Прејди на содржината

Калиум јодид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Систематско (IUPAC)
Калиум јодид
Клинички податоци
Заштитени имињаiOSAT, SSKI, ThyroSafe, ThyroShield, others
AHFS/Drugs.commonograph
Бременосна
категорија
 • US: D (Доказ за ризик)
Начин на издавање
Назнака
CAS-број7681-11-0  Ок
ATC кодR05CA02 S01XA04, V03AB21
DrugBankDB06715
ChemSpider4709
UNII1C4QK22F9J
KEGGD01016
ChEBICHEBI:8346
ChEMBLCHEMBL1141
Хемиски податоци
ФормулаKI
Физички податоци
Густина3.13[1] g/cm3
Точка на топење681 °C (1,258 °F)
Точка на вриење1,330 °C (2,430 °F)
Растворливост во вода1280 mg/mL (0 °C (32 °F))
1400 mg/mL (20 °C (68 °F))
1760 mg/mL (60 °C (140 °F))
2060 mg/mL (20 °C)

Калиум јодидхемиско соединение, лек и додаток во исхраната.[3][4] Тоа е лек кој се користи за лекување на хипертироидизам, во итни случаи со зрачење и за заштита на штитната жлезда кога се користат одредени видови радиофармацевтски препарати.[5] Во третиот свет се користи и за лекување на кожна споротрихоза и фикомикоза.[5][6] Тоа е додаток кој го користат луѓе со низок внес на јод во исхраната.[4] Се администрира орално.[5]

Вообичаени несакани ефекти вклучуваат повраќање, дијареа, абдоминална болка, осип и отекување на плунковните жлезди.[5] Други несакани ефекти вклучуваат алергиски реакции, главоболка, гушавост и депресија.[6] Иако употребата за време на бременоста може да му наштети на бебето, неговата употреба сè уште се препорачува во итни случаи со зрачење.[5] Калиум јодид има хемиска формула KI. [7] Комерцијално се прави со мешање на калиум хидроксид со јод.[8][9]

Калиум јодид се користи медицински најмалку од 1820 година [10] Се наоѓа на списокот на есенцијални лекови на Светската здравствена организација.[11] Калиум јодид е достапен како генерички лек и без рецепт.[12] Калиум јодид се користи и за јодирање на сол.[4]

Медицинска употреба

[уреди | уреди извор]

Додаток во исхраната

[уреди | уреди извор]

Калиум-јодидот е хранлив додаток во добиточната храна, а исто така и во исхраната на луѓето. Кај луѓето тоа е најчестиот додаток кој се користи за „јодизирање“ на кујнска сол (мерка за јавно здравје за спречување на недостаток на јод кај популациите кои добиваат малку морска храна). Оксидацијата на јодидот предизвикува бавно губење на содржината на јод од јодизираните соли кои се изложени на вишокот воздух. Јодидната сол на алкалниот метал, со текот на времето и изложувањето на вишок кислород и јаглерод диоксид, полека се оксидира до метален карбонат и елементарен јод, кој потоа испарува.[13] KIO3 се користи за јодизирање на некои соли за да не се губи јодот со оксидација. Декстроза или натриум тиосулфат често се додаваат во јодизирана кујнска сол за да се стабилизира калиум јодидот со што се намалува загубата на испарливата хемикалија.[14]

Заштита на штитната жлезда

[уреди | уреди извор]
Феохромоцитом се гледа како темна сфера во центарот на телото. Сликата е со MIBG сцинтиграфија со зрачење од радиојод во MIBG. Сепак, забележливо е несаканото внесување на радиојод од фармацевтската супстанција од страна на штитната жлезда на вратот, на двете слики (напред и назад) на ист пациент. Радиоактивноста се забележува и во мочниот меур.

Блокадата на апсорпција на јод од штитната жлезда со калиум јодид се користи во јадрената медицина сцинтиграфија и терапија со некои радиојодирани соединенија кои не се насочени кон штитната жлезда, како што е иобенгуан (MIBG), кој се користи за слика или лекување на тумори на нервното ткиво, или јодиран фибриноген, кој се користи во скенирање на фибриноген за да се испита згрутчувањето. Овие соединенија содржат јод, но не во форма на јодид. Меѓутоа, бидејќи тие на крајот може да се метаболизираат или да се разложат до радиоактивен јодид, вообичаено е да се администрира нерадиоактивен калиум јодид за да се осигура дека јодидот од овие радиофармацевтски препарати не е засегнат од нормалниот афинитет на штитната жлезда за јодид.

