Pd, лат. palladium) е хемиски елемент со симбол Pd атомски број 46 од VIIIB група. Тој е редок метал , со сребреникаво бела боја. Бил откриен во 1803 година од страна на Вилијам Хјуд Волстон во Лондон. Тој го именувал металот според астеоридот Палада. Металите: Паладиум, Платина, Родиум, Рутениум, Иридиум и Осмиум формират група елементи која е наречена платинова група метали. Тие имаат слични хемиски својства. Паладиумот има најниска точка на топење од групата.

Повеќе од половина од достапната количина на паладиумот во светот (и неговиот конгенист платина) се користи за катализатори, кој претвораат до 90% од штетните гасови во издувните системи на автомобилите во помалку штетни супстанци (од штетните: јаглеводороди (hydrocarbons), јаглерод моноксид, азот диоксид; во помалку штетните спагаат: азот, јаглерод диоксид и водена пареа). Паладиумот, исто така, се користи во електроника, стоматологија, медицина, прочистување на водород (во производство), применета хемија, третирање на подземни води и накит. Паладиумот е клучна компонента во горивните ќелии, во кои се одвива реакција помеѓу водород и кислород за да се добие струја, топлина и вода.

Рудните резерви на платинум и други метали од платиновата група се ретки. Најголемите резерви можат да се најдат во норитскиот појас од комплексот Бушвелд Игнеус (Igneous Complex) распространет во Трансваловиот басен (Transvaal Basin) во Јужно Афричка Република; комплексот Стилвотер (Stillwater Complex) во Монтана, САД; Базенот Садбери (Sudbury Basin) и округот Тандер Беј (Thunder Bay District) во Онтарио, Канада; и комплексот Норилск во Русија. Паладиумот, исто така, може да се добие со рециклирање на искористени катализатори. Поради широката примена и ограничените резерви има голем интерес за инвестирање.

Каратеристики[уреди | уреди извор]

Паладиумот припага на десетата група на периодниот систем. Конфигурацијата во последните електонски орбитали е во соогласност со хундово правило. Електроните од Ѕ(С) орбиталата се придрижуваат до D(Д) пополнувајки ја, бидејки имаат помала енергија.

Z Елемент Број на електрони/слоеви
28 никел 2, 8, 16, 2 (или 2, 8, 17, 1)
46 паладиум 2, 8, 18, 18
78 платина 2, 8, 18, 32, 17, 1
110 дармштатиум 2, 8, 18, 32, 32, 16, 2 (предвидено)

Паладиумот е мек сребрено бел метал кој наликува на платина. Од платиновата група на метали паладиумот има најмала густина и најниска точка на топење. При жарење е мек и еластичен(дуктилен) а при ладење му се зголемува неговата цврстина и јачина. Паладиумот се раствора полека во концентрирана азотна киселина, во концентрирана сулфурна киселина и во во хлороводородна киселина. Лесно се раствара на собна температура во царска вода (aqua regia).

Паладиумот не реагира со кислород на стандардна температура (кога ке се изложи на воздух, не потемнува и не го губи сјајот). Кога паладиум ќе се загрее на тепература од 800 °C ќе се создаде слој од паладиум(II) оксид(PdO). Доколку е изложен на влажен воздух кој содржи сулфур може делумно да го изгуби сјајот(кородира).[3] Кога тенок слој од паладиум ќе се бомбардира со алфа честички, на ниска температура ќе покаже суперспроводливи особини, при Tc=3.2 K.[4]

Изотопи[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Изотопи на паладиумот.

Во природата може да се најдат седум изотопи од паладиум, од кој шест се стабилни изотопи. Најстабилните радиоизотопи (радиоактивни изотопи) се: 107Pd со период на полу распад од 6.5 милиони години (застапен во природата), 103Pd со период на полу распад од 17 денови и 100Pd со период на полу распад од 3.63 денови. Релативна атомска маса на други осумнаесет изотопи се движи помеѓу 90.94948(64) u (91Pd) to 122.93426(64) u (123Pd).[5] Периодот на полу распад на овие изотопи е помал од триесет минути. Исклучок се: 101Pd (период на полу распад: 8.47 часа), 109Pd (период на полу распад: 13.7 часа), и 112Pd (период на полу распад: 21 часа).[6]

За изотопи со помала атомска маса од најзастапениот стабилен изотоп,106Pd, радиоактивното распагање се одвива преку електронски зафат(β+ распад) при што како продукт на ова распаѓање се добива родиум. За изотопи со поголема атомска маса од 106Pd, при бета(β- распад) радиоактиво распаѓање се добива сребро.[6] Радиогеничното 107Ag ,што се добива преку радиоактивно распаѓање на 107Pd, било откриено во 1978 [7]во метеоритот Санта Клара Santa Clara[8] од 1976. Научниците претпоставуваат дека формирањето на малите планети со железно јадро се случило 10 милиони години по нуклеосинтезата.107Pd

Корелацијата на 107Pd наспроти Ag забележани во телеата, кои биле растопени од создавањето на сончевиот систем, мора да го рефлектираат присуството на нуклиди со краток век на траење во раниот сончев систем.

