Целулоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Целулоза
Cellulose, a linear polymer of D-glucose units (two are shown) linked by β(1→4)-glycosidic bonds.
Three-dimensional structure of cellulose.
Назнаки
9004-34-6 Ок
UNII SMD1X3XO9M Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед бел прашок
Густина 1.5 g/cm3
Точка на топење
нерастворлив
Слични супстанци
Слични супстанци Скроб
Дополнителни податоци
 Ок(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Целулозата е фитополисахарид и претставува најважен претставник на полисахаридите во растенијата. Количината на целулоза во некои микроорганизми, алги и лишаи е беззначајна, а животните воопшто не содржат целулоза.

Од целулоза се состојат околу половина материјали кои ги изградуваат клеточните ѕидови кај дрвата и другите растителни производи (памук, филтер хартија итн.).