Бромид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бромид
Систематско име бромид[1]
Назнаки
24959-67-9 Ок
Бајлштајн 3587179
ChEBI CHEBI:15858 Ок
ChEMBL ChEMBL11685 Ок
ChemSpider 254 Ок
14908
3Д-модел (Jmol) Слика
KEGG C01324 Н
PubChem 259
UNII 952902IX06 Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Конјуг. киселина бромоводород
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−121 kJ·mol−1[2]
Стандардна моларна
ентропија
So298
82 J·mol−1·K−1[2]
Pharmacology
ATC код N05CM11
Фармакокинетика:
12 д
Слични супстанци
Други анјони флуорид

хлорид
јодид

Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Бромид — негативно наелектризиран јон (Br) на елементот бром, припадник на халогените. Хемиските соединенија наречени бромиди се безбојни. Наоѓаат многу практични примени како антиконвулзиви, огноотпорни материјали, и вапсила на клетки.[3] Иако е ретко, долготрајното внесување на бромиди предизвикува бромизам, синдром со повеќе невролошки симптоми. Долготрајната изложеност може да предизвика и исфрлање на кожата. Бромидниот јон има јонски полупречник од 196 пм.[4]

Застапеност во природата[уреди | уреди извор]

Бромидот е присутен во типичната морска вода (35 ПЕС) во концентрација од околу 65 мг/л, што изнесува 0,2 % од сите растворени соли. Морската храна и длабокоморските растенија бично имаат повеќе бромид отколку копнената грана. Најчест бромиден минерал е бромаргиритот (кристално сребро бромид), но сепак е многу редок. Покрај среброто, бромот се содржи и во минерали смешан со жива и бакар.[5]

Образување и реакции на бромидот[уреди | уреди извор]

Дисоцијација на бромидните соли[уреди | уреди извор]

Бромидните соли алкалните, земноалкалните и многу други метали се раствораат во вода (па дури и некои алкохоли и естри) и даваат бромидни јони. Класичен случај е натриум бромидот, кој наполно се дисоцира во вода:

NaBr → Na+ + Br

Бромоводородот, кој е двоатомска молекула, добива солни својства во допир со вода, давајќи јонски раствор наречен хипобромна киселина. Процесот употресно може да се опише како образување на хидрониумска сол на бромидот:

HBr + H2O → H3O+ + Br

Хидролиза на бромот[уреди | уреди извор]

Бромот лесно реагира со вода, т.е. претрпува хидролиза:

Br2 + H2O → HOBr + HBr

Ова образува хипоброместа киселина (HOBr) и хипобромна киселина (HBr во вода). Растворот е наречен „бромна вода“. Хидролизата на бромот е поповолна во присуство на база, како на пример натриум хидроксид:

Br2 + NaOH → NaOBr + NaBr

Оваа реакција е аналогна на производството на белило, каде хлорот се раствора во присуство на натриум хидроксид.[6]

Оксидација на бромот[уреди | уреди извор]

Бромиден јон можеме да го испитаме додавајќи оксидатор. Едн метода користи разредена азотна киселина (HNO3).

Методата на Балард и Левиг може да послужи за вадење на бром од морска вода и извесни расоли. На пример, кога се испитува концентрација на бромиди се додава хлор, кој дава бром (Br2):[7]

Cl2 + 2 Br → 2 Cl + Br2

Примена[уреди | уреди извор]

Главната стопанска вредност на бромидот е во производството органобромни соединенија, кои се прилично специјализирани. Органобромните соединенија претежно се користат како огноотпорници, но дури и ова е спорна тема. Се произведуваат многу метални бромиди како LiBr, NaBr, NH4Br, CuBr, ZnBr2 и AlBr3. Претходно служел како сотојка во развивањето на фотографски филм, чија вредност опаѓа, а се користи и во течности за дупчење, кои бараат општонаменски густи соединенија и затоа таму има мала вредност.[8]

Биохемија[уреди | уреди извор]

Бромидот ретко се споменува во биохемиски контекст. Некои ензими користат бромин како супстрат или кофактор.