107Pd versus Ag correlations observed in bodies, which have been melted since accretion of the solar system, must reflect the presence of short-lived nuclides in the early solar system.[9]

Соединенија[уреди | уреди извор]

Паладиумот во соединенијата најчесто се наоѓа во 0 и +2 оксидациска состојба, но може да се најде и во други оксидациски состојби. Соединенијата на паладиум се многу слични со оние на платината.

Alpha-palladium(II)-chloride-xtal-3D-balls.png
Pd6Cl12-from-xtal-1996-CM-3D-ellipsoids.png
Структура на α-PdCl2
Структура на β-PdCl2

Паладиум (II)[уреди | уреди извор]

Паладиум(II) хлорид (PdCl2) е главен почетен материјал за други спединенија на паладиум. Тој се добива при реакција на паладиум и хлор. Се користи на хетерогени паладиумски катализатори како што се паладиум на бариум(II) сулфат паладиум на јаглерод и паладиум(II) хлорид на јаглерод.[10] Раствори од PdCl2 во азотна киселина реагираат со оцетна киселина по што се добива паладиум(II) ацетат. PdCl2 реагира со лиганди(L) и гради квадратно планарни комплексни соединенија од типот PdCl2L2. Еден пример за вакво соединение е дериватот на бензонитрил PdX2(PhCN)2.[11][12]

PdCl2 + 2 L → PdCl2L2 (L = PhCN, PPh3, NH3, ит.н.)

Комплексното соединение бис(трифенилфосфин)паладиум(II) дихлорид е корисен катализатор.[13]

Пладиум (0)[уреди | уреди извор]

Паладиумот формира повеке нулаваленти комплексни соединенија со формули PdL4, PdL3 и PdL2. На пример, редукција на смесата од PdCl2(PPh3)2 и PPh3 дава тетракис(трифенилфосфин)паладиум(0):[14]

2 PdCl2(PPh3)2 + 4 PPh3 + 5 N2H4 → 2 Pd(PPh3)4 + N2 + 4 N2H5+Cl

Друго важно паладиум(0) комплексно соединение е трис(дибензилидинацетон)дипаладиум(0) (Pd2(dba)3), кое што се добива со редукција на натриум тетрахлоро паладат во присуство на дибензилидинацетон.[15]

Паладиум(0) како и пакадиум (II), се користат како катализатори во реакции на спојување(coupling reactions) за што Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi, и Akira Suzuki добиле Нобелова награда во 2010. таквите реакции имаат широка примена за добивање на хемикалии со голема чистота. Паладиум(II) ацетат, тетракис(трифенилфосфин)паладиум(0) (Pd(PPh3)4) и трис(дибензилидинацетон)дипаладиум(0) (Pd2(dba)3) се користат како катализатори или преткатализатри.[16]

Други оксидациски состојби[уреди | уреди извор]

Иако паладиум(IV) соединенијата се релативно ретки, еден пример за такво соидинение е натриум хексахлоро паладат(IV), Na2[PdCl6]. познати се и неколку соединенија на паладиум(III).[17] Паладиум(VI) бил откриен во 2002,[18][19] но подоцна ова открие било отфлено.[20][21] Постојат комплексни соединенија на паладиум со различна валентност, на пример, Pd4(CO)4(OAc)4Pd(acac)2 формира бесконечана паладиумска низа со алтернативно мегусебно поврзани Pd4(CO)4(OAc)4 и Pd(acac)2 единици .[22]

Историја[уреди | уреди извор]

Вилијам Хјуд Волстон првпат го забележал неговото откритие на нов благороден метал во неговиот лабаратриски бележник во јули 1802. Металот го именувал паладиум во август. Во април 1803 Волстон прочистил одредена количина од металот и го понудил во мала продавница во Сохо. Ричард Ченевикс тврдел дека паладиумот е всушност легура на платина и жива. Како реакција на оваа остра критика, Волстон анонимно понудил награда од 20 долари за 20 зрна синтетичка легура од паладиум.[23] Ченевикс ги објавил своите истражувања на паладиум во 1803 година, за кој(што) бил награден со Коплиев медал. Волстон ги објавил своето откритие на родиум во 1804 и објавил дел од истражувањата на паладиум.[24][25] Во публикација од 1805, го објави своето откритие на јавноста.[23][26]

It was named by Wollaston in 1802 after the asteroid 2 Pallas, which had been discovered two months earlier.[27] Wollaston found palladium in crude platinum ore from South America by dissolving the ore in aqua regia, neutralizing the solution with натриум хидроксид sodium hydroxide, and precipitating platinum as амониум хлороплатинат ammonium chloroplatinate with амониум хлорид ammonium chloride. He added жива(II) цијанид mercuric cyanide to form the compound паладиум(II) цијанид palladium(II) cyanide, which was heated to extract palladium metal.[24]

