Патологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Патологија

Патологија (од старогрчки pathos = болка и logos = збор) е студија на болестите. Таа е форма на наука и гранка на медицина што вклучува тестирање на примероци и дијагноза на проблеми со физичкото здравје врз основа на доказите. Патолозите се вешто во интерпетирање на тест резултати и физички докази.

Поврзано: