Ласерско ладење

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ласерското ладење се однесува на голем број техники со кои атомските и молекуларните примероци се ладат блиску до апсолутната нула. Техниките на ласерско ладење се потпираат на фактот дека кога некој објект (обично атом) апсорбира и повторно емитира фотон (честичка на светлина), неговиот импулс се менува. За ансамбл на честички, термодинамичка температура е пропорционална со варијансата во нивната брзина. Повеќе хомогени брзини меѓу честичките одговараат на пониска температура. Ласерските техники за ладење комбинираат атомска спектроскопија со гореспоменатиот механички ефект на светлина за да ја компресираат дистрибуцијата на брзината на ансамблот на честички, а со тоа да се ладат честичките.

Првиот пример на ласерско ладење и најчестиот метод е Доплерово ладење, кој сè уште често се нарекува „ласерско ладење“.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Atomic Physics. Foot, C.J. Oxford University Press (2005). Pdf
  • Cohen-Tanoudji, Claude (2011). Advances in Atomic Physics. World Scientific. стр. 791. doi:10.1142/6631. ISBN 978-981-277-496-5.
  • Bowley, Roger; Copeland, Ed (2010). „Laser Cooling“. Sixty Symbols. Брејди Харан за Универзитетот во Нотингем.
  • Laser Cooling HyperPhysics