Павлака

Од Википедија — слободната енциклопедија
Павлака намачкана на парче леб

Павлака e вид на млечен производ млечен крем кој се произведува од млеко.

Видови павлака[уреди | уреди извор]

Оставувајќи го млекото да мирува, мастите од млеко се извојуваат на површина. Со собирањето на мастите на површината настанува павлаката. И покрај делувањето на бактериите односно млечната кисилина млекото се кисели, па со тоа и павлаката се собира на површината.Во зависност од должината на стоење, како и степенот на киселост, добиваме слатка павлака или кисела павлака. Павлаката содржи до 30% масти.

  • Слатка павлака се собира пред почетокот на скиселувањето. Се употребува за шлаг, сладоледи, крем за готвење и како додаток на разни сосеви. Во промет е најчесто со 24% маснотија. Во маркетите можеме да ја најдеме и како хопла или крем за готвење.
  • Кисела павлака се собира во подоцнежната фаза на скиселување и како таква се става во промет под називот кисела павлака.Содржи од 10 - 20% масти.