IV периода на периодниот систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Четртата перода на хемиските елементи во себе содржи еден алкален метал, еден земноалкален метал, десет преодни метали, еден слаб метал, два метали, еден халоген елемент и еден благороден гас. Четвртата периода во себе содржи: калиум, калциум, скандиум, титан, ванадиум, хром, манган, железо, кобалт, никел, бакар, цинк, галиум, германиум, астат, селен, бром и криптон. Сите овие елементи имаат атомски броеви помеѓу 19 и 36. Во оваа период се наоѓаат 18 хемиски елементи. Четвртата периода на хемиски елементи содржи некои од најважните метали кои човекот ги применува во секојдневниот живот.