Управата за храна и лекови на САД - одобрена доза на калиум јодид за оваа намена со јобенгуан, е како што следува (на 24 часа): доенчиња помали од 1 месец, 16 mg; деца од 1 месец до 3 години, 32 mg; деца од 3 години до 18 години, 65 mg; возрасни 130 mg.[15] Сепак, некои извори препорачуваат алтернативни режими на дозирање.[16]

Не сите извори се согласуваат за потребното времетраење на блокадата на штитната жлезда, иако се чини дека е постигнат договор за неопходноста од блокада и за сцинтиграфски и за терапевтски апликации на иобенгуан. Комерцијално достапниот јобенгуан е означен со јод-123, а етикетирањето на производот препорачува администрација на калиум јодид 1 час пред администрацијата на радиофармацевтскиот препарат за сите возрасни групи,[17] додека Европската асоцијација за јадрена медицина препорачува (за јобенгуан означен со кој било изотоп), дека администрацијата на калиум јодид започнува еден ден пред давање на радиофармацевтските средства и продолжува до денот по инјектирањето, со исклучок на новороденчињата, на кои не им се потребни дози на калиум јодид по инјектирањето на радиофармацевтските средства.[16][18]

Означувањето на производот за дијагностички јоден-131 иобенгуан препорачува да се администрира калиум јодид еден ден пред инјектирањето и да се продолжи 5 до 7 дена по администрацијата, во согласност со многу подолгиот полуживот на овој изотоп и неговата поголема опасност за штитната жлезда.[19] Јод-131 јобенгуан кој се користи за терапевтски цели бара различно времетраење пред лекот, почнувајќи 24-48 часа пред инјектирањето на јобенгуан и продолжува 10-15 дена по инјектирањето.[20]

Јадрени несреќи

[уреди | уреди извор]
Препорачана доза на СЗО за радиолошки итни случаи кои вклучуваат радиоактивен јод [21]
Возраст KL во mg на ден
Над 12 години 130
3 – 12 години 65
1-36 месеци 32
< 1 месец 16

Во 1982 година, Управата за храна и лекови на САД одобрила калиум јодид за заштита на штитната жлезда од радиоактивен јод што вклучува несреќи или итни случаи на цепење. При случаен настан или напад на атомска централа, или при пад на јадрена бомба, може да се ослободат испарливи радионуклиди од производи од цепење. Од овие производи, 131
I
(Јод-131) е еден од најчестите и е особено опасен за штитната жлезда бидејќи може да доведе до рак на штитната жлезда.  Со заситување на телото со извор на стабилен јодид пред изложување, вдишување или внесување 131
I
има тенденција да се излачува, што го спречува навлегувањето на радиојод од штитната жлезда. Според една студија од 2000 година „KL користен до 48 часа пред 131
I
може речиси целосно да го блокира навлегувањето на штитната жлезда и затоа во голема мера ја намалува дозата што ја апсорбира тироидата. Сепак, користењето на KL 96 часа или повеќе пред 131
I
нема значителен заштитен ефект. Спротивно на тоа, користењето на KL по изложување на радиојод предизвикува помал и брзо опаѓачки ефект на блокада.“ [22] За оптимална превенција, KL мора да се дозира секојдневно додека не постои ризик од значителна изложеност на радиојод со вдишување или голтање. 

Итни дози од 130 милиграми калиум јодид обезбедуваат 100 mg јодид (другите 30 mg е калиумот во соединението), кој е приближно 700 пати поголем од нормалната нутритивна потреба (види препорачана диетална доза) за јод, што е 150 микрограми (0,15 mg) јод (како јодид) на ден за возрасен. Типична таблета тежи 160 mg, со 130 мг калиум јодид и 30 mg на ексципиенси, како што се врзувачки агенси.

Калиум јодидот не може да заштити од какви било други механизми на труење со радијација, ниту пак може да обезбеди некаков степен на заштита од валкани бомби кои произведуваат радионуклиди, освен оние на јод.

Калиум јодидот во јодирана сол е недоволен за оваа употреба.[23] Ќе биде потребна веројатна смртоносна доза сол (повеќе од килограм ) за да се изедначи со калиум јодид во една таблета.[24]

Светската здравствена организација не препорачува KL профилакса за возрасни над 40 години, освен ако се очекува дозата на зрачење од вдишан радиојод да ја загрози функцијата на штитната жлезда, бидејќи несаканите ефекти на KL се зголемуваат со возраста и може да ги надминат заштитните ефекти на KL; „...освен ако дозите на штитната жлезда од вдишување не се зголемат до нивоа што ја загрозуваат функцијата на штитната жлезда, тоа е од редот на околу 5 Gy. Таквите дози на зрачење нема да се појават далеку од местото на несреќата“.[21]

Министерството за здравство и човечки услуги на САД ги повторила овие две години како „Надолното прилагодување на дозата KL (калиум јодид) по возрасна група, врз основа на размислувањата за големината на телото, се придржува до принципот на минимална ефективна доза. Препорачаната стандардна (дневна) доза на KL за сите деца на училишна возраст е иста (65 mg). Сепак, адолесцентите кои се приближуваат до големината на возрасно лице (т.е. >70 kg [154 lbs]) треба да ја примат целосната доза за возрасни (130 mg) за максимален блок на навлегувањето на радиојод од штитната жлезда. Новороденчињата идеално треба да примаат најниска доза (16 mg) на KL.“ [25]

