Стронциум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Стронциум  (38Sr)
Strontium destilled crystals.jpg
Општи својства
Име и симболстронциум (Sr)
Изгледметалик сребрено-бела
Стронциумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Ca

Sr

Ba
рубидиумстронциумитриум
Атомски број38
Стандардна атомска тежина (±) (Ar)87,62(1)[1]
Категорија  земноалкални метали
Група и блокгрупа 2 (земноалкални), s-блок
ПериодаV периода
Електронска конфигурација[Kr] 5s2
по обвивка
2, 8, 18, 8, 2
Физички својства
Фазаsolid
Точка на топење1.050 K ​(777 °C)
Точка на вриење1.650 K ​(1.377 °C)
Густина близу с.т.2,64 г/см3
кога е течен, при т.т.2,375 г/см3
Топлина на топење7.43 kJ/mol
Топлина на испарување141 kJ/mol
Моларен топлински капацитет26.4 J/(mol·K)
парен притисок
P (Pa) 1 10 100 1 k 10 k 100 k
при T (K) 796 882 990 1.139 1.345 1.646
Атомски својства
Оксидациони степени2, 1[2] ​(силен базичен оксид)
ЕлектронегативностПолингова скала: 0,95
Енергии на јонизацијаI: 549,5 kJ/mol
II: 1.064,2 kJ/mol
II: 4.138 kJ/mol
Атомски полупречникемпириски: 215 пм
Ковалентен полупречник195±10 пм
Ван дер Валсов полупречник249 пм
Color lines in a spectral range
Спектрални линии на стронциум
Разни податоци
Кристална структурастраноцентрична коцкеста (сцк)
Кристалната структура на стронциумот
Топлинско ширење22,5 µм/(m·K) (при 25 °C)
Топлинска спроводливост35,4 W/(m·K)
Електрична отпорност132 nΩ·m (при 20 °C)
Магнетно подредувањепарамагнетно
Модул на растегливост15,7 GPa
Модул на смолкнување6,03 GPa
Поасонов сооднос0,28
Мосова тврдост1,5
CAS-број7440-24-6
Историја
Наречен поСпоред минералот стронциjанит, кој пак е именуван според Стронцијан, Шкотска
ОткриенВилијам Круикшанк (1787)
Првпат издвоенХамфри Дејви (1808)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на стронциумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
82Sr веш 25,36 d ε 82Rb
83Sr веш 1,35 d ε 83Rb
β+ 1,23 83Rb
γ 0,76, 0,36
84Sr 0,56% (β+β+) 1,7867 84Kr
85Sr веш 64,84 d ε 85Rb
γ 0,514D
86Sr 9,86% 86Sr е стабилен со 48 неутрони
87Sr 7% 87Sr е стабилен со 49 неутрони
88Sr 82,58% 88Sr е стабилен со 50 неутрони
89Sr веш 50,52 d ε 1,49 89Rb
β 0,909D 89Y
90Sr траги 28,90 y β 0,546 90Y
Режимите на распад во загради се предвидени, но сè уште не се забележани
| наводи | Википодатоци

Стронциум е хемиски елемент со симбол   Sr и атомски број   38. Земноалакален метал , стронциум е мек сребрено бел жолтеникав метален елемент кој е високо хемиски реактивен . Металот формира слој од темен оксид кога е изложен на воздух. Стронциумот има физички и хемиски својства слични на оние на неговите два вертикални соседи во периодниот систем, калциум и бариум. Се јавува природно главно во минералите целестин и стромонтит , и главно е миниран од овие. Додека природниот стронциум е стабилен, синтетичкиот 90 Sr изотоп е радиоактивен и е една од најопасните компоненти на нуклеарните последици , бидејќи стронциумот се апсорбира од телото на сличен начин како калциумот. Од друга страна, природниот стабилен стронциум не е опасен за здравјето.

