V периода на периодниот систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Петтата период на хемиски елементи во себе содржи еден алкален метал, еден земноалкален метал, десет преодни метали, два слаби метали, два металоиди, еден халоген елемент и еден благороден гас. Петтата периода во себе содржи: рубидиум, стронциум, итриум, циркониум, ниобиум, молибден, технициум, рутениум, родиум, паладиум, сребро, кадмиум, индиум, калај, антимон, телур, јод и ксенон. Овие елементи имаат атомски броеви кои се наоѓаат измеѓу 37 и 54. Во оваа периода вкуно се наоѓаат 18 хемиски елементи.