Бариум бромид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бариум бромид
Barium bromide
Модел за пополнување простор на кристалната структура
Назнаки
10553-31-8 (анхидриден) Ок[PubChem]
7791-28-8 (дихидрат) Ок[PubChem]
ChemSpider 59728 Ок
EC-број 234-140-0
3Д-модел (Jmol) Слика
Слика
PubChem 5462743 (анхидриден)
44537612 (дихидрат)
UNII TI8NM689HW Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White solid
Густина 4.78 g/cm3 (анхидриден)
3.58 g/cm3 (дихидрат)
Точка на топење
Точка на вриење
92.2 g/100 mL (0°C)
-92.0·10−6 cm3/mol
Структура
Кристална структура орторомбичен, oP12
Pnma, No. 62
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−181.1 kcal/mol
Опасност
Безбедност при работа:
Главни опасности
Токсичен
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS07: Извичник
Сигнални зборови
Предупредување
Изјави за опасност
H302, H332
Изјави за претпазливост
P261, P264, P270, P271, P301+P312, P304+P312, P304+P340, P312, P330, P501
NFPA 704
3
0
0
Безбедносен лист NIH BaBr
Слични супстанци
Други анјони Бариум флуорид
Бариум хлорид
Бариум јодид
Други катјони Берилиум бромид
Магнезиум бромид
Калциум бромид
Стронциум бромид
Радиум бромид
Олово бромид
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Бариум бромид е хемиско соединение со хемиска формула BaBr2. тоа е јонско соединение по природа.

Структура и својства[уреди | уреди извор]

BaBr2 кристализира во lead chloride (котунит) мотив, кое дава бели орторомбични кристали кои се деликвесцентни.[1][2]

Во воден раствор BaBr2 се однесува како едноставна сол.

Растворите на бариум бромид реагираат со сулфатните соли за да се добие цврст талог од бариум сулфат.

BaBr2 + SO2−
4
→ BaSO4 + 2 Br

Слични реакции се случуваат со оксална киселина, флуороводородна киселина и фосфорна киселина, давајќи цврсти талози на бариум оксалат, флуорид и фосфат, соодветно.

Подготовка[уреди | уреди извор]

Бариум бромид може да се подготви со третирање на бариум сулфид или бариум карбонат со бромоводородна киселина:

BaS + 2 HBr → BaBr2 + H2S
BaCO3 + 2 HBr → BaBr2 + CO2 + H2O

Бариум бромид се кристализира од концентриран воден раствор во неговиот дихидрат, BaBr2·2H2O. Со загревање на овој дихидрат на 120 °C се добива безводна сол.[3]

Употреба[уреди | уреди извор]

Бариум бромидот е претходник на хемикалиите што се користат во фотографијата и на други бромиди. Историски гледано, бариум бромидот се користел за прочистување на радиумот во процес на фракционална кристализација, осмислен од Марија Кири. Бидејќи радиумот преципитира преференцијално во раствор од бариум бромид, односот на радиум и бариум во талогот би бил поголем од односот во растворот.[4]

Безбедност[уреди | уреди извор]

BБариум бромид, заедно со други соли на бариум растворливи во вода (на пример, бариум хлорид), е токсичен. Сепак, нема достапни убедливи податоци за неговите опасности.[5]

Во популарната култура[уреди | уреди извор]

Соединението се појавува во воведната насловна страна на Breaking Bad, каде што насловот е заменет со „Br“ и „Ba“, симболите на бром и бариум, соодветно.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Brackett, Elizabeth B.; Brackett, Thomas E.; Sass, Ronald L. (1963). „The Crystal Structures of Barium Chloride, Barium Bromide, and Barium Iodide“. J. Phys. Chem. 67 (10): 2132–2135. doi:10.1021/j100804a038.
  2. Greenwood, Norman N.; Earnshaw, Alan (1997). Chemistry of the Elements (2. изд.). Butterworth-Heinemann. стр. 117–119. ISBN 0080379419.
  3. Patnaik, Pradyot (2003), Handbook of Inorganic Chemical Compounds, McGraw-Hill Professional, стр. 81–82, ISBN 978-0-07-049439-8, Посетено на 2007-12-03
  4. Sime, Ruth Lewin (1996), Lise Meitner: A Life in Physics, University of California Press, стр. 233, ISBN 978-0-520-20860-5, Посетено на 2007-12-03
  5. https://www.sigmaaldrich.com/MSDS/MSDS/DisplayMSDSPage.do?country=US&language=en&productNumber=413607&brand=ALDRICH |