SSKI (т.е. „заситен раствор на KI“ наместо таблети) може да се користи во итни случаи со радио-јод (т.е. јадрени несреќи) за да се „блокира“ навлегувањето на радиојод од штитната жлезда, во доза од две капки SSKI дневно за возрасен. Ова не е исто како и блокирањето на ослободувањето на тироидните хормони од штитната жлезда, за кои дозата за возрасни е различна (и всушност е повисока за фактор 7 или 8 ), и за кои апчиња против зрачење KL (не е вообичаена форма за медицински третман на KL) обично не се достапни во аптеките или вообичаено се користат во болниците или од лекарите. Иако двете форми на калиум јодид се целосно заменливи, нормално во пракса растворот SSKI, кој е историска медицинска форма на високи дози на јод, генерално се користи за сите медицински цели освен за профилакса со радиојод. За заштита на штитната жлезда од контаминација со радиојод (јод-131), пригодниот стандард 130 mg KI пилула се користи, доколку е достапно. Како што е наведено, за оваа цел може да се користат еквивалентни две капки SSKI (што е еднаква на дозата на една пилула KL), доколку таблетите не се достапни.

Несакани ефекти

[уреди | уреди извор]

Постои причина за претпазливост при препишување на ингестија на високи дози на калиум јодид и јодат, бидејќи нивната непотребна употреба може да предизвика состојби како што се феноменот Џод-Базедоу, да предизвика и/или влоши хипертироидизам и хипотироидизам, а потоа да предизвика привремена, па дури и трајна штитна жлезда. Исто така, може да предизвика сиаладенитис (воспаление на плунковната жлезда), гастроинтестинални нарушувања и осип. Калиум јодид исто така не се препорачува за луѓе со дерматитис херпетиформис и хипокомплементемичен васкулитис – состојби кои се поврзани со ризик од чувствителност на јод.[26]

Постоеле некои извештаи за третман со калиум јодид кој предизвикуваат отекување на паротидната жлезда (една од трите жлезди кои лачат плунка), поради неговите стимулирачки ефекти врз производството на плунка.[27]

Заситен раствор на KI (SSKI) обично се дава орално во дози за возрасни неколку пати на ден (5 капки SSKI се претпоставува дека се13 mL) за блокада на штитната жлезда (за да се спречи штитната жлезда да излачува тироиден хормон) и повремено оваа доза се користи и кога јодидот се користи како експекторант (вкупната доза е околу еден грам KI дневно за возрасен). Дозите против радиојод користени за 131
I
е помала и се движи надолу од 100 mg на ден за возрасен, до помалку од ова за деца (види табела). Сите овие дози треба да се споредат со далеку помалата доза на јод потребна за нормална исхрана, која е само 150 μg на ден (150 микрограми, не милиграми).

При максимални дози, а понекогаш и во многу помали дози, несаканите ефекти на јодидот што се користи од медицински причини, во дози од 1000 пати повеќе од нормалната нутритивна потреба, може да вклучуваат: акни, губење на апетит или вознемирен стомак (особено во првите неколку дена, како што телото се прилагодува на лекот). Потешки несакани ефекти за кои е потребно известување од лекар се: треска, слабост, невообичаен замор, оток на вратот или грлото, рани во устата, осип на кожата, гадење, повраќање, болки во стомакот, неправилно чукање на срцето, вкочанетост или трнење на рацете или нозете, или метален вкус во устата.[28]

Во случај на ослободување на радиојод, ингестијата на профилакса на калиум јодид, доколку е достапен, или дури и јодат, со право би имала предност пред администрацијата на перхлорат и би била првата линија на одбрана во заштитата на населението од ослободување на радиојод. Меѓутоа, во случај на ослободување на радиојод премногу масовно и широко распространето за да биде контролирано со ограничените залихи на лекови за профилакса на јоди и јодат, тогаш додавањето на перхлорат јони во снабдувањето со вода или дистрибуцијата на таблети перхлорат би послужиле како евтини, ефикасни, втора линија на одбрана против канцерогена биоакумулација на радиојод.

Голтањето на лекови за гушавост е слично како калиум јодид, исто така, не без опасност, како што е хипотироидизам. Меѓутоа, во сите овие случаи, и покрај ризиците, профилактичките придобивки од интервенцијата со јодид, јодат или перхлорат го надминуваат сериозниот ризик од рак од биоакумулација на радиојод во региони каде што радиојод доволно ја контаминирал животната средина.

Калиум јодид во сурова форма е благ надразнувач и треба да се ракува со ракавици. Хроничната прекумерна изложеност може да има негативни ефекти врз штитната жлезда. Калиум јодид е можен тератоген. 

