Лактоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лактоза
Назнаки
63-42-3 Н
ChEMBL ChEMBL1159651 Н
ChemSpider 5904 Ок
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 6134
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед white solid
Густина 1.525g/cm
Точка на топење
Точка на вриење
21.6 g/100 mL[2]
Опасност
Температура на запалување {{{value}}}
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Лактоза претставува млечен шеќер, бидејќи најмногу се среќава во млекото. Преку таканареченото млечно киселинско вриење, лактозата учествува во добивањето различни млечни производи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Anonymous. Sigma Aldrich. Lactose Product. http://www.sigmaaldrich.com/catalog/ProductDetail.do?lang=en&N4=17814%7CFLUKA&N5=SEARCH_CONCAT_PNO%7CBRAND_KEY&F=SPEC Архивирано на 16 јули 2011 г. St. Louis MO.
  2. The solubility of lactose in water is 18.9049 g at 25°C, 25.1484 g at 40°C and 37.2149 g at 60°C per 100 g solution. Its solubility in ethanol is 0.0111 g at 40°C and 0.0270 g at 60°C per 100 g solution.Machado, José J. B.; Coutinho, João A.; Macedo, Eugénia A. (2001), „Solid–liquid equilibrium of α-lactose in ethanol/water“ (PDF), Fluid Phase Equilibria, 173 (1): 121–34, doi:10.1016/S0378-3812(00)00388-5. ds