Шеќер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зголемување на кристали на рафиниран шеќер
Зголемување на типичен шеќер

Шеќерот, сухроза или сахароза, претставува бел кристал на тврд дисахарид. Луѓето најчесто ја избираат сухрозата како средство за менување на вкус или карактеристики (чувство во уста, одржување и текстура) на течности и храна. Шеќерот што се произведува комерцијално се прави од шеќерна трска или шеќерно цвекло.

„Простите“ шеќери, или моносахаридите (како глукоза), содржат енергија која биолошките клетки ја користат и трошат. Во просечна список на состојки, секој збор што завршува со „оза“ најверојатно претставува вид на шеќер.

За информации за други типови на шеќери, погледнете ги моносахаридите и дисахаридите.

Од готвачки аспект, шеќерот ги прави работите слатки, што е еден од примарните човекови вкусови.

Шеќерот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Шеќерот се јавува како тема во бројни дела во уметноста и во популарната култура, како:

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Библиографија на книгите за деца на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Како така? Зошто така? Сè да знае светов сакал!. Скопје: Темплум, 2014, стр. 151.
 2. Пандалф Вулкански, Текстилна поема. Темплум: Скопје, 2017.
 3. 3,0 3,1 DISCOGS, The Rolling Stones ‎– Sticky Fingers (пристапено на 23.8.2019)
 4. The Archies - Sugar, Sugar (Original 1969 Music Video) - YouTube (пристапено на 17.9.2016)
 5. Discogs, Cocteau Twins ‎– Head Over Heels (пристапено на 9.5.2020)
 6. Baby Bash - Suga Suga ft. Frankie J - YouTube (пристапено на 17.9.2016)
 7. Discogs, Red Hot Chili Peppers ‎– Blood Sugar Sex Magik (пристапено на 8 март 2021)
 8. Youtube, Trick Daddy - Sugar (Gimme Some) (feat. Cee-Lo Green:Lil Kim ... (пристапено на 17.9.2016)
 9. YouTube, Nuggets: Original Artyfacts from the First Psychedelic Era, 1965-1968 CD 1 ALBUM COMPLETO (пристапено на 8.12.2018)
 10. YouTube, Nick Cave and the Bad Seeds - Sugar Sugar Sugar (пристапено на 1.11.2017)
 11. Sonic Youth - Sugar Kane - YouTube (пристапено на 17.9.2016)
 12. YouTube, Bikini Kill - Pussy Whipped - 1993 - (Full Album) (пристапено на 3.7.2017)
 13. YouTube, Maroon 5 - Sugar (пристапено на 12.2.2017)
 14. YouTube, Cibo Matto - Viva! La Woman (Full Album) (пристапено на 22.4.2017)