Во минатото паладиум хлоридот бил препичуван како третман за туберкулоза, со доза од 0.065 g на ден(одприлика еден милиграм за секој килограм телесна тежина). Овој тетман имал многу несакани последици и затоа бил заменет со поефикасни лиекови.[28]

Главнината од паладиумот се користи за изработка катализатори во автомобилската индустрија. [29] Непосредно пред 2000 година, извозот на паладиум од страна на Русија повеќекратно бил попречен и не бил навремен. Поради политички причини, извозната квота не била испорачана на време.[30] Како резултат на ова се јавила паника на пазарот која предизвикала цената на паладиумот да достигне $1340 (долари) за тројна унца (дотогаш највисока цена по тројна унца). [31] Во тој период автомобилаката компанија Форд (Ford Motor Company), стравувајки дека непостојаниот дотур на паладиум ќе го наруши произвотството, натрупува залихи. поради падот на цените во 2001, Форд има изгубено една милијарда долари.[32]

World demand for palladium increased from 100 tons in 1990 to nearly 300 tons in 2000. The global production of palladium from mines was 222 tonnes in 2006 according to the United States Geological Survey.[33] Many were concerned about a steady supply of palladium in the wake of Russia's military maneuvers in Ukraine, partly as sanctions could hamper Russian palladium exports; any restrictions on Russian palladium exports would exacerbate what is already expected to be a large palladium deficit in 2014.[34] Those concerns pushed palladium prices to their highest level since 2001.[35] In September 2014 they soared above the $900 per ounce mark. In 2016 however palladium cost around $614 per ounce as Russia managed to maintain stable supplies.[36] In January 2019 palladium futures climbed past $1,344 per ounce for the first time on record, mainly due to the strong demand from the automotive industry.[37]

Присуство[уреди | уреди извор]

Palladium output in 2005

As overall mine production of palladium reached 208,000 kilograms in 2016, Russia was the top producer with 82,000 kilograms, followed by South Africa, Canada and the U.S.[38] Russia's company Norilsk Nickel ranks first among the largest palladium producers globally, it accounts for 39% of the world’s production.[39]

Palladium can be found as a free metal alloyed with gold and other platinum-group metals in placer deposits of the Ural Mountains, Australia, Ethiopia, North and South America. For the production of palladium, these deposits play only a minor role. The most important commercial sources are nickel-copper deposits found in the Sudbury Basin, Ontario, and the Norilsk–Talnakh deposits in Siberia. The other large deposit is the Merensky Reef platinum group metals deposit within the Bushveld Igneous Complex South Africa. The Stillwater igneous complex of Montana and the Roby zone ore body of the Lac des Îles igneous complex of Ontario are the two other sources of palladium in Canada and the United States.[33][40] Palladium is found in the rare minerals cooperite[41] and polarite.[42] Many more Pd minerals are known, but all of them are very rare.[43]

Palladium is also produced in nuclear fission reactors and can be extracted from spent nuclear fuel (see synthesis of precious metals), though this source for palladium is not used. None of the existing nuclear reprocessing facilities are equipped to extract palladium from the high-level radioactive waste.[44]

Примена[уреди | уреди извор]

The Soviet 25-rouble commemorative palladium coin is a rare example of the monetary usage of palladium.

The largest use of palladium today is in catalytic converters.[45] Palladium is also used in jewelry, dentistry,[45][46] watch making, blood sugar test strips, aircraft spark plugs, surgical instruments, and electrical contacts.[47] Palladium is also used to make professional transverse (concert or classical) flutes.[48] As a commodity, palladium bullion has ISO currency codes of XPD and 964. Palladium is one of only four metals to have such codes, the others being gold, silver and platinum.[49] Because it absorbs hydrogen, palladium is a key component of the controversial cold fusion experiments that began in 1989.

Катализа[уреди | уреди извор]

Паладиумот кога е иситнет, како кај црн паладиум (смеса од паладиум и јаглерод), станува повекенаменски катализатор кој што хетерогено ги забрзува каталитичките процеси како што се хидрогенизација, дехидрогенизација, крекинг на нафта.

Основната состојка на катализаторот Линдрал е паладиумот, таканаречен линдрален паладиум.[50] Соединенија што содржат паладиум ги олеснуваат реакциите со ковалентна (јаглерод-јаглерод) врска. На пример:

 • Хек реакција
 • Сузуки реакција
 • Цуји-Трост реакција
 • Векеров процес
 • Негиши реакција
 • Стил реакција
 • Соногашира реакција

(Види во palladium compounds и palladium-catalyzed coupling reactions.)

