Радерфордиум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Радерфордиум  (104Rf)
Општи својства
Име и симбол радерфордиум (Rf)
Радерфордиумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Hf

Rf

(Uph)
лоренциумрадерфордиумдубниум
Атомски број 104
Стандардна атомска тежина (Ar) [267]
Категорија   преоден метал
Група и блок група 4, d-блок
Периода VII периода
Електронска конфигурација [Rn] 5f14 6d2 7s2[1][2]
по обвивка
2, 8, 18, 32, 32, 10, 2
Физички својства
Фаза цврста (предвидена)[1][2]
Точка на топење 2.400 K ​(2.100 °C) (предвидена)[1][2]
Точка на вриење 5.800 K ​(5.500 °C) (предвидена)[1][2]
Густина близу с.т. 23,2 г/см3 (предвидена)[1][2][3]
Атомски својства
Оксидациони степени 4,[1] (3), (2)[2][3] ​(предвидувања)
Енергии на јонизација I: 579,9 kJ/mol
II: 1.389,4 kJ/mol
II: 2.296,4 kJ/mol
(повеќе) (претпоставки)[2]
Атомски полупречник емпириски: 150 пм (претпоставка)[2]
Ковалентен полупречник 157 пм (претпоставка)[1]
Разни податоци
Кристална структурашестаголна збиена (шаз)
Кристалната структура на радерфордиумот

(предвидена)[4]
CAS-број 53850-36-5
Историја
Наречен по По Ернест Радерфорд
Откриен Обединет институт за нуклеарни истражувања (1964)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на радерфордиумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
261Rf веш 70 с[5] >80% α 8,28 257No
<15% ε 261Lr
<10% СФ
263Rf веш 15 мин[5] <100% СФ
~30% α 7,90 ? 259No
265Rf веш 2,5 мин[6]
266Rf? веш 10? ч СФ?/α?
267Rf веш 1,3 ч[5] СФ
268Rf? веш 6? ч СФ?/α?
| наводи | Википодатоци

Радерфордиум (Rf, латински - rutherfordium), во минатото бил нарекуван уште и унилквадиум е преоден метал. [7]. Името го добил според името на физичарот Ернест Радерфорд.

Има изотопи чии атомски маси се наоѓаат измеѓу 257 и 262.

Изотопот 260 е добиен во 1964 година од страна на Иван Курчатов во рускиот град Дубна со бомбардирање на изтотпот 249 Cf со јадро на изотопот од јаглерод-12. Со експериментот кој го извршила група научници во 1969 година на универзитетот во Берклиј во Калифорнија, добиен е изотопот 257. Добиените резултати се разликуваат од Курчатовите и затоа се оспорува тоа дека научниците од Советскиот сојуз први го добиле овој елемент. Во СССР, овој елемент во 70-тите, по смрта на Курчатов е наречен и курчатовиум (Ku) и тој назив се користел кај сите членки на некогашниот Варшавски пакт, како и во СФРЈ. Во САД е користен називот радерфордиум, по името на Ернест Радерфорд. IUPAC во 1989 година одлучил елементот да го носи името унилквадиум (име кое го добил по својата атомска маса), но следејќи, актуелен назив кој IUPAC го дал во 1997 година е радерфордиум.

Овој елемент не се јавува во природата. До сега се добиени само неколку негови атоми. Се претпоставува дека радерофридумот се наоѓа на Сонцето и на уште некои ѕвезди со средна големина.[8]

Неговите физички и хемиски карактеристики не се познати сеуште, но се претпоставува дека тоа е метал сличен со карактеристиките на титан.