Супстрат[уреди | уреди извор]

Бромопероксидазните ензими користат бромид (обично во морска вода) за да создадат електрофилни броминирачки агенси. Со овој процес се добиваат стотици органобромни соединенија. Значаен пример е бромоформот, од кој по овој пат се поизведуваат илјадници тони годишно. Старинското ваписло пурпур се добива со слични ензимски реакции.[9]

Кофактор[уреди | уреди извор]

Бромидот е неопходен кофактор во периксидирачката катализа на сулфониминските вмрежувања во колагенот IV. Оваа посттранслациска измена се јавува кај сите животни, а бромот е неопходен микроелемент за човекот.[10]

На еозинофилите им е потребен бромин за да се борат против повеќеклеточни паразити. Хипобромидот се произведува преку еозинофилска пероксидаза, ензим кој може да користи хлорид, но претпочита бромид.[11]

Испитано е дека просечната концентрација на бромид во човечката крв во Квинсленд, Австралија изнесува 5,3 ± 1,4 мг/л, и истата се разликува со староста и полот.[12] Многу повисоки количини укажуваат на изложеност на броминирани хемикалии. Се среќава и во морската храна.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Bromide – PubChem Public Chemical Database“. The PubChem Project. USA: National Center for Biotechnology Information. Архивирано од изворникот 3 ноември 2012.
 2. 2,0 2,1 Zumdahl, Steven S. (2009). Chemical Principles (6. изд.). Houghton Mifflin. ISBN 978-0-618-94690-7.
 3. Rattley, Matt (2012). „Ambiguous bromine“. Nature Chemistry. 4 (6): 512. Bibcode:2012NatCh...4..512R. doi:10.1038/nchem.1361. PMID 22614389.
 4. Shannon, R. D. (1976). „Revised effective ionic radii and systematic studies of interatomic distances in halides and chalcogenides“. Acta Crystallographica A. 32 (5): 751–767. doi:10.1107/s0567739476001551.
 5. „Mindat.org - Mines, Minerals and More“. www.mindat.org. Архивирано од изворникот 2 март 2001. Посетено на 29 април 2018.
 6. Chemistry of the Elements, N. N. Greenwood, A. Earnshaw, Elsevier, 2012, pp 789
 7. Magazinovic, Rodney S.; Nicholson, Brenton C.; Mulcahy, Dennis E.; Davey, David E. (2004). „Bromide levels in natural waters: its relationship to levels of both chloride and total dissolved solids and the implications for water treatment“. Chemosphere (англиски). 57 (4): 329–335. Bibcode:2004Chmsp..57..329M. doi:10.1016/j.chemosphere.2004.04.056. PMID 15312731. Архивирано од изворникот 25 мај 2021. Посетено на 7 март 2021.
 8. Dagani, Michael J.; Barda, Henry J.; Benya, Theodore J.; Sanders, David C., „Bromine Compounds“, Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH, doi:10.1002/14356007.a04_405
 9. Gribble, Gordon W. (1999). „The diversity of naturally occurring organobromine compounds“. Chemical Society Reviews. 28 (5): 335–346. doi:10.1039/a900201d.
 10. McCall, A. Scott; Cummings, Christopher F.; Bhave, Gautam; Vanacore, Roberto; Page-McCaw, Andrea; Hudson, Billy G. (2014). „Bromine Is an Essential Trace Element for Assembly of Collagen IV Scaffolds in Tissue Development and Architecture“. Cell (англиски). 157 (6): 1380–1392. doi:10.1016/j.cell.2014.05.009. PMC 4144415. PMID 24906154.
 11. Mayeno, Arthur N.; Curran, A. Jane; Roberts, Robert L.; Foote, Christopher S. (5 април 1989). „Eosinophils Preferentially Use Bromide to Generate Halogenating Agents“. Journal of Biological Chemistry. 264 (10): 5660–5668. doi:10.1016/s0021-9258(18)83599-2. ISSN 0021-9258. PMID 2538427.
 12. Olszowy, HA; Rossiter, J; Hegarty, J; Geoghegan, P (1998). „Background levels of bromide in human blood“. Journal of Analytical Toxicology. 22 (3): 225–30. doi:10.1093/jat/22.3.225. PMID 9602940.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]