Дисперзиран во спроводни материјали, паладиумот е одличен електрокатализатор кај оксидација на примарни алкохоли во алкална средина.[51] Паладиумот е исто така повеќе наменски метал за хомогена калализа, во комбинација со широк спектар на лиганди за високо селективни хемиски трансформации.

Каталитичките органски реакции со паладиум беа признаени за нобелова награда по хемија во 2010 година. Во 2008 година студиите покажаа дека паладиумот е ефикасен катализатор во јаглеродо флуоридни врски.[52]

Паладиумот како катализатор најмногу се користиво органската хемија и во индустријата. Неговата употреба расте како алатка за синтетичка биологија, во 2017 година во живо било демонстрирано третирање на болест кај цицачи со ппомош на каталитичка активност од наночестички на паладиум.

Catalytic cycle for Kumada cross coupling reaction, which is widely used in the synthesis of fine chemicals.

[53]

Електроника[уреди | уреди извор]

Втората најчеста примена на паладиумот е во електониката, во произвотство на повеќеслојни керамички контензатори. Паладиумот (и легура на паладиум и сребро) во овие контензатори се користи во електодите.[45]

Паладиумот (понекогаш во легура со никел) е компонента во електрониката и во материјалите за лемење

Palladium (sometimes alloyed with nickel) is used for component and connector plating in consumer electronics[54][55] and in soldering materials. Според податоците на Џонсон Мети во 2006 година, во електорнската индустрија се употрепиле 33.2 тони паладиум.[56]

Технологија[уреди | уреди извор]

Hydrogen easily diffuses through heated palladium,[27] and membrane reactors with Pd membranes are used in the production of high purity hydrogen.[57] Palladium is used in palladium-hydrogen electrodes in electrochemical studies. Palladium(II) chloride readily catalyzes carbon monoxide gas to carbon dioxide and is useful in carbon monoxide detectors.[58]

Складирање на водород[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Паладиум Хидрат(Palladium hydride).

Palladium readily absorbs hydrogen at room temperatures, forming palladium hydride PdHx with x less than 1.[59] While this property is common to many transition metals, palladium has a uniquely high absorption capacity and does not lose its ductility until x approaches 1.[60] This property has been investigated in designing an efficient, inexpensive, and safe hydrogen fuel storage medium, though palladium itself is currently prohibitively expensive for this purpose.[61] The content of hydrogen in palladium can be linked to magnetic susceptibility, which decreases with the increase of hydrogen and becomes zero for PdH0.62. At any higher ratio, the solid solution becomes diamagnetic.[62]

Стоматологија[уреди | уреди извор]

Паладиумот во мали количини(околу 0.5%) се користи во некој легури од кој се прават амалгамски пломби. Тој помага да се намали корозијата и да го зболеми металниот сјај на конечниот продукт.[63]

Накит[уреди | уреди извор]

Palladium has been used as a precious metal in jewelry since 1939 as an alternative to platinum in the alloys called "white gold", where the naturally white color of palladium does not require rhodium plating. Palladium is much less dense than platinum. Similar to gold, palladium can be beaten into leaf as thin as 100 nm (1250,000 in).[27] Unlike platinum, palladium may discolor at temperatures above 400 °C (752 °F);[64] it is relatively brittle.

Prior to 2004, the principal use of palladium in jewelry was the manufacture of white gold. Palladium is one of the three most popular alloying metals in white gold (nickel and silver can also be used).[45] Palladium-gold is more expensive than nickel-gold, but seldom causes allergic reactions (though certain cross-allergies with nickel may occur).[65]

When platinum became a strategic resource during World War II, many jewelry bands were made out of palladium. Palladium was little used in jewelry because of the technical difficulty of casting. With the casting problem resolved the use of palladium in jewelry increased, originally because platinum increased in price while the price of palladium decreased.[66] In early 2004, when gold and platinum prices rose steeply, China began fabricating volumes of palladium jewelry, consuming 37 tonnes in 2005. Subsequent changes in the relative price of platinum lowered demand for palladium to 17.4 tonnes in 2009.[67][68] Demand for palladium as a catalyst has increased the price of palladium to about 50% higher than that of platinum in January 2019.[69]

In January 2010, hallmarks for palladium were introduced by assay offices in the United Kingdom, and hallmarking became mandatory for all jewelry advertising pure or alloyed palladium. Articles can be marked as 500, 950, or 999 parts of palladium per thousand of the alloy.

Fountain pen nibs made from gold are sometimes plated with palladium when a silver (rather than gold) appearance is desired. Sheaffer has used palladium plating for decades, either as an accent on otherwise gold nibs or covering the gold completely.