Индустриски употреби

[уреди | уреди извор]

KI се користи со сребро нитрат за да се направи сребрен јодид (AgI), важна хемикалија во филмската фотографија. KI е компонента во некои средства за дезинфекција и хемикалии за третман на коса. KI исто така се користи како средство за гаснење на флуоресценција во биомедицински истражувања, цел која ги користи предностите на судирното гаснење на флуоресцентните супстанции од јодидниот јон. Сепак, за неколку флуорофори додавањето на KI во концентрации на μM-mM резултира со зголемување на интензитетот на флуоресценцијата, а јодидот делува како засилувач на флуоресценцијата.[29]

Калиум јодид е компонента во електролитот на соларните ќелии сензибилизирани со боја (DSSC) заедно со јод.

Калиум јодидот ја наоѓа својата најважна примена во органската синтеза главно во подготовката на арил јодиди во реакцијата на Сандмаер, почнувајќи од арил амини. Арил јодидите за возврат се користат за прикачување на арилни групи со други органски со нуклеофилна супституција, со јодид јон како напуштачка група.

Калиум јодид е јонско соединение кое се состои од следниве јони:K+
I
. Се кристализира во структурата на натриум хлорид. Се произведува индустриски со третирање на KOH со јод.[30]

Тоа е бела сол, која е комерцијално најзначајното јодидно соединение, со приближно 37.000 тони произведени во 1985 година. Помалку ја апсорбира водата од натриум јодид, што ја олеснува работата со неа.

Старите и нечистите примероци се жолти поради бавната оксидација на солта до калиум карбонат и елементарен јод .[30]

Неорганска хемија

[уреди | уреди извор]

Бидејќи јодидниот јон е благо редуцирачко средство ,I
лесно се оксидира до јод (I
2
) со моќни оксидирачки агенси како што е хлорот:

Оваа реакција се користи за изолирање на јод од природни извори. Воздухот ќе оксидира јодид, како што е потврдено со набљудувањето на виолетовиот екстракт кога старите примероци на KI се исплакнуваат со дихлорометан. Како што се формира во кисели услови, хидроводната киселина (HI) е посилно редукционо средство.[31][32][33]

Како и другите јодидни соли, KI формира тријодид (I
3
) кога се комбинира со елементарен јод.

За разлика од I
2
,I
3
солите можат да бидат многу растворливи во вода. Преку оваа реакција, јодот се користи во титрациите на редокс. Воден KI
3
, „ Луголов раствор“, се користи како средство за дезинфекција и како обојувач за златни површини.

Калиум јодид и сребро нитрат се користат за производство на сребро(I) јодид, кој се користи за фотографски филм со голема брзина и за „сеење облаци“:

Органска хемија

[уреди | уреди извор]

KI служи како извор на јодид во органската синтеза. Корисна примена е при подготовката на арил јодиди од соли на арендиазониум.[34][35]

KI, делувајќи како извор на јодид, може да дејствува и како нуклеофилен катализатор за цели на алкил хлориди, бромиди или мезилати.

Историја

[уреди | уреди извор]

Калиум јодид се користи медицински најмалку од 1820 година [10] Некои од најраните употреби вклучуваат лекови за сифилис,[10] труење со олово и жива.

Чернобил

[уреди | уреди извор]

Вредноста на калиум јодид (KI) како средство за заштита од радијација (блокирање на штитната жлезда) била докажана по катастрофата на јадрениот реактор во Чернобил во април, 1986 година. Заситен раствор на калиум јодид (SSKI) бил администриран на 10,5 милиони деца и 7 милиони возрасни во Полска [25][36] како превентивна мерка против акумулација на радиоактивни 131
I
во штитната жлезда.

Извештаите се разликуваат во врска со тоа дали на луѓето во областите кои непосредно го опкружуваат самиот Чернобил им бил даден додаток.[18] Сепак, американската јадрена регулаторна комисија (NRC) објавила, „илјадници мерења на активноста на I-131 (радиоактивен јод)... сугерираат дека набљудуваните нивоа биле пониски отколку што би се очекувало доколку не била преземена оваа профилактичка мерка. Употребата на KI ... беше заслужна за дозволена содржина на јод кај 97% од евакуираните тестирани.“ [18]

Со текот на времето, луѓето кои живеат во озрачени области каде што KI не бил достапен развиле рак на штитната жлезда на епидемиски нивоа, поради што американската Администрација за храна и лекови (ФДА) објавила „Податоците јасно ги покажуваат ризиците од зрачење на штитната жлезда. . . KI може да се користи [за] да обезбеди сигурна и ефикасна заштита од рак на штитната жлезда предизвикан од зрачење.“ [37]

Чернобил, исто така, покажал дека потребата да се заштити штитната жлезда од радијација е поголема од очекуваното. Во рок од десет години од несреќата, станало јасно дека оштетувањето на штитната жлезда предизвикано од ослободениот радиоактивен јод е практично единствениот негативен ефект врз здравјето што може да се измери. Како што е соопштено од НРЦ, студиите по несреќата покажале дека „Од 1996 година, освен ракот на штитната жлезда, нема потврдено зголемување на стапките на други видови на рак, вклучително и леукемија, меѓу... јавноста, кои се припишуваат на ослободува од несреќата“.[38]

