Период на полураспаѓање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Период на полураспаѓање е времето потребно за една супстанца во процес на распаѓање да се намали за половина. Во почетокот, терминот обично се користел да се опише особината на нестабилни атоми (кои радиоактивно се распаѓале), но може да важи за било која количина која следи одредена стапка на распаѓање.

Период на полураспаѓање многу често се користи за опишување на залихи во процес на експоненцијално распаѓање на пример радиоактивно распаѓање.