Шеќерна репка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Шеќерната репка е растение со чија понатамошна преработка се добива шеќер. Најдобро успева во областите со умерено - континентална клима. Таа се одгледува во повеќе европски држави, како во Украина, Франција, Германија, Полска и др. Оваа индустриска култура е застапена и во САД, Турција и Кина.