Рубидиум бромид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рубидиум бромид
Rubidium bromide
Назнаки
7789-39-1 Ок
ChemSpider 74217 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 4670918
UNII 33CM31XVQQ Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед бела кристална цврста супстанца
Густина 3.350 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
98 g/100 mL
−56.4·10−6 cm3/mol
Опасност
Температура на запалување {{{value}}}
Слични супстанци
Други анјони Рубидиум флуорид
Рубидиум хлорид
Рубидиум јодид
Рубидиум астатид
Други катјони Литиум бромид
Натриум бромид
Калиум бромид
Цезиум бромид
Франциум бромид
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Рубидиум бромид е неорганско соединение кое ебромид на рубидум. Има кристална структура на натриум хлорид, со константа на решетка од 685 пикометри.[1]

Постојат неколку методи за синтеза на рубидиум бромид. Еден од нив вклучува реакција рубидиум хидроксид со бромоводородна киселина:

RbOH + HBr → RbBr + H2O

Друг метод е да се неутрализира рубидиум карбонат со бромоводородна киселина:

Rb2CO3 + 2 HBr → 2 RbBr + H2O + CO2

Металот рубидиум би реагирал директно со бром за да формира RbBr, но ова не е разумен метод на производство, бидејќи металот рубидиум е значително поскап од карбонатот или хидроксидот; згора на тоа, реакцијата би била експлозивна.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. G. Chern; J. G. Skofronick; W. P. Brug; S. A. Safron (1989). „Surface phonon modes of the RbBr(001) crystal surface by inelastic He-atom scattering“. Phys. Rev. B. 39 (17): 12838–12844. doi:10.1103/PhysRevB.39.12838. PMID 9948158.