Литиум бромид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Литиум бромид

__ Li+     __ Br
Назнаки
7550-35-8 Ок
ChemSpider 74049 Ок
EC-број 231-439-8
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 82050
RTECS-бр. OJ5755000
UNII 864G646I84 Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Бела хигроскопна цврста супстанца[1]
Густина 3,464 g/cm3[1]
Точка на топење
Точка на вриење
143 g/100 mL (0 °C)
166,7 g/100 mL (20 °C)
266 g/100 mL (100 °C)[2]
Растворливост растворливо во метанол, етанол,[1] етер,[1] ацетон
помалки растворлив во пиридин
−34,3·10−6 cm3/mol[3]
Показател на прекршување (nD) 1.7843 (589 nm)[4]
Структура
Кристална структура Кубична cF8, No. 225
Fm3m
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
-351,2 kJ/mol
Стандардна моларна
ентропија
So298
74,3 J/mol K
Опасност
GHS-ознаки:
Пиктограми
GHS07: Извичник
Сигнални зборови
Предупредување
Изјави за опасност
H315, H317, H319[5]
NFPA 704
2
0
0
Температура на запалување {{{value}}}
Смртоносна доза или концентрација:
1800 mg/kg (орално, стаорец)[6]
Слични супстанци
Други анјони Литиум флуорид
Литиум хлорид
Литиум јодид
Други катјони Натриум бромид
Калиум бромид
Рубидиум бромид
Цезиум бромид
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Литиум бромид (LiBr) е хемиско соединение од литиум и бром. Неговиот екстремен хигроскопски карактер го прави LiBr корисен како десикант во одредени климатски системи.[7]

Продукција и својства[уреди | уреди извор]

Растворливост на LiBr во вода во функција на температурата
Фазен дијаграм на LiBr

LiBr се подготвува со третирање на водена суспензија на литиум карбонат со хидробромна киселина или со реакција на литиум хидроксид со бром.[8] Формира неколку кристални хидрати, за разлика од другите бромиди на алкални метали.[9]

Литиум хидроксид и хидробромна киселина (воден раствор на водород бромид) ќе таложат литиум бромид во присуство на вода.

LiOH + HBr → LiBr + H2O

Употреба[уреди | уреди извор]

50-60% од водениот раствор на литиум бромид се користи во системите за климатизација како десикант. Се користи и при апсорпционо ладење заедно со вода (види ладилник за апсорпција). Цврстиот LiBr е корисен реагенс во органската синтеза. Тој е вклучен во катализаторите за оксидација и хидроформилација; исто така се користи за депротонација и дехидрација на органски соединенија кои содржат кисели протони и за прочистување на стероиди и простагландини.[8]

Апликација во медицината[уреди | уреди извор]

Литиум бромидот се користел како седатив почнувајќи од раните 1900-ти, но во 1940-тите неговвата употреба како седатив се намалила кога станале достапни понови седативи и кога некои пациенти со срцеви заболуивања починале, по употреба на замената за сол, литиум хлорид..[10] Како литиум карбонатот и литиум хлоридот и литиум бромидот се користи како третман за биполарно растројство.

Опасности[уреди | уреди извор]

Литиумовите соли се психоактивни и донекаде корозивни. Топлината брзо се создава кога литиум бромидот се раствора во вода бидејќи има негативена вредност за енталпија на растворот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 name=r1
  2. Haynes, p. 5,169
  3. Haynes, p. 4,128
  4. Haynes, p. 10.249
  5. Lithium bromide. SIgma Aldrich
  6. Chambers, Michael. „ChemIDplus – 7550-35-8 – AMXOYNBUYSYVKV-UHFFFAOYSA-M – Lithium bromide – Similar structures search, synonyms, formulas, resource links, and other chemical information“. chem.sis.nlm.nih.gov. Посетено на 3 April 2018.
  7. name=Ullmann>Wietelmann, Ulrich and Bauer, Richard J. (2005) "Lithium and Lithium Compounds" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry Wiley-VCH: Weinheim. doi:10.1002/14356007.a15_393.pub2
  8. 8,0 8,1 name=Ullmann
  9. Holleman, Arnold Frederik; Wiberg, Egon (2001), Wiberg, Nils (уред.), Inorganic Chemistry, Преведено од Eagleson, Mary; Brewer, William, San Diego/Berlin: Academic Press/De Gruyter, ISBN 0-12-352651-5
  10. „Bipolar Disorder: Treatment and Care“. webmd.com. Посетено на 3 April 2018.

Цитирани извори[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]