Неговата електронска конфигурација исто така не е позната, затоа што е добиен во облик на плазма. По правилата таа тоа треба да биде: радон + 5f146d27s2.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Chemical Data. Rutherfordium - Rf, Royal Chemical Society
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Hoffman, Darleane C.; Lee, Diana M.; Pershina, Valeria (2006). „Transactinides and the future elements“. Morss; Edelstein, Norman M.; Fuger, Jean. The Chemistry of the Actinide and Transactinide Elements (3rd издание). Dordrecht, The Netherlands: Springer Science+Business Media. ISBN 1-4020-3555-1. 
  3. 3,0 3,1 Fricke, Burkhard. Superheavy elements: a prediction of their chemical and physical properties. „Recent Impact of Physics on Inorganic Chemistry“ том  21: 89–144. doi:10.1007/BFb0116498. http://www.researchgate.net/publication/225672062_Superheavy_elements_a_prediction_of_their_chemical_and_physical_properties. посет. 4 октомври 2013 г. 
  4. Östlin, A.; Vitos, L.. First-principles calculation of the structural stability of 6d transition metals. „Physical Review B“ том  84 (11). doi:10.1103/PhysRevB.84.113104. Bibcode2011PhRvB..84k3104O. 
  5. 5,0 5,1 5,2 Sonzogni, Alejandro. „Interactive Chart of Nuclides“. National Nuclear Data Center: Brookhaven National Laboratory. http://www.nndc.bnl.gov/chart/reCenter.jsp?z=104&n=158. посет. 6 јуни 2008 г. 
  6. Ellison, P.; Gregorich, K.; Berryman, J.; Bleuel, D.; Clark, R.; Dragojević, I.; Dvorak, J.; Fallon, P.; и др.. New Superheavy Element Isotopes: 242Pu(48Ca,5n)285114. „Physical Review Letters“ том  105 (18): 182701. doi:10.1103/PhysRevLett.105.182701. PMID 21231101. Bibcode2010PhRvL.105r2701E. 
  7. Housecroft C. E., Sharpe A. G. (2008). Inorganic Chemistry (3rd ed.). Prentice Hall. ISBN 978-0131755536.
  8. Parkes, G.D. & Phil, D. (1973). Melorova moderna neorganska hemija. Beograd: Naučna knjiga. Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Радерфордијум
Група 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Алкални метали Земно­алкални метали Пникто­гени Хал­ко­гени Хало­гени Благо­родни гасови
Периода

I

водо­род
1
хе­лиум
2
II
ли­тиум
3
бери­лиум
4
бор
5
јагле­род
6
азот
7
кисло­род
8
флуор
9
неон
10
III
нат­риум
11
магне­зиум
12
алуми­ниум
13
сили­циум
14
фосфор
15
сулфур
16
хлор
17
аргон
18
IV
ка­лиум
19
кал­циум
20
скан­диум
21
титан
22
вана­диум
23
хром
24
манган
25
железо
26
кобалт
27
никел
28
бакар
29
цинк
30
галиум
31
герма­ниум
32
арсеник
33
селен
34
бром
35
крип­тон
36
V
руби­диум
37
строн­циум
38
итриум
39
цирко­ниум
40
нио­биум
41
моли­бден
42
техни­циум
43
руте­ниум
44
ро­диум
45
пала­диум
46
сребро
47
кад­миум
48
индиум
49
калај
50
анти­мон
51
телур
52
јод
53
ксенон
54
VI
це­зиум
55
ба­риум
56
1 asterisk
луте­циум
71
хаф­ниум
72
тантал
73
вол­фрам
74
ре­ниум
75
ос­миум
76
иридиум
77
пла­тина
78
злато
79
жива
80
талиум
81
олово
82
биз­мут
83
поло­ниум
84
астат
85
радон
86
VII
фран­циум
87
ра­диум
88
2 asterisks
лорен­циум
103
радер­фордиум
104
дуб­ниум
105
сибор­гиум
106
бо­риум
107
ха­сиум
108
мајт­нериум
109
фарм­штатиум
110
рент­гениум
111
копер­нициум
112
нихо­ниум
113
флеро­виум
114
моско­виум
115
ливер­мориум
116
тене­син
117
ога­несон
118
1 asterisk
лантан
57
цериум
58
празе­одиум
59
нео­диум
60
проме­тиум
61
сама­риум
62
евро­пиум
63
гадоли­ниум
64
тер­биум
65
диспро­зиум
66
хол­миум
67
ербиум
68
талиум
69
итер­биум
70
 
2 asterisks
акти­ниум
89
то­риум
90
протак­тиниум
91
ура­ниум
92
непту­ниум
93
плуто­ниум
94
амери­циум
95
кириум
96
берк­лиум
97
калифор­ниум
98
ајнштај­ниум
99
фер­миум
100
менде­левиум
101
нобел­лиум
102
 

црно=цврста зелено=течна црвено=гасна grey=непозната Боја на атомскиот број ја прикажува агрегатната состојба (при 0 °C и 1 атм)
Првичен Од распад Вештачки Границата го прикажува природното наоѓање на елементот
Позадинска боја прикажува поткатегорија во трендот метал-металоид-неметал:
Метал Металоид Неметал непознати
хемиски
својства
Алкален метал Земноалкален метал Ланта­ноид Актиноид Преоден метал Слаб метал Пов-атом. неметал Двоатом. неметал Благороден гас