Топлина на топење

Од Википедија — слободната енциклопедија

Топлината на топење е бројно еднаква на количеството топлина што треба да се даде на единица маса од некој кристал за да се стопи целосно при точката на топењето.

Различните супстанции имаат различна топлина на топење.