Стронциумот и стронцианитот се именувани по Штронтијан , село во Шкотска, во близина на местото каде што минералот бил откриен во 1790 година од Адер Крофорд и Вилијам Круксханк, следната година беше идентификуван како нов елемент од својата црвена боја на црвениот пламен тест . Стронциумот за првпат беше издвоен како метал во 1808 година од страна на Хамфри Дејви, користејќи го новооткриениот процес на електролиза . Во текот на 19 век, стронциумот најчесто се користел во производството на шеќер од шеќерна репка. На врвот на производството на телевизиски катодни цевки , дури 75 проценти од потрошувачката на стронциум во САД се користи за стакло. [3] Со замена на катодни цевки со други методи, потрошувачката на стронциум драстично се намали. [3]

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Оксидиран дендритски стронциум

Стронциум е двовалентен сребрен метал со бледо жолта нијанса чии својства најчесто се меѓупросторни и слични со оние на спседите калциум и бариум . [4] Тој е помек од калциумот и потежок од бариумот. Се топи на 777°C и врие на 1655°C кои се пониски од оние на калциумот 842°C и 1757°C, бариумот го продолжува овој надолен тренд во точката на топење 727°C, но не и во точката на вриење 2170°C. Густината на стронциум е 2,64g / cm 3 која е слично средна помеѓу оние на калциум (1.54   g / cm 3) и бариум (3.594   g / cm 3). [5] Постојат три алотропи на метален стронциум, со точки на транзиција на 235 и 540   ° C. [6]

Стандардниот електроден потенцијал за Sr 2+ / Sr е -2,89   V, приближно на средината помеѓу оние на Ca 2+ / Ca (-2,84   V) и Ba 2+ / Ba (-2,92   V) , и блиски до оние од соседните алкални метали . [7] Стронциумот е во средина помеѓу калциумот и бариумот во неговата реактивност кон водата, со што реагира на контакт за да се произведе стронциум хидроксид и водороден гас. Металот на стронциум гори на воздух за производство на стронциум оксид и стронциум нитрид , но бидејќи не реагира со азот под 380°C, на собна температура спонтано го формира само оксидот. [5] Покрај едноставниот оксид SrO, пероксидот SrO 2 може да се направи со директна оксидација на метал од стронциум под висок притисок на кислород, а постојат и некои докази за жолт супероксид Sr (O 2 ) 2 . [8] Стронциум хидроксид , Sr (OH) 2 , е силна база, иако не е толку силна како хидроксидите на бариум или алкалните метали. [9] Сите четири дихалиди на стронциум се познати. [10]

Поради големинаta на тешките s-блокови, вклучувајќи стронциум, познат е широк спектар на координатни броеви од 2, 3 или 4 до 22 или 24 во SrCd 11 и SrZn 13 . Ср 2+ јон е прилично голем, така што високите координативни броеви се правилни. [11] Големината на стронциум и бариум игра значајна улога во стабилизирањето на стронциумските комплекси со полидентатен макроциклични лиганди како што се крунистичките етери, на пример, додека 18-круна-6 формира релативно слаби комплекси со калциум и алкални метали, комплексите на стронциум и бариум се многу посилни. [12]

Органостроциумските соединенија содржат една или повеќе стронциум-јаглеродна врска. Тие се пријавени како посредници во реакции на Барбиер тип . [13] [14] [15] Иако стронциумот е во истата група како магнезиум, а органомагнезиумските соединенија многу често се користат во хемијата, органостронциевите соединенија не се слично раширени, бидејќи тие се потешки да се направат и пореактивни. Органостронциевите соединенија имаат тенденција да бидат повеќе слични на органоевропиум или органосамариумски соединенија поради сличните јонски радиуси на овие елементи (Sr 2+ 118   pm; Еу 2+ 117   pm; Sm 2+ 122  pm). Повеќето од овие соединенија може да се подготват само при ниски температури, обемните лиганди имаат тенденција да ја одржуваат стабилноста. На пример, стронциум дициклопентадиенил , СР (C5 H 5) 2, мора да се направи со директна реакција на стронциум метал со меркуроцен или циклопентадиен себе; заменувајќи го C 5 H 5 лигандот со поширокиот C 5 (CH 3 ) 5 лиганд, од друга страна, ја зголемува растворливоста, нестабилноста и кинетичката стабилност на соединението. [16]

