Македонска кујна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оваа статија е дел
од темата Кујна
Готвачки вештини и прибор
ВештиниПрибор
Готвачки мерки
Состојки и видови храна
Зачини и Билки
Сосеви - Супи и ЧорбиДесерти
СирењеТестениниЛеб

Други состојки

Регионални кујни
АзискаАфриканска БлискоисточнаЕвропска
ИсточноазискаКарипска Латиноамериканска
Северноамериканска
Други кујни...
Исто така:
Познати готвачи - Кујни - Оброци
Викикниги: Готвач

Македонската кујна е претставителна кујна за Балканот, со турски, грчки и блискоисточни влијанија, како и, во помала мера италијански, средоземни и унгарски влијанија. Заради релативно топлата клима која дозволува одлични услови за растење на разни зеленчуци, овошја, зачини и билки, македонската кујна е особено разновидна.

Македонската кујна е исто така позната по разновидноста и количеството на млечни производи и локални алкохолни пијалаци како разни вина, ракии и мастика.

Состојки[уреди | уреди извор]

Зеленчук[уреди | уреди извор]

Овошје[уреди | уреди извор]

Месо[уреди | уреди извор]

Месо[уреди | уреди извор]

Зачини[уреди | уреди извор]

Традиционални македонски јадења[уреди | уреди извор]

Македонска традиционална трпеза
Трпеза со македонски специјалитети
Домашно традиционално тавче-гравче
Турлитава

Традиционални македонски пијалаци[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]