Но, подеднакво важен за прашањето за KI е фактот дека ослободувањата на радиоактивност не се „локални“ настани. Истражувачите од Светската здравствена организација прецизно ги лоцирале и преброиле жителите заболени од рак од Чернобил и биле вџашени кога откриле дека „зголемувањето на инциденцата [на рак на штитната жлезда] е документирано до 500 километри од местото на несреќата... значителни дози од радиоактивни јод може да се појави на стотици километри од локацијата, надвор од зоните за планирање вонредни состојби“.[21] Следствено, многу повеќе луѓе отколку што се очекувало биле погодени од радијацијата, што предизвикало Обединетите нации да известат во 2002 година дека „Бројот на луѓе со рак на штитната жлезда... ги надмина очекувањата. Веќе се пријавени над 11.000 случаи.“

Хирошима и Нагасаки

[уреди | уреди извор]

Наодите од Чернобил биле во согласност со студиите за ефектите од претходните ослободувања на радиоактивност. Во 1945 година, неколку стотици илјади луѓе кои работеле и живееле во јапонските градови Хирошима и Нагасаки биле изложени на високо ниво на радијација откако Соединетите Држави ги активирале атомските бомби над двата града. Преживеаните од А-бомбите, исто така познати како <i id="mwAaI">хибакуша</i>, имаат значително високи стапки на болести на штитната жлезда; студија од 2006 година на 4091 хибакуша покажала дека речиси половина од учесниците (1833; 44,8%) имале препознатлива болест на штитната жлезда.[39]

Едиторијал во Журналот на Американското медицинско здружение во врска со болестите на штитната жлезда и кај Хибакуша и кај оние погодени од катастрофата во Чернобил, известува дека „[една] права линија адекватно ја опишува врската помеѓу дозата на зрачење и инциденцата на рак на штитната жлезда“ и наведува „впечатливо е што Биолошкиот ефект од една кратка изложеност на животната средина речиси 60 години во минатото сè уште е присутен и може да се открие“.[40]

Тестирање на јадрено оружје

[уреди | уреди извор]

Развојот на рак на штитната жлезда кај жителите во Северен Пацифик од радиоактивните последици по тестирањето на јадреното оружје на Соединетите Држави во 1950-тите (на островите на речиси 200 милји од ветерот од тестовите) биле клучни во одлуката на ФДА во 1978 година да издаде барање за достапноста на KI за заштита на штитната жлезда во случај на ослободување од комерцијална атомска централа или јадрен инцидент поврзан со оружје. Истакнувајќи дека ефективноста на KI е „виртуелно целосна“ и откривајќи дека јодот во форма на KI е значително супериорен во однос на другите форми, вклучително и јодат (KIО<sub id="mwAbE">3</sub>) во однос на безбедноста, ефективноста, недостатокот на несакани ефекти и брзината на почетокот, ФДА ги поканила производителите да поднесат апликации за производство и пласирање на KI.[41]

Фукушима

[уреди | уреди извор]

На 16 март 2011 година било објавено дека таблетите калиум јодид им биле давани превентивно на членовите на воздушниот екипаж на американската морнарица кои летале на 70 наутички милји од атомската централа Фукушима оштетена во земјотресот (8,9/9,0 степени) и цунамито што следело на март 11., 2011 година. Мерките се сметале за мерки на претпазливост, а Пентагон изјавил дека ниедна американски војска не покажала знаци на труење со радијација. До 20 март, американската морнарица им наложила на персоналот кој доаѓал на 100 милји од реакторот да ги земе апчињата.[42]

Холандија

[уреди | уреди извор]
Области за распространетост за апчиња со јод во Холандија (2017).

Во Холандија, централното складиште за таблети со јод се наоѓа во Зутермер, во близина на Хаг. Во 2017 година, холандската влада распространила апчиња на стотици илјади жители кои живееле на одредена оддалеченост од атомските централи и исполнувале некои други критериуми.[43][44]

До 2020 година, таблетите калиум јодид ќе бидат достапни бесплатно за сите жители во сите аптеки низ земјата.[45]

Формулации

[уреди | уреди извор]

Три компании (Anbex, Inc., Fleming Co и Recipharm од Шведска) ги исполниле строгите барања на FDA за производство и тестирање на KI, и тие нудат производи (IOSAT, ThyroShield и ThyroSafe,[46] соодветно) кои се достапни за купување. Во 2012 година, Fleming Co. ги продал сите свои права на производи и производствен капацитет на други компании и повеќе не постои. ThyroShield моментално не е во производство. Шведскиот производствен капацитет за Thyrosafe, таблета калиум јодид со половина јачина за заштита на штитната жлезда од радијација, била спомната на тајната американска иницијатива за критични странски зависности од 2008 година, објавена од Викиликс во 2010 година [47]

Таблетите со калиум јодид се испорачуваат за итни цели поврзани со блокада на навлегувањето на радиојод, вообичаена форма на труење со зрачење поради загадување на животната средина од краткотрајниот производ за цепење 131
I
.[48] Калиум јодид може да се администрира и фармацевтски за штитна бура.

