Рубидиум јодид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рубидиум јодид
Рубидиум јодид
Назнаки
7790-29-6 Ок
ChemSpider 74226 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 3423208
RTECS-бр. VL8925000
UNII 18CYW0VL2X Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед цврста супстанца
Густина 3.110 g/cm 3
Точка на топење
Точка на вриење
152 g/100 mL
−72.2·10−6 cm3/mol
Опасност
Смртоносна доза или концентрација:
4708 mg/kg (орално, стаорец)
Безбедносен лист External MSDS
Слични супстанци
Други анјони Рубидиум флуорид
Рубидиум хлорид
Рубидиум бромид
Рубидиум астатид
Други катјони Литиум јодид
Натриум јодид
Калиум јодид
Цезиум јодид
Франциум јодид
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Рубидиум јодид е сол со точка на топење од 642 °C. Неговата хемиска формула е RbI.

Рубидиум јодид може да се формира со реакција на рубидиуим и јод:

2 Rb + I2 → 2 RbI