Хроничност

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во медицината овој термин означува

1. Долго присуство на болеста (спротивно од акутен)
2. Бавен тек на развивање на карактеристичните симптоми за болеста

Овој израз означува дека некоја болеста е долго време присутна, а за да ја наречеме болеста хронична потребно е да помине извесен период, кој кај секоја болест е различен. На пример хроничен бронхитис имаме доколку имаме кашлица со искашлување најмалку 3 месеци во годината, 2 години по ред. Синусутисот е хронични кога симптомите траат повеќе од 12 недели итн.

Поврзано[уреди | уреди извор]