Прејди на содржината

Здравје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Холандската Јавна Здравствена Служба ја снабдува медицинската нега за домородците од Холандските Источни Индии, мај 1946

Здравје е состојба на целосна физичка, психичка и социјална благосостојба, а не само отсуство на болест или на телесни недостатоци. Оваа дефиниција е дадена од Светската здравствена организација (СЗО) и го опишува човековото здравје во неговата сеопфатна смисла.[1][2] Иако оваа дефиниција била тема на многу контроверзности, главно заради недостатокот на практични вредности и проблемот создаден со употребата на зборот „целосна“, таа останува до сега како најистрајна.[3][4] Постојат и бројни други дефиниции за здравјето: во поопшта смисла, здравјето претставува ниво на функционална или метаболна ефикасност на еден жив организам; кај луѓето, здравјето е општата состојба на човековото тело, ум и дух, обично значејќи отсуство на болест, повреда или болка (да се биде „здрав“).[5]

Неколку класификациони системи, каков што е семејството на меѓународни класификации на СЗО, во кое спаѓаат Меѓународната статистичка класификација на болестите и сродните здравствени проблеми (МКБ) и Меѓународната класификација на функционирање, инвалидитет и здравје (МКФ), се често користени да се дефинираат и мерат компонентите на здравјето.

Здравјето како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

  • „Лажливото здравје“ - македонска народна приказна.[6]
  • „Химна на здравјето“ (Гимн здоровью) - песна на рускиот поет Владимир Мајаковски од 1915 година.[7]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Светска здравствена организација. 1946. www.who.int/bulletin/archives/80(12)981.pdf — WHO definition of Health, Преамбула на Уставот на Светската здравствена организација, усвоена од Меѓународната здравствена конференција, Њујорк, 19-22 јуни 1946; потпишана на 22 јули 1946 од претставниците на 61 држава (Официјални документи на СЗО, број 2, страница 100) и влегле во сила на 7 април 1948. (англиски)
  2. Светска здравствена организација. 2006. Устав на Светската здравствена организација - Основни документи, 45. издание, додаток, октомври 2006. (англиски)
  3. Callahan D. "The WHO definition of 'health'." The Hastings Center Studies, 1(3), 1973 - http://www.jstor.org/pss/3527467 (англиски)
  4. Jadad AR, O'Grady L. "How should health be defined?" BMJ 2008; 337:a2900 - http://www.bmj.com/cgi/content/full/337/dec10_1/a2900 (англиски)
  5. Merriam-Webster. Речник - „Health“ (здравје) (англиски), пристапено на 21 април 2011.
  6. Македонски хумористични народни приказни. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 7.
  7. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 52.