Сребро јодид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сребро јодид
Сребрен јодид
Назнаки
7783-96-2 Ок
ChemSpider 22969 Ок
EC-број 232-038-0
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 6432717
UNII 81M6Z3D1XE Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед жолта, кристална цврста
Мирис без мирис
Густина 5.68 g/cm3, solid[1]
Точка на топење
Точка на вриење
0.03 mg/L (20 °C)[1]
Производ на растворливост, Ksp 8.52 × 10 −17[2]
−80.0·10−6 cm3/mol[3]
Структура
Кристална структура Шестоаголна, hP4
P63mc, No. 186
Диполен момент 4.55 D[4]
Термохемија
Ст. енталпија на
формирање
ΔfHo298
−61.8 kJ·mol−1
Стандардна моларна
ентропија
So298
115.5 J·mol−1·K−1
Специфичен топлински капацитет, C 56.8 J·mol−1·K−1
Опасност
GHS-ознаки:[5]
Пиктограми
GHS09: Опасност по животната средина
Сигнални зборови
Предупредување
Изјави за опасност
H410
NFPA 704
2
0
0
Температура на запалување {{{value}}}
Безбедносен лист Sigma-Aldrich
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Сребрениот јодид е неорганско соединение со формулата Ag I. Соединението изгледа како светло жолта цврста материја, но примероците речиси секогаш содржат нечистотии од метално сребро што даваат сива боја. Контаминацијата со сребро се јавува затоа што AgI е многу фотосензитивен . Овој имот е искористен во фотографијата базирана на сребро. Сребрениот јодид се користи и како антисептик и за сеење облаци .

Структура[уреди | уреди извор]

Структурата усвоена од сребро јодид зависи од температурата која:[6]

 • Под 420 К, β фазата на AgI, со вурцит структура, е најстабилна. Оваа фаза во природата се среќава како минерал јодаргирит .
 • Над 420 К, α фазата станува постабилна. Овој мотив е кубна структура во центарот на телото, која има сребрени центри распоредени случајно помеѓу 6 октаедрални, 12 тетраедрални и 24 тригонални места.[7] На оваа температура, јоните на Ag + можат брзо да се движат низ цврстото тело, овозможувајќи брза јонска спроводливост . Преминот помеѓу β и α формите го претставува топењето на сребрената (катјонска) супрешетка. Ентропијата на соединување за α-AgI е приближно половина од онаа за натриум хлорид (типична јонска цврста материја). Ова може да се рационализира ако се земе предвид дека AgI кристалната решетка е веќе „делумно стопена“ во транзицијата помеѓу α и β полиморфите.
 • Метастабилна γ фаза исто така постои под 420 К со структурата на мешавина од цинк .
Златно-жолтите кристали на овој минерален примерок се јодаргирит, природна форма на β-AgI.

Подготовка и својства[уреди | уреди извор]

Сребрениот јодид се добива со реакција на раствор од јодид (на пример, калиум јодид ) со раствор од сребрени јони (на пример, сребро нитрат ). Брзо се таложи жолтеникава цврста материја. Цврстиот материјал е мешавина од двете главни фази. Распуштањето на AgI во јодна киселина, проследено со разредување со вода, таложи β-AgI. Алтернативно, растворањето на AgI во раствор од концентриран сребрен нитрат проследено со разредување дава α-AgI.[8] Освен ако подготовката не се изведува во темни услови, цврстото тело брзо потемнува, а светлината предизвикува редукција на јонското сребро во метално. Фотосензитивноста варира со чистотата на примерокот.

Сеење на облаци[уреди | уреди извор]

Cessna 210 опремена со генератор на сребрен јодид за сеење облаци

Кристалната структура на β-AgI е слична на онаа на мразот, што му овозможува да предизвика замрзнување со процесот познат како хетерогена нуклеација . Приближно 50.000 kg се користат за сеење облаци годишно, секој експеримент за сеење троши 10-50 грама.[9] (види исто така Project Stormfury, Operation Popeye )

Безбедност[уреди | уреди извор]

Екстремната изложеност може да доведе до аргирија, која се одликува со локализирана промена на бојата на ткивото на телото.[10]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Haynes, p. 4.84
 2. Haynes, p. 5.178
 3. Haynes, p. 4.130
 4. Haynes, p. 9.65
 5. „C&L Inventory“. echa.europa.eu. Посетено на 15 December 2021.
 6. Binner, J. G. P.; Dimitrakis, G.; Price, D. M.; Reading, M.; Vaidhyanathan, B. (2006). „Hysteresis in the β–α Phase Transition in Silver Iodine“ (PDF). Journal of Thermal Analysis and Calorimetry. 84 (2): 409–412. CiteSeerX 10.1.1.368.2816. doi:10.1007/s10973-005-7154-1.
 7. Hull, Stephen (2007). „Superionics: crystal structures and conduction processes“. Rep. Prog. Phys. 67 (7): 1233–1314. doi:10.1088/0034-4885/67/7/R05.
 8. O. Glemser, H. Saur "Silver Iodide" in Handbook of Preparative Inorganic Chemistry, 2nd Ed. Edited by G. Brauer, Academic Press, 1963, NY.
 9. Phyllis A. Lyday "Iodine and Iodine Compounds" in Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, Wiley-VCH, Weinheim, 2005. doi:10.1002/14356007.a14_381
 10. „Silver Iodide“. TOXNET: Toxicogy Data Network. U.S. National Library of Medicine. Посетено на 9 March 2016.

Цитирани извори[уреди | уреди извор]