Рубидиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Рубидиум (Rb, лат. rubidium) е алкален метал од IА група.[1] Има 30 изотопи чии атомски маси се наоѓаат измеѓу 75-98. Постојан изотоп е само еден - 85. Во природата се јавува и неговиот изотоп 87. Заптапен е во земјината кора во количина од 90ppm (ang. parts per million), во облик на минералот липедолит (KLi2Al(OH, F)2Si4O10) и кармалит.[2] Откриен е од страна на Роберт Бунзен и Густав Кирхов во Хајделберг, Германија во 1861 година. Познати се неговите оксиди, соли на неоргански киселини и неколку органометални комплекси. Ниту едно од тие соединенија нема практична примена. Самиот хемиски елемент нема свое биолошко значење. Во чист облик се рубидиумот е метал со сребреносива боја. Има слични хемиски карактеристики како и калиум, само што е уште по радиоактивен и од него. На боздухот се пали самиот од себе, а со вода реагира експлозивно.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Housecroft C. E., Sharpe A. G. (2008). Inorganic Chemistry (3rd ed.). Prentice Hall. ISBN 978-0131755536.
  2. Parkes, G.D. & Phil, D. (1973). Melorova moderna neorganska hemija. Beograd: Naučna knjiga.
Група
Периода
1 1
H
  2
He
2 3
Li
4
Be
  5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg
  13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca
21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr
39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
* 72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
** 104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Rg
112
Cn
113
Uut
114
Fl
115
Uup
116
Lv
117
Uus
118
Uuo
 
* Лантаноиди 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
71
Lu
** Актиноиди 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
103
Lr
Алкални метали Земноалкални метали Лантаноиди Актиноиди Преодни метали
Полуметали Металоиди Неметали Халогени Благородни гасови