Фотографија[уреди | уреди извор]

In the platinotype printing process, photographers make fine-art black-and-white prints using platinum or palladium salts. Often used with platinum, palladium provides an alternative to silver.[70]

Токсичност[уреди | уреди извор]

Паладиум
Штетност
GHS-пиктограми Извичникот е ознака припадник на светски хармонизираниот систем за класификација и ознака на хемикалии
GHS-сигнален збор Предупредување
H317
P261, P273, P280, P302+352, P321, P333+313, P363, P501[71]
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
0
0
 
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Паладиумот е метал со ниска токсичност. Човечкото тело тешко го апсорбира кога ќе се внесе во телото. Паладиумовите сили убиваат некои растениа како што е водениот зумбул, но погелемиот број на растенија се отпорни иако тестовите покажуваат дека нивото повисоко од 0,0003%, има влијание на растот на билката. Високите дози на паладиум можно е да се отровни, тетирањата на глодачи наведуваат на помислата дека е карциноген, сепак не постојат цврсти докази дека елеметот е штетен по здравјето на луѓето.[72]

Предупредување[уреди | уреди извор]

Like other platinum-group metals, bulk Pd is quite inert. Although contact dermatitis has been reported, data on the effects are limited. It has been shown that people with an allergic reaction to palladium also react to nickel, making it advisable to avoid the use of dental alloys containing palladium on those so allergic.[29][73][74][75][76]

Some palladium is emitted with the exhaust gases of cars with catalytic converters. Between 4 and 108 ng/km of palladium particulate is released by such cars, while the total uptake from food is estimated to be less than 2 µg per person a day. The second possible source of palladium is dental restoration, from which the uptake of palladium is estimated to be less than 15 µg per person per day. People working with palladium or its compounds might have a considerably greater uptake. For soluble compounds such as palladium chloride, 99% is eliminated from the body within 3 days.[29]