Поради својата екстремна реактивност со кислород и вода, стронциумот се јавува природно само во соединенија со други елементи, како што се минералите стронциан и целестин . Се држи под течен јаглеводород како што се минералното масло или керозин за да се спречи оксидација ; свежо изложениот метал од стронциум брзо преминува во жолтеникава боја со формирање на оксид. Филтрираниот стронциум во прав е пирофорен, што значи дека ќе се запали спонтано на воздух на собна температура. Лекалните соли на стронциум даваат пламен на светло црвена боја и овие соли се користат во пиротехника и за производството на ракети . [5] Калциум и бариум, како и алкалните метали и двовалентните лантаниди европиум и иттербиум , метал од стронциум се раствора директно во течен амонијак и се добива темно сина боја. [4]

Изотопи[уреди | уреди извор]

Природниот стронциум е мешавина од четири стабилни изотопи : 84 Sr, 86 Sr, 87 Sr и 88 Sr. [5] Нивното изобилство се зголемува со зголемување на масата, а најтешкото 88 Sr, сочинува околу 82,6% природен стронциум, иако изобилството варира поради производство на радиогени 87 Sr како ќерка на долготрајното бета-распаѓање 87 Rb . [17] Од нестабилните изотопи, основниот начин на распаѓање на изотопите помали од 85 Sr е електорнски зафат или позитронска емисија на изотопи на рубидиум, а оној на изотопите потешки од 88 Sr е емисија на електрони до изотопи на иттриум . Од посебна значење се <sup id="mwlQ">89</sup> Sr и <sup id="mwlw">90</sup> Sr. Првиот има полуживот од 50,6   дена и се користи за лекување на рак на коските поради хемиската сличност на стронциум и оттаму способноста да се замени калциумот. [18] [19] Додека 90 Sr (полуживот 28.90   години) се користи слично, исто така е изотоп, во последиците од нуклеарното оружје и нуклеарните несреќи поради неговото производство како производ на фисија . Неговото присуство во коските може да предизвика рак на коските, рак на блиските ткива и леукемија . [20] Нуклеарната несреќа во Чернобил во 1986 година контаминираше околу 30.000   km 2 со поголем од 10 kBq / m 2 со 90 Sr, што претставува 5% од главниот инвентар од 90 Sr. [21]

Историја[уреди | уреди извор]

Тест на пламен за стронциум

Стронциумот е именуван по шкотското село Стронјан (Галски Сон и Ситеин ), каде што е откриен во оловните рудници. [22] Томас Чарлс Надеж првично го нарекол елементот стронциан , но името наскоро беше скратено до стронциум . [23]

Во 1790 година, Адам Крафорд , лекар вклучен во подготовката на бариумот, и неговиот колега Вилијам Круиксхенк , признавале дека рудниците на стронтиан покажале својства кои се разликуваат од оние во другите извори на "тешки ракови". [24] Ова дозволува Адеир да заклучи на страница 355 "...   навистина е веројатно дека минералот на скот е нов вид на земја која досега не била доволно разгледана ". Лекарот и колекторот на минерали Фридрих Габриел Сулзер заедно со Јохан Фридрих Блуменбах го анализирал минералот од стронтијан и го нарекол стронциан. Тој, исто така, дошол до заклучок дека е различен од осетината и содржел нова земја (Neue Grunderde). [25] Во 1793 г. Томас Чарлс Хоуп , професор по хемија на Универзитетот во Глазгов, го предложил името stronites . [26] [27] [28] [29] Тој ја потврди претходната работа на Крафорд и раскажува: ". . .   Со оглед дека тоа е чудна земја,мислев дека е неопходно да му се даде име. Јас тоа го нарекувам Strontites, од местото каде што беше пронајден; начин на деривација според мое мислење, сосема правилно како и секој квалитет што може да го поседува, што е сегашната мода ". Елементот на крајот беше изолиран од Сер Хемфри Дејви во 1808 година со електролиза на мешавината која содржи стронциум хлорид и меркуричен оксид , а на него го објави во предавање на Кралското друштво на 30 јуни 1808. [30] Во согласност со именувањето на другите алкални земли, тој го сменил името во стронциум . [31] [32] [33] [34] [35]

