Остеобласт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Остеобласт
Податоци
Назнаки
Латинскиosteoblast
КодTH H2.00.03.7.00002
THH2.00.03.7.00002
FMAFMA:66780

Остеобластите се клетки кои го синтетизираат коскената матрица и го минерализираат. Тие синтетизираат колаген, и некои други белковини во многу помали количини, како: остеокалцин и остеопонтин. Остеобластите се специјализирани, крајно диференцирани клетки кои настануваат од мезенхималните матични клетки.