Од причини наведени погоре, терапевтски капки SSKI, или 130 mg таблети од KI како што се користат за несреќи со јадрено цепење, не се користат како додатоци во исхраната, бидејќи капка SSKI или таблета за јадрена итна помош обезбедува 300 до 700 пати повеќе јод од дневните потреби за исхрана на возрасните. Наменски нутритивни јодидни таблети кои содржат 0,15 mg (150 микрограми (μg)) јодид, од KI или од разни други извори (како екстракт од алги) се продаваат како додатоци, но тие не треба да се мешаат со препаратите со многу повисоки фармацевтски дози.

Калиум јодид може погодно да се подготви во заситен раствор, скратено SSKI. Овој метод на доставување на калиум јодид не бара метод за мерење на калиум јодид, со што се овозможува да се користи во итни ситуации. KI кристалите едноставно се додаваат во вода додека повеќе KI нема да се раствори и наместо тоа седат на дното на садот. Со чиста вода, концентрацијата на KI во растворот зависи само од температурата. Калиум јодид е многу растворлив во вода, така што SSKI е концентриран извор на KI. На 20 степени растворливоста не 140-148 грама на 100 грама вода.[49] Бидејќи волумените на KI и водата се приближно адитивни, добиениот раствор SSKI ќе содржи околу 1,00 грам (1000 mg) KI на милилитар (mL) раствор. Ова е 100% тежина/волумен (забелешка единици за масовна концентрација ) на KI (еден грам KI на mL раствор), што е можно бидејќи SSKI е значително погусто од чистата вода - околу 1,67 g/mL.[50] Бидејќи KI е околу 76,4% јодид по тежина, SSKI содржи околу 764 mg јодид на ml. Оваа концентрација на јодид овозможува пресметување на дозата на јодид по капка, ако се знае бројот на капки по милилитар. За SSKI, раствор кој е повискозен од водата, се претпоставува дека има 15 капки на mL; Затоа, дозата на јодид е приближно 51 mg по капка. Конвенционално е заокружен на 50 mg по капка.

Терминот SSKI исто така се користи, особено од фармацевтите, за да се однесува на формулата за претходно подготвен раствор на USP, направена со додавање на KI во вода за да се подготви раствор кој содржи 1000 mg KI на mL раствор (100% wt/волумен KI раствор), за приближно приближување на концентрацијата на SSKI направена со сатурација. Ова е во суштина заменливо со SSKI направено со сатурација, а исто така содржи околу 50 mg јодид по капка.