Првата голема намена на стронциум беше во производството на шеќер од шеќерна репка . Иако процесот на кристализација со користење на стронциум хидроксид бил патентиран од Аугустин-Пјер Дубрунфут во 1849 година [36] , воведувањето на голем обем дојде со подобрување на процесот во раните 1870-ти. Германската шеќерна индустрија добро го користела процесот во 20 век. Пред Првата светска војна, индустријата за репроматеријали од шеќер користеше 100.000 до 150.000 тони годишно стронциум хидроксид за овој процес. [37] Стронциум хидроксидот беше рециклиран во процесот, но побарувачката за замена на загубите за време на производството беше доволно висока за да создаде значителна побарувачка за отпочнување на рударството на стронцианитот во Минстерланд . Рударството на строонјаните во Германија завршило кога започнало рударството на целестинските наноси во Глостершир . [38] Овие рудници обезбедија најголем дел од снабдувањето со стронциум од светот од 1884 до 1941 година. Иако целестинските наслаги во сливот на Гранада беа познати по извесно време, големите рударски работи не започнаа пред 1950-тите. [39]

За време на тестирање на атмосферско нуклеарно оружје , беше забележано дека стронциум-90 е еден од нуклеарните продукти со релативно висок принос. Сличноста на калциумот и можноста дека стронциум-90 може да се збогати во коските, направи важна тема за истражување на метаболизмот на стронциум. [40] [41]

Појава[уреди | уреди извор]

Минерален целестин (SrSO 4 )

Стронциумот вообичаено се јавува во природата, што е 15-тиот најбитен елемент на Земјата (неговиот потежок бактериум е 14-тиот), проценет на околу 360   делови на милион во Земјината кора [42] и се наоѓа главно како сулфат минерален целестин (SrSO 4 ) и карбонатски стронциант (SrCO 3 ). Од двете, целестината се јавува многу почесто во депозити со доволна големина за рударството. Бидејќи стронциумот најчесто се користи во карбонатната форма, стронциантот би бил покорисен од двата вообичаени минерали, но се откриени и неколку депозити кои се погодни за развој. [43]

Во подземните води стронциумот се однесува хемиски многу слично на калциумот. Киселината pH Sr 2+ е доминантен вид на стронциум. Во присуство на јони на калциум, стронциумот најчесто формира коприципитации со минерали на калциум како калцит и анхидрид при зголемена pH вредност. На средно до кисела pH, растворениот стронциум е врзан за честички на почвата со катјонска размена . [44]

Средната содржина на стронциум во океанската вода е 8   mg / l. [45] [46] Во концентрација помеѓу 82 и 90 μmol / l на стронциум, концентрацијата е значително пониска од концентрацијата на калциум, која вообичаено е помеѓу 9,6 и 11,6   mmol / l. [47] [48] Сепак, тоа е многу повисоко од оној на бариум, 13   μg / l. [5]

Производство[уреди | уреди извор]

Grey and white world map with China colored green representing 50%, Spain colored blue-green representing 30%, Mexico colored light blue representing 20%, Argentina colored dark blue representing below 5% of strontium world production.
Производителите на стронциум во 2014 година [49]

Трите главни производители на стронциум како целина од 2015 година се Кина (150.000   т), Шпанија (90.000   т ) и Мексико (70.000   t), а Аргентина (10.000   т) и Мароко (2.500   т) се помали производители. Иако депозитите на стронциум се појавуваат нашироко во САД, тие не се минирани од 1959 година. [49]

Голем дел од минираниот целестин (SrSO 4 ) се претвора во карбонат со два процеси. Или целестината е директно исцедена со раствор на натриум карбонат или целестината е печена со јаглен за да се формира сулфид. Втората фаза произведува темно обоен материјал кој содржи претежно стронциум сулфид . Ова т.н. "црн пепел" се раствора во вода и се филтрира. Стронциум карбонат се преципитира од растворот на стронциум сулфид со воведување на јаглерод диоксид . [50] Сулфатот се сведува на сулфид со карботермично намалување :

