Рубидиум флуорид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рубидиум флуорид
Назнаки
13446-74-7 Ок
ChemSpider 75311 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 83473
RTECS-бр. VL8740000
UNII 63564TNJ4R Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед бела кристална цврста супстанца
Густина 3.557 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
130.6 g/100 mL (18 °C)
−31.9·10−6 cm3/mol
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Токсично
NFPA 704
3
0
0
Температура на запалување {{{value}}}
Слични супстанци
Други анјони Рубидиум хлорид
Рубидиум бромид
Рубидиум јодид
Рубидиум астатид
Други катјони Литиум флуорид
Натриум флуорид
Калиум флуорид
Цезиум флуорид
Франциум флуорид
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Рубидиум флуорид (RbF) е флуоридна сол на рубидиум. Тој е кубичен кристал со структура на камена сол.

Постојат неколку методи за синтеза на рубидиум флуоруд. Една од методите вклучува реакција на рубидиум хидроксид со флуороводородна киселина:[1]

RbOH + HF → RbF + H2O

Друг метод е неутрализација на rрубидиум карбонат со флуороводородна киселина:[1]

Rb2CO3 + 2HF → 2RbF + H2O + CO2

Друг возможен метод е реакција на рубидиум хидроксид со амониум флуорид:

RbOH + NH4F → RbF + H2O + NH3

Најмалку користениот метод поради трошењето на рубидниот метал е директна реакција со гас на флуор, бидејќи рубидиумот бурно реагира со халогени:[1]

2Rb + F2 → 2RbF

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 „WebElements“. Архивирано од изворникот на 2008-04-18. Посетено на 23 February 2006.