Брзина на звукот

Од Википедија — слободната енциклопедија
F/A-18 Хорнет како го пробива звучниот ѕид над Тихиот Океан во близина на Јужна Кореја.
Врската на надморската висина со густината, притисокот, брзината на звукот и температурата со приближни висини за разни тела.

Брзината на звукот c (од лат. celeritas - забрзува) варира во зависност од материјата низ која поминува самиот звук.

Најчесто овој поим се однесува на брзината на звукот во воздухот. Тука брзината зависи од атмосферсите услови, при што најважен фактор е температурата, додека воздушниот притисок нема никакво влијание. Звукот патува побавно со зголемена надморска висина, главно како резултат на промената на температурата. Просечната брзина на звукот (во метри во секунда) може да се пресмета со формулата:

каде (тета) е температурата во Целзиусови степени.

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]