SrSO 4 + 2 C → SrS + 2 CO 2

Околу 300.000 тони се обработуваат на овој начин годишно. [51]

Металот се произведува комерцијално со намалување на стронциум оксид со алуминиум . Стронциумот се дестилира од смесата. [51] Металот на стронциум, исто така, може да се подготви на мал размер со електролиза на раствор на стронциум хлорид во стопен калиум хлорид : [7]

Sr 2+ + 2
e
</br>
e
</br> → Ср
2 Cl - → Cl 2 + 2
e
</br>
e
</br>


Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Standard Atomic Weights 2013. Commission on Isotopic Abundances and Atomic Weights
 2. Colarusso, P.; Guo, B.; Zhang, K.-Q.; Bernath, P.F.. High-Resolution Infrared Emission Spectrum of Strontium Monofluoride. „J. Molecular Spectroscopy“ том  175: 158. doi:10.1006/jmsp.1996.0019. Bibcode1996JMoSp.175..158C. http://bernath.uwaterloo.ca/media/149.pdf. 
 3. 3,0 3,1 "Mineral Resource of the Month: Strontium". U.S. Geological Survey. конс. 16 August 2015. 
 4. 4,0 4,1
  Гринвуд и Ерншоу, pp. 112-13
  Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Greenwood112“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 C. R. Hammond The elements (pp. 4–35) in Lide, D. R., уред (2005). CRC Handbook of Chemistry and Physics (LXXXVI издание). Boca Raton (FL): CRC Press. ISBN 0-8493-0486-5. 
 6. Ropp, Richard C. (31 December 2012). Encyclopedia of the Alkaline Earth Compounds. стр. 16. ISBN 978-0-444-59553-9. https://books.google.com/books?id=yZ786vEild0C&pg=PA16. 
 7. 7,0 7,1
  Гринвуд и Ерншоу, стр. 111
  Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Greenwood111“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 8. Гринвуд и Ерншоу, стр. 119
 9. Гринвуд и Ерншоу, стр. 121
 10. Гринвуд и Ерншоу, стр. 117
 11. Гринвуд и Ерншоу, стр. 115
 12. Гринвуд и Ерншоу, стр. 124
 13. Miyoshi, N.; Kamiura, K.; Oka, H.; Kita, A.; Kuwata, R.; Ikehara, D.; Wada, M.. The Barbier-Type Alkylation of Aldehydes with Alkyl Halides in the Presence of Metallic Strontium. „Bulletin of the Chemical Society of Japan“ том  77 (2): 341. doi:10.1246/bcsj.77.341. 
 14. Miyoshi, N.; Ikehara, D.; Kohno, T.; Matsui, A.; Wada, M.. The Chemistry of Alkylstrontium Halide Analogues: Barbier-type Alkylation of Imines with Alkyl Halides. „Chemistry Letters“ том  34 (6): 760. doi:10.1246/cl.2005.760. 
 15. Miyoshi, N.; Matsuo, T.; Wada, M.. The Chemistry of Alkylstrontium Halide Analogues, Part 2: Barbier-Type Dialkylation of Esters with Alkyl Halides. „European Journal of Organic Chemistry“ том  2005 (20): 4253. doi:10.1002/ejoc.200500484. 
 16. Гринвуд и Ерншоу, стр. 136-37
 17. Гринвуд и Ерншоу, стр. 19
 18. Halperin, Edward C.; Perez, Carlos A.; Brady, Luther W. (2008). Perez and Brady's principles and practice of radiation oncology. Lippincott Williams & Wilkins. стр. 1997–. ISBN 978-0-7817-6369-1. https://books.google.com/books?id=NyeE6-aKnSYC&pg=PA1997. посет. 19 јули 2011 г. 
 19. Bauman, Glenn; Charette, Manya; Reid, Robert; Sathya, Jinka. Radiopharmaceuticals for the palliation of painful bone metastases – a systematic review. „Radiotherapy and Oncology“ том  75 (3): 258.E1–258.E13. doi:10.1016/j.radonc.2005.03.003. 
 20. "Strontium | Radiation Protection | US EPA". EPA. 24 April 2012. конс. 18 June 2012. 
