Бориум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бориум  (107Bh)
Општи својства
Име и симболбориум (Bh)
Бориумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технециум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рендгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
Re

Bh

(Upe)
сиборгиумбориумхасиум
Атомски број107
Стандардна атомска тежина (Ar)[270]
Категорија  преоден метал
Група и блокгрупа 7, d-блок
ПериодаVII периода
Електронска конфигурација[Rn] 5f14 6d5 7s2 (пресметана)[1][2]
по обвивка
2, 8, 18, 32, 32, 13, 2 (предвидени)
Физички својства
Фазацврста (предвидена)[3]
Густина близу с.т.37,1 г/см3 (предвидена)[2][4]
Атомски својства
Оксидациони степени7, (5), (4), (3)[2][4] ​(предвидувања)
Енергии на јонизацијаI: 742,9 kJ/mol
II: 1.688,5 kJ/mol
II: 2.566,5 kJ/mol
(повеќе) (претпоставки)[2]
Атомски полупречникемпириски: 128 пм (предвиден)[2]
Ковалентен полупречник141 пм (претпоставка)[5]
Разни податоци
Кристална структурашестаголна збиена (шаз)
Кристалната структура на бориумот

(предвидена)[3]
CAS-број54037-14-8
Историја
Наречен поспоред Нилс Бор
ОткриенГермански институт за истражување на тешки јони (1981)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на бориумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
274Bh веш ~54 s[6] α 8,8 270Db
272Bh веш 9,8 s α 9,02 268Db
271Bh веш 1.2 s[7] α 9,35[7] 267Db
270Bh syn 61 s α 8,93 266Db
267Bh syn 17 s α 8,83 263Db
| наводи | Википодатоци

Бориум (Bh, лат. bohrium), кој претходно го носел името унилесептиум (Uns), е преоден метал.[8] Името го добил по данскиот физичар Нилс Бор.[9]

Историја[уреди | уреди извор]

Првпат го добиле Русите во градот Дубна во 1976 година. Најзаслужен за тоа се Јуриј Оганесјан, кој ја предводел истражувачката екипа во Обединетиот институт за јадрени истражувања (и по кој е наречен елементот оганесон). Таму е добиен изотопот 261Bh со време на распаѓање од 10 ms. Атомот на бориум е добиен со бомбардирање на бизмут -204 и од јадрото на хром 54.

Во 1981 година германскиот научник под водство на Армавбустер и Минценберг е добиен изотопот 262Bh.

Германците го предложиле називот нилсбор, за да го наградат Нилс Бор, а русите го сакале имаето дибниум. Несогласувањата довеле до тоа елементот привремено да го добие името Unilseptium.

Во 1994 година комитетот IUPACа, го предложил името бориум. Сепак несогласувањата постоеле сè до 1997 година кога елементот го добил денешниот назив.

Извори[уреди | уреди извор]

 1. Johnson, E.; Fricke, B.; Jacob, T.; Dong, C. Z.; Fritzsche, S.; Pershina, V. (2002). „Ionization potentials and radii of neutral and ionized species of elements 107 (bohrium) and 108 (hassium) from extended multiconfiguration Dirac–Fock calculations“. The Journal of Chemical Physics. 116: 1862. Bibcode:2002JChPh.116.1862J. doi:10.1063/1.1430256.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Hoffman, Darleane C.; Lee, Diana M.; Pershina, Valeria (2006). „Transactinides and the future elements“. Во Morss; Edelstein, Norman M.; Fuger, Jean (уред.). The Chemistry of the Actinide and Transactinide Elements (3rd. изд.). Dordrecht, The Netherlands: Springer Science+Business Media. ISBN 1-4020-3555-1.
 3. 3,0 3,1 Östlin, A.; Vitos, L. (2011). „First-principles calculation of the structural stability of 6d transition metals“. Physical Review B. 84 (11). Bibcode:2011PhRvB..84k3104O. doi:10.1103/PhysRevB.84.113104.
 4. 4,0 4,1 Fricke, Burkhard (1975). „Superheavy elements: a prediction of their chemical and physical properties“. Recent Impact of Physics on Inorganic Chemistry. 21: 89–144. doi:10.1007/BFb0116498. Посетено на 4 October 2013.
 5. Chemical Data. Bohrium - Bh, Royal Chemical Society
 6. doi:10.1103/PhysRevLett.104.142502
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно (gives life-time of 1.3 min based on a single event; conversion to half-life is done by multiplying with ln(2).)
 7. 7,0 7,1 FUSHE (2012). „Synthesis of SH-nuclei“ (PDF). Посетено на September 2012. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 8. Housecroft C. E., Sharpe A. G. (2008). Inorganic Chemistry (3rd ed.). Prentice Hall. ISBN 978-0131755536.
 9. Parkes, G.D. & Phil, D. (1973). Melorova moderna neorganska hemija. Beograd: Naučna knjiga.