The median lethal dose (LD50) of soluble palladium compounds in mice is 200 mg/kg for oral and 5 mg/kg for intravenous administration.[29]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
 2. Lide, D. R., уред (2005). „Magnetic susceptibility of the elements and inorganic compounds“. CRC Handbook of Chemistry and Physics (86th издание). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5. http://web.archive.org/web/20110303222309/http://www-d0.fnal.gov/hardware/cal/lvps_info/engineering/elementmagn.pdf. 
 3. Craig, Bruce D.; Anderson, David S. (1995). „Atmospheric Environment“. Handbook of corrosion data. ASM International. стр. 126. ISBN 978-0-87170-518-1. https://books.google.com/books?id=KXwgAZJBWb0C&pg=RA1-PT126. 
 4. B. Strizker, Phys. Rev. Lett., 42, 1769 (1979).
 5. "Atomic Weights and Isotopic Compositions for Palladium (NIST)". конс. 12 November 2009. 
 6. 6,0 6,1 Georges, Audi; Bersillon, O.; Blachot, J.; Wapstra, A. H. (2003 г). The NUBASE Evaluation of Nuclear and Decay Properties. „Nuclear Physics A“ том  729: 3–128. doi:10.1016/j.nuclphysa.2003.11.001. Bibcode2003NuPhA.729....3A. http://hal.in2p3.fr/in2p3-00014184. 
 7. Kelly, W. R.; Gounelle, G. J.; Hutchison, R. (1978 г). Evidence for the existence of 107Pd in the early solar system. „Geophysical Research Letters“ том  359 (1787): 1079–1082. doi:10.1098/rsta.2001.0893. Bibcode2001RSPTA.359.1991R. 
 8. "Mexico's Meteorites" (PDF). mexicogemstones.com. Архивирано од изворникот (PDF) на 2006-05-06. 
 9. Chen, J. H.; Wasserburg, G. J. (1990 г). The isotopic composition of Ag in meteorites and the presence of 107Pd in protoplanets. „Geochimica et Cosmochimica Acta“ том  54 (6): 1729–1743. doi:10.1016/0016-7037(90)90404-9. Bibcode1990GeCoA..54.1729C. 
 10. Шаблон:OrgSynth
 11. Anderson, Gordon K.; Lin, Minren; Sen, Ayusman; Gretz, Efi (1990 г). Bis(Benzonitrile)Dichloro Complexes of Palladium and Platinum. „Inorganic Syntheses“. Inorganic Syntheses том  28: 60–63. doi:10.1002/9780470132593.ch13. ISBN 978-0-470-13259-3. 
 12. Zalevskaya, O. A; Vorob'eva, E. G; Dvornikova, I. A; Kuchin, A. V. Palladium complexes based on optically active terpene derivatives of ethylenediamine. „Russian Journal of Coordination Chemistry“ том  34 (11): 855–857. doi:10.1134/S1070328408110110. 
 13. Шаблон:OrgSynth
 14. Coulson, D. R.; Satek, L. C.; Grim, S. O. (1972 г). 23. Tetrakis(triphenylphosphine)palladium(0). „Inorg. Synth.“. Inorganic Syntheses том  13: 121–124. doi:10.1002/9780470132449.ch23. ISBN 978-0-470-13244-9. 
 15. Takahashi, Y; Ito, Ts; Sakai, S; Ishii, Y. A novel palladium(0) complex; bis(dibenzylideneacetone)palladium(0). „Journal of the Chemical Society D: Chemical Communications“ (17): 1065. doi:10.1039/C29700001065. 
 16. Crabtree, Robert H. (2009). „Application to Organic Synthesis“. The Organometallic Chemistry of the Transition Metals. John Wiley and Sons. стр. 392. ISBN 978-0-470-25762-3. https://books.google.com/?id=WLb962AKlSEC&pg=PA392. 
 17. Powers, David C; Ritter, Tobias (2011). „Palladium(III) in Synthesis and Catalysis“. Higher Oxidation State Organopalladium and Platinum Chemistry. Topics in Organometallic Chemistry. 35. стр. 129–156. doi:10.1007/978-3-642-17429-2_6. ISBN 978-3-642-17428-5. 
 18. Chen, W; Shimada, S; Tanaka, M. Synthesis and Structure of Formally Hexavalent Palladium Complexes. „Science“ том  295 (5553): 308–310. doi:10.1126/science.1067027. PMID 11786638. 
 19. Crabtree, R. H. CHEMISTRY: A New Oxidation State for Pd?. „Science“ том  295 (5553): 288–289. doi:10.1126/science.1067921. PMID 11786632. 
 20. Aullón, G; Lledós, A; Alvarez, S. Hexakis(silyl)palladium(VI) or palladium(II with eta2-disilane ligands?. „Angewandte Chemie (International Ed. In English)“ том  41 (11): 1956–9. PMID 19750645. 
 21. Sherer, E. C; Kinsinger, C. R; Kormos, B. L; Thompson, J. D; Cramer, C. J. Electronic structure and bonding in hexacoordinate silyl-palladium complexes. „Angewandte Chemie (International Ed. In English)“ том  41 (11): 1953–6. PMID 19750644. 
 22. Yin, Xi; Warren, Steven A; Pan, Yung-Tin; Tsao, Kai-Chieh; Gray, Danielle L; Bertke, Jeffery; Yang, Hong. A Motif for Infinite Metal Atom Wires. „Angewandte Chemie International Edition“ том  53 (51): 14087–14091. doi:10.1002/anie.201408461. PMID 25319757. 
 23. 23,0 23,1 Usselman, Melvyn (1978 г). The Wollaston/Chenevix controversy over the elemental nature of palladium: A curious episode in the history of chemistry. „Annals of Science“ том  35 (6): 551–579. doi:10.1080/00033797800200431. 
 24. 24,0 24,1 Griffith, W. P. (2003 г). Rhodium and Palladium – Events Surrounding Its Discovery. „Platinum Metals Review“ том  47 (4): 175–183. http://www.platinummetalsreview.com/dynamic/article/view/47-4-175-183. 