 21. "Chernobyl: Assessment of Radiological and Health Impact, 2002 update; Chapter I – The site and accident sequence" (PDF). OECD-NEA. 2002. конс. 3 June 2015. 
 22. Murray, W. H. (1977). The Companion Guide to the West Highlands of Scotland. London: Collins. ISBN 0-00-211135-7. 
 23. http://www.chem.ed.ac.uk/about-us/history/professors/thomas-charles-hope
 24. Crawford, Adair (1790 г). On the medicinal properties of the muriated barytes. „Medical Communications“ том  2: 301–59. https://books.google.com/books?id=bHI_AAAAcAAJ&pg=P301. 
 25. Sulzer, Friedrich Gabriel; Blumenbach, Johann Friedrich (1791 г). Über den Strontianit, ein Schottisches Foßil, das ebenfalls eine neue Grunderde zu enthalten scheint. „Bergmännisches Journal“: 433–36. https://books.google.com/books?id=gCY7AAAAcAAJ&pg=PA433. 
 26. Although Thomas C. Hope had investigated strontium ores since 1791, his research was published in: Hope, Thomas Charles (1798 г). Account of a mineral from Strontian and of a particular species of earth which it contains. „Transactions of the Royal Society of Edinburgh“ том  4 (2): 3–39. doi:10.1017/S0080456800030726. https://books.google.com/books?id=5TEeAQAAMAAJ&pg=RA1-PA3. 
 27. Murray, T. (1993 г). Elementary Scots: The Discovery of Strontium. „Scottish Medical Journal“ том  38 (6): 188–89. doi:10.1177/003693309303800611. PMID 8146640. 
 28. Doyle, W.P. "Thomas Charles Hope, MD, FRSE, FRS (1766–1844)". The University of Edinburgh. Архивирано од изворникот на 2 June 2013. 
 29. Hope, Thomas Charles (1794 г). Account of a mineral from Strontian and of a particular species of earth which it contains. „Transactions of the Royal Society of Edinburgh“ том  3 (2): 141–49. doi:10.1017/S0080456800020275. https://books.google.com/books?id=7StFAAAAcAAJ&pg=PA143. 
 30. Davy, H. (1808 г). Electro-chemical researches on the decomposition of the earths; with observations on the metals obtained from the alkaline earths, and on the amalgam procured from ammonia. „Philosophical Transactions of the Royal Society of London“ том  98: 333–70. doi:10.1098/rstl.1808.0023. https://books.google.com/books?id=gpwEAAAAYAAJ&pg=102#v=onepage&q&f=false. 
 31. Taylor, Stuart (19 June 2008). "Strontian gets set for anniversary". Lochaber News. Архивирано од изворникот на 13 January 2009. 
 32. Weeks, Mary Elvira (1932 г). The discovery of the elements: X. The alkaline earth metals and magnesium and cadmium. „Journal of Chemical Education“ том  9 (6): 1046–57. doi:10.1021/ed009p1046. Bibcode1932JChEd...9.1046W. 
 33. Partington, J. R. (1942 г). The early history of strontium. „Annals of Science“ том  5 (2): 157. doi:10.1080/00033794200201411. 
 34. Partington, J. R. (1951 г). The early history of strontium. Part II. „Annals of Science“ том  7: 95. doi:10.1080/00033795100202211. 
 35. Many other early investigators examined strontium ore, among them: (1) Martin Heinrich Klaproth, "Chemische Versuche über die Strontianerde" (Chemical experiments on strontian ore), Crell's Annalen (September 1793) no. ii, pp. 189–202 ; and "Nachtrag zu den Versuchen über die Strontianerde" (Addition to the Experiments on Strontian Ore), Crell's Annalen (February 1794) no. i, p. 99 ; also (2) Kirwan, Richard (1794 г). Experiments on a new earth found near Stronthian in Scotland. „The Transactions of the Royal Irish Academy“ том  5: 243–56. 
