Фемтометар

Од Википедија — слободната енциклопедија
фемтометар
Големина на фемтометарот во однос на еден атом на хелиумот
Информации за мерката
Мерен системSI
Единица задолжина
Ознакафм, fm 
Претворање на единици
1 фемтометар во ...... е еднакво на ...
   Основни SI-единици   1⋅10-15 м
   Природни единици   6,1877⋅1019 P
1,8897⋅10-5 a0

Фемтометар (симб. фм или fm[1][2][3]) — единица за должина во Меѓународниот систем на мерни единици (SI) еднаква на 10−15 метри. Ова растојание понекогаш се нарекува ферми во чест на италијанско-американскиот физичар Енрико Ферми. Се користи како должинска мерка во јадрената физика.

Дефиниција и еквиваленти[уреди | уреди извор]

1000000 зептометри = 1 фемтометар = 1 ферми = 0,000001 нанометри = 10-15 метри

1 000 000 000 000 фемтометри = 1 милиметар.

На пример, набојниот полупречник на еден протон изнесува околу 0,841 фемтометри[4] а полупречникот на атомското јадро на златото изнесува приближно 8,45 фемтометри.[5]

барн = 100 фм2

Историја[уреди | уреди извор]

Фемтометарот е усвоен на XI Генерална конференција за тегови и мерки и додаден во SI во 1964 г. Наречен е по данскиот збор femten со значење „патнаесет“ (бидејќи има величина на петнаесетти степен) и поради сличноста со зборот ферми.

Ферми е наречен по италијанскиот физичар Енрико Ферми (1901–1954), еден од основоположниците на јадрената физика. Зборот го вовел Роберт Хофштатер во стручен напис објавен во 1956 г.[6] Денес нашироко се користи од јадрените и честичните физичари.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [1] Архивирано на 23 мај 2011.
  2. „Units: F“. Unc.edu. Архивирано од изворникот на 9 јули 2018. Посетено на 4 ноември 2015.
  3. „Nuclear Size and Shape“ (PDF). Архивирано од изворникот на 25 април 2012.CS1-одржување: бот: непознат статус на изворната URL (link)
  4. „The Case of the Shrinking Proton | Perimeter Institute“. Perimeterinstitute.ca. 23 август 2013. Архивирано од изворникот на 23 април 2014. Посетено на 3 ноември 2015.
  5. Blatt, John M.; Weisskopf, Victor F. (1952), Theoretical Nuclear Physics, New York: Wiley, pp. 14–16.
  6. Hofstadter, Robert, Department of Physics, Stanford University, Stanford, California, "Electron Scattering and Nuclear Structure," Rev. Mod. Phys. 28, 214–254 (1956) © 1956 The American Physical Society