VII периода на периодниот систем

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Седмата периода на хемиските елементи во себе содржи еден алкален метал, еден земноалкален метал, девет преодни метали, дванаесет актиноиди, четири слаби метали, еден халоген елементи и еден благороден гас. На седмата периода и припаѓаат: франциум, радиум, актиниум, ториум, протактиниум, ураниум, нептуниум, плутониум, америциум, кириум, берклиум, калифорниум, ајнштајниум, фермиум, менделевиум, нобелиум, копернициум, московиум, ливермориум, тенесин, оганесон. Сите овие елементи имаат атомски броеви од 87 до 118. Во оваа периода вкупно се наоѓаат 32 хемиски елементи.