Готвење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лице што готви во ресторан во Мароко

Готвење — чин на преобразба на прехранбени состојки во јадење. Готвењето опфаќа широк обем на методи на топлинска, хемиска и физичка преработка, примена на разновидни алатки и технологии, и креативна употреба на посебни комбинации на прехранбени состојки, со цел да се подобри вкусот, изгледот или варливоста (во смисла на човековото ефикасно користење на хранливите материи) на јадењето. Готвењето бара од готвачите и готвачките да применат искуство, знаење и мислење во избор, мерење, и комбинирање на одредени состојки и примена на одредени техники и технологии врз нив не би ли се постигнал саканиот резултат.

Готвење е посебна активност затоа што живописно ја пренесува прехранбената, естетската, земјоделската, стопанската, културната и верската разновидност на човечките цивилизации.

Топлинска обработка[уреди | уреди извор]

Хемиска обработка[уреди | уреди извор]

Физичка обработка[уреди | уреди извор]

Состојки[уреди | уреди извор]

Овошје[уреди | уреди извор]

Зеленчук[уреди | уреди извор]

Меса[уреди | уреди извор]

Млечни производи[уреди | уреди извор]

Житарици[уреди | уреди извор]

Зачини[уреди | уреди извор]

Лековити билки[уреди | уреди извор]

Здрава исхрана[уреди | уреди извор]

Кулинарство во светот[уреди | уреди извор]

Кулинарство во Африка[уреди | уреди извор]

Кулинарство во Азија и Тихиот Океан[уреди | уреди извор]

Кулинарство во Европа[уреди | уреди извор]

Кулинарство во Северна и Јужна Америка[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]