Малтоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Малтоза
α-Maltose
α-Maltose
β-Maltose
β-Maltose
Назнаки
69-79-4 Ок
ChEBI CHEBI:17306 Ок
ChEMBL ChEMBL1234209 Н
ChemSpider 388329 α-maltose Ок
6019 β-maltose Ок
EC-број 200-716-5
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 6255
UNII 66Y63L379N Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед White powder or crystals
Густина 1.54 g/cm3
Точка на топење
1.080 g/mL (20 °C)
+140.7° (H2O, c = 10)
Опасност
Безбедносен лист External MSDS
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Малтоза е дисахарид кој е изграден од две единици на гликоза поврзани со α(1→4) врска. Кај неговиот изомер изомалтоза, двете молекули на гликоза се поврзани со α(1→6) врска. За разлика од сахарозата, малтозата е редуцирачки шеќер.[1]

Особини[уреди | уреди извор]

Малтозата може да се разложи на гликокза под дејство на ензимот малтаза, кој ја катализира хидролизата на гликозидната врска.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Fruton, Joseph S (1999). Proteins, Enzymes, Genes: The Interplay of Chemistry and Biology (англиски). Chelsea, Michigan: Yale University Press. стр. 144. ISBN 0300153597. Посетено на 21 October 2017.