Болест

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Болест (на лат. morbus) е длабоко и трајно нарушување од нормалната животна дејност на организмот, придружено со структурни и функционални измени во него.

Видови болести[уреди | уреди извор]

 • Според динамиката на протекување
  • перакутни - протекуваат за 1-3 денови, понекогаш за часови или дури минути; такви се повеќето тровења, некои алергични состојби, некои инфективни болести и др.;
  • акутни - протекуваат за 2-7 денови; така протекуваат повеќето воспалителни процеси и инфективни болести, и др.;
  • субакутни - протекуваат за 7-20 денови; така протекуваат некои бактериски и габични инфекции, и др.;
  • хронични - траат повеќе од 20 денови; така протекуваат повеќето автоимуни болести, габичните инфекции, и др.
 • Според локализацијата
  • општи (генерализирани) - го засегаат целиот организам; такви са речиси сите заразни и метаболитни болести, и др.;
  • месни (локални) - засегаат строго ограничени делови; општите промени во организмот се незначителни; такви се повеќето кожни болести, траумите (изгорувања, скршеници, исшачувања и т.н.) и др.

Предметот на медицината е настанувањето, развивањето, лечењето и профилактиката на болестите, секој дел од медицината изучува определен аспект на некоја група од болести. Основните медицински науки, коишто ги изучуваат болестите во целост, се:


Некои од познатите болести во секојдневието[уреди | уреди извор]

 • Апсцес- Abscessus, новоформирана патолошка шуплина, обвиена со капсула по чија внатрешност се расположени епителни клетки - исполнета со гној, при локализирано гнојно воспаление.
 • Хепатит - воспаление на црниот дроб најчесто предизвикано од вирус или токсична материја
 • Хепатит А - воспаление на црниот дроб предизвикано од RNK вирус, од фамијлијата Picornaviridae, а најчесто се пренесува со ингестија на контаминирана храна и вода.
 • Хепатит Б - воспаление на црниот дроб предизвикано од DNK вирус ( Hepatitis B virus, од фамилијата Hepadnaviridae) кој опстојува во крвта и најчесто се пренесува преку сескуален контакт или трансфузија на инфицирана крв или крвни продукти.
 • Хепатит Ц - воспаление на црниот дроб предизвикано од ретровирус (Hepatitis C вирус, од familijata Flaviviridae) кое има слични клинички манифестациии како Hapatitis B.
 • Рак - Cancer, болест која се карактеризира со неконтролирана клеточна делба, како и со способност на клетките на ракот да инвадираат други ткива, со директно растење или со миграција на клетките на далечни локализации.
 • Гастритис - воспаление на слузокожата на желудникот, кое настанува поради дејство на неинфективни (на пример при примена на нестероидни антиифламаторни лекови - аналгетици) или инфективни (на пример бактерии од родот на хелиобактер) агенси.
 • Настинка - Акутно вирусно воспаление на горнореспираторниот тракт
 • Заушки - Акутно воспаление на задвиличната плунковна жлезда

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Болеста како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Болеста како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Болеста се јавува како тема во делата од уметноста и популарната култура, како:

 • „Боледувањето на Ѓерзелез“ (Ђерзелезово боловање) - босанска народна песна.[1]
 • „Болниот Јово и тамбурата“ (Болани Јово и тамбура) - српска народна песна.[2]
 • „Болниот и болеста“ (Боник и болест) - српска народна приказна.[3]
 • „И мечето има грип“ - расказ на македонската писателка Оливера Николова.[4]
 • „Оздравување на болниот“ - песна на македонскиот поет Ацо Шопов.[5]
 • „Госпоѓа во посета на болното дете на својата слугинка“ (Gospođa u posjeti kod bolesnog djeteta svoje sluškinje) - песна на хрватскиот писател Мирослав Крлежа.[6]
 • „Болеста на Атанас Иваноски“ - расказ на македонскиот писател Живко Чинго од 1963 година.[7]

Болеста како тема во музиката=[уреди | уреди извор]

 • „Сè уште болен“ (Still ill) - песна на англиската рок-група „Смитс“ (The Smiths).[8]
 • „Ширење на болеста“ (Spreading the Disease) - албум на американската хеви-метал група „Антракс“ (Anthrax) од 1985 година.[9]
 • „Градска болест“ (City Sickness) - песна на рок-групата „Тиндерстикс“ (Tindersticks) од 1993 година.[10]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 71-72.
 2. Народне лирске песме. Београд: Просвета, 1963, стр. 79.
 3. Вук Караџић, Српске народне приповијетке. Београд: Лагуна и Вукова задужбина, 2017, стр. 400.
 4. Оливера Николова, Приказни за Зоки Поки, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1980, стр. 12.
 5. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 135-136.
 6. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 52-56.
 7. Живко Чинго, Пасквелија. Скопје: Култура, 1968, стр. 198-204.
 8. YouTube, THE SMITHS · The Smiths · FULL ALBUM HQ AUDIO (пристапено на 6.6.2017)
 9. YouTube, ANTHRAX - Spreading The Disease [Full Album HQ (пристапено на 22.12.2016)]
 10. DISCOGS, Tindersticks ‎– Tindersticks (пристапено на 19.8.2018)