Прејди на содржината

Меласа

Од Википедија — слободната енциклопедија

Меласа (збор од француско потекло) претставува последен сируп од кој повеќе не е можно да се добие кристален шеќер со едноставни средства. Тоа е густа течност со тамносива боја, со сладок вкус. Најмногу се користи во индустријата за вриење, особено за производство на шпиритус и квасец. Се користи и како сточна храна.