 25. Wollaston, W. H. (1804 г). On a New Metal, Found in Crude Platina. „Philosophical Transactions of the Royal Society of London“ том  94: 419–430. doi:10.1098/rstl.1804.0019. https://books.google.com/books?id=7AZGAAAAMAAJ&pg=PA419. 
 26. Wollaston, W. H. (1805 г). On the Discovery of Palladium; With Observations on Other Substances Found with Platina. „Philosophical Transactions of the Royal Society of London“ том  95: 316–330. doi:10.1098/rstl.1805.0024. 
 27. 27,0 27,1 27,2 Hammond, C. R. (2004). „The Elements“. Handbook of Chemistry and Physics (81st издание). CRC press. ISBN 978-0-8493-0485-9. 
 28. Garrett, Christine E.; Prasad, Kapa (2004 г). The Art of Meeting Palladium Specifications in Active Pharmaceutical Ingredients Produced by Pd-Catalyzed Reactions. „Advanced Synthesis & Catalysis“ том  346 (8): 889–900. doi:10.1002/adsc.200404071. 
 29. 29,0 29,1 29,2 29,3 Kielhorn, Janet; Melber, Christine; Keller, Detlef; Mangelsdorf, Inge (2002 г). Palladium – A review of exposure and effects to human health. „International Journal of Hygiene and Environmental Health“ том  205 (6): 417–32. doi:10.1078/1438-4639-00180. PMID 12455264. 
 30. Williamson, Alan. "Russian PGM Stocks" (PDF). The LBMA Precious Metals Conference 2003. The London Bullion Market Association. конс. 2 October 2010. 
 31. "Historical Palladium Prices and Price Chart". InvestmentMine. конс. 2015-01-27. 
 32. "Ford fears first loss in a decade". BBC News. 16 January 2002. конс. 19 September 2008. 
 33. 33,0 33,1 "Platinum-Group Metals" (PDF). Mineral Commodity Summaries. United States Geological Survey. January 2007. 
 34. Nat Rudarakanchana. „Palladium Fund Launches In South Africa, As Russian Supply Fears Warm Prices“, International Business Times, 27 март 2014.
 35. Rosenfeld, Everett. „The other commodity that's leaping on Ukraine war“, „CNBC“, 20 август 2014.
 36. Palladium Rally Is About More Than Just Autos“, „Bloomberg.com“, 30 август 2017. (на en)
 37. "Don’t Expect Palladium Prices To Plunge | OilPrice.com". OilPrice.com. конс. 2018-01-29. 
 38. "USGS Minerals Information: Mineral Commodity Summaries". minerals.usgs.gov. конс. 2018-01-29. 
 39. "«Norilsk Nickel» Group announces preliminary consolidated production results for 4 th quarter and full 2016, and production outl". Nornickel (en-US). конс. 2018-01-29. 
 40. "Platinum-Group Metals" (PDF). Mineral Yearbook 2007. United States Geological Survey. January 2007. 
 41. Verryn, Sabine M. C.; Merkle, Roland K. W. (1994 г). Compositional variation of cooperite, braggite, and vysotskite from the Bushveld Complex. „Mineralogical Magazine“ том  58 (2): 223–234. doi:10.1180/minmag.1994.058.391.05. Bibcode1994MinM...58..223V. 
 42. Genkin, A. D.; Evstigneeva, T. L. (1986 г). Associations of platinum- group minerals of the Norilsk copper-nickel sulfide ores. „Economic Geology“ том  8l (5): 1203–1212. doi:10.2113/gsecongeo.81.5.1203. 
 43. http://www.mindat.org
 44. Kolarik, Zdenek; Renard, Edouard V. (2003 г). Recovery of Value Fission Platinoids from Spent Nuclear Fuel. Part I PART I: General Considerations and Basic Chemistry. „Platinum Metals Review“ том  47 (2): 74–87. http://www.platinummetalsreview.com/pdf/pmr-v47-i2-074-087.pdf. 
 45. 45,0 45,1 45,2 45,3 "Palladium". United Nations Conference on Trade and Development. Архивирано од изворникот на 6 December 2006. конс. 5 February 2007. 
 46. Rushforth, Roy (2004 г). Palladium in Restorative Dentistry: Superior Physical Properties make Palladium an Ideal Dental Metal. „Platinum Metals Review“ том  48 (1). http://www.platinummetalsreview.com/article/48/1/30-31/. 
 47. Hesse, Rayner W. (2007). „palladium“. Jewelry-making through history: an encyclopedia. Greenwood Publishing Group. стр. 146. ISBN 978-0-313-33507-5. https://books.google.com/?id=DIWEi5Hg93gC&pg=PA146. 
 48. Toff, Nancy (1996). The flute book: a complete guide for students and performers. Oxford University Press. стр. 20. ISBN 978-0-19-510502-5. https://books.google.com/?id=pCSanDD4CtsC&pg=PA20. 
 49. Weithers, Timothy Martin (2006). „Precious Metals“. Foreign exchange: a practical guide to the FX markets. стр. 34. ISBN 978-0-471-73203-7. https://books.google.com/books?id=2neeMTPKtEMC&pg=PA34. 
 50. Brown, William Henry; Foote, Christopher S; Iverson, Brent L (2009). „Catalytic reduction“. Organic chemistry. Cengage Learning. стр. 270. ISBN 978-0-495-38857-9. https://books.google.com/books?id=mTHQB7MkUFsC&pg=PA270. 
 51. Tsuji, Jiro (2004). Palladium reagents and catalysts: new perspectives for the 21st century. John Wiley and Sons. стр. 90. ISBN 978-0-470-85032-9. https://books.google.com/?id=RDT0OUdlj0MC&pg=PA90. 
 52. Drahl, Carmen (2008 г). Palladium's Hidden Talent. „Chemical & Engineering News“ том  86 (35): 53–56. doi:10.1021/cen-v086n035.p053. 