 36. Fachgruppe Geschichte Der Chemie, Gesellschaft Deutscher Chemiker (2005). Metalle in der Elektrochemie. стр. 158–62. https://books.google.com/?id=xDkoAQAAIAAJ&q=dubrunfaut+strontium&dq=dubrunfaut+strontium. 
 37. Heriot, T. H. P (2008). „strontium saccharate process“. Manufacture of Sugar from the Cane and Beet. ISBN 978-1-4437-2504-0. https://books.google.com/books?id=-vd_cn4K8NUC&pg=PA341. 
 38. Börnchen, Martin. "Der Strontianitbergbau im Münsterland". Архивирано од изворникот на 11 December 2014. конс. 9 November 2010. 
 39. Martin, Josèm; Ortega-Huertas, Miguel; Torres-Ruiz, Jose (1984 г). Genesis and evolution of strontium deposits of the granada basin (Southeastern Spain): Evidence of diagenetic replacement of a stromatolite belt. „Sedimentary Geology“ том  39 (3–4): 281. doi:10.1016/0037-0738(84)90055-1. Bibcode1984SedG...39..281M. 
 40. "Chain Fission Yields". iaea.org. 
 41. Nordin, B. E. (1968 г). Strontium Comes of Age. „British Medical Journal“ том  1 (5591): 566. doi:10.1136/bmj.1.5591.566. 
 42. Turekian, K. K.; Wedepohl, K. H.. Distribution of the elements in some major units of the Earth's crust. „Geological Society of America Bulletin“ том  72 (2): 175–92. doi:10.1130/0016-7606(1961)72[175:DOTEIS]2.0.CO;2. Bibcode1961GSAB...72..175T. 
 43. Ober, Joyce A. "Mineral Commodity Summaries 2010: Strontium" (PDF). United States Geological Survey. конс. 14 May 2010. 
 44. Heuel-Fabianek, B. (2014 г). Partition Coefficients (Kd) for the Modelling of Transport Processes of Radionuclides in Groundwater (PDF). „Berichte des Forschungszentrums Jülich“ том  4375. ISSN 0944-2952. http://juser.fz-juelich.de/record/154001/files/FZJ-2014-03430.pdf. 
 45. Stringfield, V. T. (1966). „Strontium“. Artesian water in Tertiary limestone in the southeastern States. Geological Survey Professional Paper. United States Government Printing Office. стр. 138–39. https://books.google.com/books?id=8eQqAQAAIAAJ&pg=PA138. 
 46. Angino, Ernest E.; Billings, Gale K.; Andersen, Neil (1966 г). Observed variations in the strontium concentration of sea water. „Chemical Geology“ том  1: 145. doi:10.1016/0009-2541(66)90013-1. Bibcode1966ChGeo...1..145A. 
 47. Sun, Y.; Sun, M.; Lee, T.; Nie, B. (2005 г). Influence of seawater Sr content on coral Sr/Ca and Sr thermometry. „Coral Reefs“ том  24: 23. doi:10.1007/s00338-004-0467-x. 
 48. Kogel, Jessica Elzea; Trivedi, Nikhil C.; Barker, James M. (5 март 2006 г). Industrial Minerals & Rocks: Commodities, Markets, and Uses. ISBN 978-0-87335-233-8. https://books.google.com/books?id=zNicdkuulE4C&pg=PA928. 
 49. 49,0 49,1 Ober, Joyce A. "Mineral Commodity Summaries 2015: Strontium" (PDF). United States Geological Survey. конс. 26 March 2016. 
 50. Kemal, Mevlüt; Arslan, V.; Akar, A.; Canbazoglu, M. (1996). Production of SrCO3 by black ash process: Determination of reductive roasting parameters. стр. 401. ISBN 978-90-5410-829-0. https://books.google.com/books?id=5smDPzkw0wEC&pg=PA401. 
 51. 51,0 51,1 MacMillan, J. Paul; Park, Jai Won; Gerstenberg, Rolf; Wagner, Heinz; Köhler, Karl and Wallbrecht, Peter (2002) "Strontium and Strontium Compounds" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Wiley-VCH, Weinheim. doi:10.1002/14356007.a25_321.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]