Нанометар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Нанометар (симбол nm, од грчки: νάνος, нанос за "џуџе"; μέτρον, метрон за "единица мерка") е единица мерка за должина во од системот SI, еднаква на еден милијардити дел од метарот.

Нанометарот е една од должинити кои многу често се користат за многу мали должини, и е еднаква на десет ангстреми, која меѓународно пак не е призната SI-единица мерка за должина. Нанометарот често се поврзува со областа на нанотехнологијата и бранова должина на светлината. Порано, милимикронот (симбол mμ) бил употребуван наместо нанометарот.

Нанометарот е најчестиот елемент кој се користи за да се опише технологијата што се користи во производството на полупроводници. Тој е исто така најчестиот елемент со кој се запишува бранова должина на светлината. Видливаа светлина паѓа во подрачјето на 400-700 nm.)