 53. Miller, Miles A; Askevold, Bjorn; Mikula, Hannes; Kohler, Rainer H; Pirovich, David; Weissleder, Ralph. Nano-palladium is a cellular catalyst for in vivo chemistry. „Nature Communications“ том  8: 15906. doi:10.1038/ncomms15906. PMID 28699627. 
 54. Mroczkowski, Robert S. (1998). Electronic connector handbook: theory and applications. McGraw-Hill Professional. стр. 3–. ISBN 978-0-07-041401-3. https://books.google.com/books?id=XGkw8YR-uXsC&pg=SA3-PA30. 
 55. Harper, Charles A. (1997). Passive electronic component handbook. McGraw-Hill Professional. стр. 580–. ISBN 978-0-07-026698-8. https://books.google.com/books?id=OtlKBAcFBQAC&pg=PA580. 
 56. Jollie, David (2007). "Platinum 2007" (PDF). Johnson Matthey. Архивирано од изворникот (PDF) на 2008-02-16. 
 57. Shu, J.; Grandjean, B. P. A.; Neste, A. Van; Kaliaguine, S. (1991 г). Catalytic palladium-based membrane reactors: A review. „The Canadian Journal of Chemical Engineering“ том  69 (5): 1036. doi:10.1002/cjce.5450690503. 
 58. Allen, T. H.; Root, W. S. (1955 г). An improved palladium chloride method for the determination of carbon monoxide in blood. „The Journal of Biological Chemistry“ том  216 (1): 319–323. PMID 13252031. http://www.jbc.org/content/216/1/319.short. 
 59. Manchester, F. D.; San-Martin, A.; Pitre, J. M. (1994 г). The H-Pd (hydrogen-palladium) System. „Journal of Phase Equilibria“ том  15: 62–83. doi:10.1007/BF02667685. 
 60. Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (2nd издание). Butterworth-Heinemann. стр. 1150–151. ISBN 0080379419. 
 61. Grochala, Wojciech; Edwards, Peter P.. Thermal Decomposition of the Non-Interstitial Hydrides for the Storage and Production of Hydrogen. „Chemical Reviews“ том  104 (3): 1283–316. doi:10.1021/cr030691s. PMID 15008624. 
 62. Mott, N. F. and Jones, H. (1958) The Theory of Properties of metals and alloys. Oxford University Press. . p. 200
 63. Colon, Pierre; Pradelle-Plasse, Nelly; Galland, Jacques. Evaluation of the long-term corrosion behavior of dental amalgams: influence of palladium addition and particle morphology. „Dental Materials“ том  19 (3): 232–9. doi:10.1016/S0109-5641(02)00035-0. PMID 12628436. 
 64. Gupta, Dinesh C.; Langer, Paul H.; ASTM Committee F-1 on Electronics (1987). Emerging semiconductor technology: a symposium. ASTM International. стр. 273–. ISBN 978-0-8031-0459-4. https://books.google.com/books?id=u-a9LvarW-8C&pg=PA273. 
 65. Hindsen, M.; Spiren, A.; Bruze, M.. Cross-reactivity between nickel and palladium demonstrated by systemic administration of nickel. „Contact Dermatitis“ том  53 (1): 2–8. doi:10.1111/j.0105-1873.2005.00577.x. PMID 15982224. 
 66. Holmes, E.. „Palladium, Platinum's Cheaper Sister, Makes a Bid for Love“, Wall Street Journal (Eastern edition), 13 февруари 2007, стр. B.1.
 67. "Platinum-Group Metals" (PDF). Mineral Yearbook 2009. United States Geological Survey. January 2007. 
 68. "Platinum-Group Metals" (PDF). Mineral Yearbook 2006. United States Geological Survey. January 2007. 
 69. "Johnson Matthey Base Prices". 2019. конс. 7 January 2019. 
 70. Ware, Mike (2005 г). Book Review of : Photography in Platinum and Palladium. „Platinum Metals Review“ том  49 (4): 190–195. doi:10.1595/147106705X70291. 
 71. https://www.sigmaaldrich.com/MSDS/MSDS/DisplayMSDSPage.do?country=US&language=en&productNumber=373192&brand=ALDRICH&PageToGoToURL=https%3A%2F%2Fwww.sigmaaldrich.com%2Fcatalog%2Fproduct%2Faldrich%2F373192%3Flang%3Den
 72. Emsley, John (2011). Nature's Building Blocks: An A-Z Guide to the Elements. Oxford University Press. стр. 384, 387. ISBN 978-0-19-960563-7. 
 73. Zereini, Fathi; Alt, Friedrich (2006). „Health Risk Potential of Palladium“. Palladium emissions in the environment: analytical methods, environmental assessment and health effects. Springer Science & Business. стр. 549–563. ISBN 978-3-540-29219-7. https://books.google.com/?id=OnNZqylS_Z8C&pg=PA549. 
 74. Wataha, J. C.; Hanks, C. T. (1996 г). Biological effects of palladium and risk of using palladium in dental casting alloys. „Journal of Oral Rehabilitation“ том  23 (5): 309–20. doi:10.1111/j.1365-2842.1996.tb00858.x. PMID 8736443. 
 75. Aberer, Werner; Holub, Henriette; Strohal, Robert; Slavicek, Rudolf (1993 г). Palladium in dental alloys – the dermatologists' responsibility to warn?. „Contact Dermatitis“ том  28 (3): 163–5. doi:10.1111/j.1600-0536.1993.tb03379.x. PMID 8462294. 
 76. Wataha, John C.; Shor, Kavita (2010 г). Palladium alloys for biomedical devices. „Expert Review of Medical Devices“ том  7 (4): 489–501. doi:10.1586/erd.10.25. PMID 20583886. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Шаблон:Palladium compounds Шаблон:Jewellery