 • Заситените раствори на калиум јодид може да бидат итен третман за хипертироидизам (т.н. бура на штитната жлезда), бидејќи високите количини на јодид привремено го потиснуваат лачењето на тироксин од штитната жлезда.[51] Дозата обично започнува со доза на оптоварување, тогаш13 mL SSKI (5 капки или 250 mg јод како јодид), три пати на ден.
 • Растворите од јодид направени од неколку капки SSKI додадени во пијалоците исто така се користат како експекторанти за да се зголеми содржината на вода во респираторните секрети и да се поттикне ефективно кашлање.[52]
 • SSKI е предложен како локален третман за споротрихоза, но не се спроведени испитувања за да се утврди ефикасноста или несаканите ефекти од таквиот третман.[53]
 • Калиум јодид се користи за симптоматски третман на пациенти со еритема нодозум за перзистентни лезии чија причина останува непозната. Се користи во случаи на еритема нодозум поврзан со Кронова болест.[54]
 • Поради високата содржина на калиум, ССКИ е исклучително горчлив, а по можност се администрира во коцка шеќер или мало топче леб. Може да се меша и во многу поголеми количини на сокови.
 • Ниту SSKI или KI таблетите не формираат додатоци во исхраната, бидејќи нутритивните потреби за јод се само 150 микрограми (0,15 mg) јодид на ден. Така, една капка SSKI обезбедува 50/0,15 = 333 пати поголема од дневната потреба за јод, а стандардната KI таблета обезбедува двојно повеќе.
 1. „Density of Potassium iodide“. Aqua-Calc.
 2. „Potassium Iodide“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2019-05-10. Посетено на 10 May 2019.
 3. National Research Council, Division on Earth and Life Studies; Board on Radiation Effects Research; Committee to Assess the Distribution and Administration of Potassium Iodide in the Event of a Nuclear Incident (2004). Distribution and Administration of Potassium Iodide in the Event of a Nuclear Incident (англиски). National Academies Press. стр. 10. ISBN 978-0-309-09098-8. Архивирано од изворникот на 2017-09-18.
 4. 4,0 4,1 4,2 Stwertka A (2002). A Guide to the Elements (англиски). Oxford University Press, USA. стр. 137. ISBN 978-0-19-515026-1. Архивирано од изворникот на 2017-09-14.
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 „Potassium Iodide“. The American Society of Health-System Pharmacists. Архивирано од изворникот на 16 January 2017. Посетено на 8 January 2017.
 6. 6,0 6,1 World Health Organization (2009). Stuart MC, Kouimtzi M, Hill SR (уред.). WHO Model Formulary 2008. World Health Organization. стр. 390. hdl:10665/44053. ISBN 978-9-241-54765-9.
 7. Ensminger ME, Ensminger AH (1993). Foods & Nutrition Encyclopedia, Two Volume Set (англиски) (s. изд.). CRC Press. стр. 16. ISBN 9780849389801. Архивирано од изворникот на 2017-08-13.
 8. Kaiho T (2014). Iodine Chemistry and Applications (англиски). John Wiley & Sons. стр. 57. ISBN 978-1-118-87865-1. Архивирано од изворникот на 2017-08-13.
 9. Center for Drug Evaluation and Research (December 2001). „Potassium Iodide as a Thyroid Blocking Agent in Radiation Emergencies“. U.S. Food and Drug Administration.
 10. 10,0 10,1 10,2 Oriel JD (2012). The Scars of Venus: A History of Venereology (англиски). Springer Science & Business Media. стр. 87. ISBN 978-1-4471-2068-1. Архивирано од изворникот на 2017-09-14.
 11. World Health Organization (2019). World Health Organization model list of essential medicines: 21st list 2019. Geneva: World Health Organization. hdl:10665/325771. WHO/MVP/EMP/IAU/2019.06. License: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.
 12. Hamilton R (2015). Tarascon Pocket Pharmacopoeia 2015 Deluxe Lab-Coat Edition. Jones & Bartlett Learning. стр. 224. ISBN 978-1-284-05756-0.
 13. „Effect of storage conditions on potassium iodide stability in iodised table salt and collagen preparations“. International Journal of Food Science & Technology. 43 (5): 895–9. 2008. doi:10.1111/j.1365-2621.2007.01538.x.
 14. „Iodized Salt“. Salt Institute. July 13, 2013. Архивирано од изворникот на 16 October 2013. Посетено на June 13, 2013.
 15. Kowalsky RJ, Falen, SW.
 16. 16,0 16,1 „Guidelines for radioiodinated MIBG scintigraphy in children“ (PDF). European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging. 30 (5): B45–B50. May 2003. doi:10.1007/s00259-003-1138-9. PMID 12658506. Архивирано од изворникот (PDF) на 1 July 2007.CS1-одржување: display-автори (link)
 17. „Highlight of Prescribing Information: AdreView Iobenguane I 123 Injection“ (PDF). GE Healthcare. September 2008. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-08-23. Посетено на 2011-03-23.
 18. 18,0 18,1 18,2 „Report on the Accident at the Chernobyl Nuclear Power Station, NUREG-1250“. US Nuclear Regulatory Commission. Архивирано од изворникот на 2012-07-08. Посетено на 2012-05-22.
 19. Iobenguane Sulfate I 131 Injection Diagnostic package insert.
 20. „EANM procedure guidelines for 131I-meta-iodobenzylguanidine (131I-mIBG) therapy“ (PDF). European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging. 35 (5): 1039–1047. May 2008. doi:10.1007/s00259-008-0715-3. PMID 18274745. Архивирано од изворникот (PDF) на 7 October 2011.
 21. 21,0 21,1 21,2 „Guidelines for Iodine Prophylaxis following Nuclear Accidents“ (PDF). World Health Organization. 1999. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-08-13.
