Актиниум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Актиниум  (89Ac)
Actinium.jpg
Општи својства
Име и симбол актиниум (Ac)
Изглед сребрено-бела, и сјае со морничава сина боја;[1] понекогаш со златен сјај[2]
Актиниумот во периодниот систем
Водород (двоатомски неметал)
Хелиум (благороден гас)
Литиум (алкален метал)
Берилиум (земноалкален метал)
Бор (металоид)
Јаглерод (повеќеатомски неметал)
Азот (двоатомски неметал)
Кислород (двоатомски неметал)
Флуор (двоатомски неметал)
Неон (благороден гас)
Натриум (алкален метал)
Магнезиум (земноалкален метал)
Алуминиум (слаб метал)
Силициум (металоид)
Фосфор (повеќеатомски неметал)
Сулфур (повеќеатомски неметал)
Хлор (двоатомски неметал)
Аргон (благороден гас)
Калиум (алкален метал)
Калциум (земноалкален метал)
Скандиум (преоден метал)
Титан (преоден метал)
Ванадиум (преоден метал)
Хром (преоден метал)
Манган (преоден метал)
Железо (преоден метал)
Кобалт (преоден метал)
Никел (преоден метал)
Бакар (преоден метал)
Цинк (преоден метал)
Галиум (слаб метал)
Германиум (металоид)
Арсен (металоид)
Селен (повеќеатомски неметал)
Бром (двоатомски неметал)
Криптон (благороден гас)
Рубидиум (алкален метал)
Стронциум (земноалкален метал)
Итриум (преоден метал)
Циркониум (преоден метал)
Ниобиум (преоден метал)
Молибден (преоден метал)
Технициум (преоден метал)
Рутениум (преоден метал)
Родиум (преоден метал)
Паладиум (преоден метал)
Сребро (преоден метал)
Кадмиум (преоден метал)
Индиум (слаб метал)
Калај (слаб метал)
Антимон (металоид)
Телур (металоид)
Јод (двоатомски неметал)
Ксенон (благороден гас)
Цезиум (алкален метал)
Бариум (земноалкален метал)
Лантан (лантаноид)
Цериум (лантаноид)
Празеодиум (лантаноид)
Неодиум (лантаноид)
Прометиум (лантаноид)
Самариум (лантаноид)
Европиум (лантаноид)
Гадолиниум (лантаноид)
Тербиум (лантаноид)
Диспрозиум (лантаноид)
Холмиум (лантаноид)
Ербиум (лантаноид)
Тулиум (лантаноид)
Итербиум (лантаноид)
Лутециум (лантаноид)
Хафниум (преоден метал)
Тантал (преоден метал)
Волфрам (преоден метал)
Рениум (преоден метал)
Осмиум (преоден метал)
Иридиум (преоден метал)
Платина (преоден метал)
Злато (преоден метал)
Жива (преоден метал)
Талиум (слаб метал)
Олово (слаб метал)
Бизмут (слаб метал)
Полониум (слаб метал)
Астат (металоид)
Радон (благороден гас)
Франциум (алкален метал)
Радиум (земноалкален метал)
Актиниум (актиноид)
Ториум (актиноид)
Протактиниум (актиноид)
Ураниум (актиноид)
Нептуниум (актиноид)
Плутониум (актиноид)
Америциум (актиноид)
Кириум (актиноид)
Берклиум (актиноид)
Калифорниум (актиноид)
Ајнштајниум (актиноид)
Фермиум (актиноид)
Менделевиум (актиноид)
Нобелиум (актиноид)
Лоренциум (актиноид)
Радерфордиум (преоден метал)
Дубниум (преоден метал)
Сиборгиум (преоден метал)
Бориум (преоден метал)
Хасиум (преоден метал)
Мајтнериум (непознати хемиски својства)
Дармштатиум (непознати хемиски својства)
Рентгениум (непознати хемиски својства)
Копернициум (преоден метал)
Нихониум (непознати хемиски својства)
Флеровиум (слаб метал)
Московиум (непознати хемиски својства)
Ливермориум (непознати хемиски својства)
Тенесин (непознати хемиски својства)
Оганесон (непознати хемиски својства)
La

Ac

(Uqu)
радиумактиниумториум
Атомски број 89
Стандардна атомска тежина (Ar) (227)
Категорија   актиноид, понекогаш се смета за преоден метал
Група и блок група б.б., f-блок
Периода VII периода
Електронска конфигурација [Rn] 6d1 7s2
по обвивка
2, 8, 18, 32, 18, 9, 2
Физички својства
Фаза цврста
Точка на топење 1.500 K ​(1.227 °C) (проценета)[2]
Точка на вриење 3.500±300 K ​(3.200±300 °C) (екстраполирана)[2]
Густина близу с.т. 10 г/см3
Топлина на топење 14 kJ/mol
Топлина на испарување 400 kJ/mol
Моларен топлински капацитет 27,2 J/(mol·K)
Атомски својства
Оксидациони степени 3, 2 ​(неутрален оксид)
Електронегативност Полингова скала: 1.1
Енергии на јонизација I: 499 kJ/mol
II: 1.170 kJ/mol
Ковалентен полупречник 215 пм
Разни податоци
Кристална структурастраноцентрична коцкеста (сцк)
Кристалната структура на актиниумот
Топлинска спроводливост 12 W/(m·K)
CAS-број 7440-34-8
Историја
Откриен и првпат издвоен Фридрих Оскар Гизел (1902)
Најстабилни изотопи
Главна статија: Изотопи на актиниумот
изо ПЗ полураспад РР РЕ (MeV) РП
225Ac траги 10 d α 5,935 221Fr
226Ac веш 29,37 h β 1,117 226Th
ε 0,640 226Ra
α 5,536 222Fr
227Ac траги 21.772 y β 0,045 227Th
α 5,042 223Fr
| наводи | Википодатоци

Актиниумот е тип на контрактилен протеин, наречен уште и филамент. Актинот и Миозионот заедно претстасвуваат миофибрили со протеинска структура и го сочинуваат механизмот за мускулната контракција. Наречен е Актин затоа што тој го претставува активниот дел од механизмот кога актинските нишки, искористувајќи енергија добиена од АТП енергетските соединенија од страните на актинско-миозинскиот комплекс се лизгаат кон средината при тоа стегајќи, контрахирајќи го.


  1. Wall, Greg (8 септември 2003). „C&EN: It's Elemental: The Periodic Table - Actinium“. C&EN: It's Elemental: The Periodic Table. Chemical and Engineering News. http://pubs.acs.org/cen/80th/actinium.html. посет. 2 јуни 2011 г. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Kirby, Harold W.; Morss, Lester R. (2006). „Actinium“. The Chemistry of the Actinide and Transactinide Elements. стр. 18. doi:10.1007/1-4020-3598-5_2. ISBN 978-1-4020-3555-5.