 22. „Effects of time of administration and dietary iodine levels on potassium iodide (KI) blockade of thyroid irradiation by 131I from radioactive fallout“. Health Physics. 78 (6): 660–667. June 2000. doi:10.1097/00004032-200006000-00008. PMID 10832925.
 23. „FAQs: Japan nuclear concerns“. World Health Organization. Архивирано од изворникот на 1 April 2011. Посетено на 1 April 2011.
 24. „Safety (MSDS) data for sodium chloride“. Архивирано од изворникот на 30 October 2007. Посетено на 2 April 2011.
 25. 25,0 25,1 „Potassium Iodide as a Thyroid Blocking Agent in Radiation Emergencies“ (PDF). U.S. Department of Health and Human Services Food and Drug Administration Center for Drug Evaluation and Research (CDER). December 2001. Архивирано од изворникот (PDF) на 2017-04-15.
 26. „Facts about patassium-iodine“. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. 10 November 2022.
 27. McCance; Huether.
 28. „POTASSIUM IODIDE - ORAL (SSKI) side effects, medical uses, and drug interactions“. Medicinenet.com. Архивирано од изворникот на March 24, 2011. Посетено на 2011-03-23.
 29. „Iodide as a fluorescence quencher and promoter--mechanisms and possible implications“. The Journal of Physical Chemistry B. 114 (34): 11282–11291. September 2010. doi:10.1021/jp103837f. PMID 20695476.
 30. 30,0 30,1 Lyday PA, Kaiho T (June 2000). „Iodine and Iodine Compounds.“. Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. 15. стр. 1–3. doi:10.1002/14356007.a14_381. ISBN 3527306730.
 31. Greenwood NN, Earnshaw A (1984). Chemistry of the Elements. Oxford, UK: Pergamon Press. ISBN 978-0-08-022057-4.
 32. Handbook of Chemistry and Physics (71st. изд.). Ann Arbor, Michigan: CRC Press. 1990. OCLC 1079892637.
 33. The Merck Index (7. изд.). Rahway, New Jersey: Merck & Co. 1960. OCLC 679352005.
 34. Wade LG (2003). Organic chemistry (5. изд.). Upper Saddle River, N.J.: Prentice Hall. стр. 871–2. ISBN 978-0-13-033832-7.
 35. March J (1992). Advanced Organic Chemistry: Reactions, Mechanisms, and Structure (4. изд.). New York: Wiley. стр. 670–1. ISBN 978-0-471-58148-2.
 36. „Iodide prophylaxis in Poland after the Chernobyl reactor accident: benefits and risks“. The American Journal of Medicine (Submitted manuscript). 94 (5): 524–532. May 1993. doi:10.1016/0002-9343(93)90089-8. PMID 8498398.
 37. „Guidance on Protection Against Thyroid Cancer in Case of a Nuclear Accident“. FDA Talk Paper. US Food and Drug Administration. 3 December 2015.
 38. „Assessment of the Use of Potassium Iodide (KI) As a Public Protective Action During Severe Reactor Accidents Quoting Thyroid Cancer in Children of Belarus Following the Chernobyl Accident, NUREG-1633“ (PDF). US Nuclear Regulatory Commission. Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-05-14. Посетено на 2012-05-22.
 39. „Radiation dose-response relationships for thyroid nodules and autoimmune thyroid diseases in Hiroshima and Nagasaki atomic bomb survivors 55-58 years after radiation exposure“. JAMA. 295 (9): 1011–1022. March 2006. doi:10.1001/jama.295.9.1011. PMID 16507802.CS1-одржување: display-автори (link)
 40. „Thyroid disease 60 years after Hiroshima and 20 years after Chernobyl“. JAMA. 295 (9): 1060–1062. March 2006. doi:10.1001/jama.295.9.1060. PMID 16507808.
 41. „Federal Register“. US Federal Register. 43 (242). December 15, 1978.
 42. „Vegetables near stricken plant test high for radiation“. CNN. 2011-03-22. Архивирано од изворникот на 2012-11-09.
 43. De Limburger (11-March-2016) six questions about a half of million iodine pills
 44. Dutch Government radiation iodine tablets
 45. Get iodine tablets from the pharmacy Архивирано на 30 јуни 2020 г., website created as part of the information campaign 'Do you know what to do in case of a nuclear accident?' in March–May 2018, implementing the EU Directive 89/618 Euratom and the nuclear and radiological emergency plan for the Belgian territory.
 46. McFee RB, Leikin JB (2008). Toxico-terrorism: emergency response and clinical approach to chemical, biological, and radiological agents. 755. New York: McGraw-Hill Medical. стр. 224. ISBN 978-0-07-147186-2. Посетено на December 18, 2010.
 47. „Request for information:critical Foreign Dependencies“. Wikileaks. February 2009. Архивирано од изворникот на 2016-01-05.
 48. „Potassium Iodide Dosage Guidelines & Frequently Asked Questions“. Preparedness.com. 2001-12-10. Архивирано од изворникот на 17 March 2011. Посетено на 2011-03-23.
 49. „Solubility of KI in water“. Hazard.com. 1998-04-21. Архивирано од изворникот на 2012-04-23. Посетено на 2013-01-21.
 50. „Pollen purification and fractionation by equilibrium density gradient centrifugation“. Palynology. 17: 137–55. 1993. doi:10.1080/01916122.1993.9989424. JSTOR 3687792.
 51. „Iodine“. MedlinePlus. U.S. National Library of Medicine. Архивирано од изворникот на 4 August 2010.
 52. „Potassium Iodide: An Antidote for Radiation Exposure“. U.S. Pharmacist. June 20, 2011. Архивирано од изворникот на February 5, 2016. Посетено на January 29, 2016.
 53. „Oral potassium iodide for the treatment of sporotrichosis“. The Cochrane Database of Systematic Reviews. 2009 (4): CD006136. October 2009. doi:10.1002/14651858.CD006136.pub2. PMC 7388325. PMID 19821356.
 54. „Successful therapy of refractory erythema nodosum associated with Crohn's disease using potassium iodide“. Canadian Journal of Gastroenterology = Journal Canadien de Gastroenterologie. 11 (6): 501–502. September 1997. doi:10.1155/1997/434989. PMID 9347164.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]