Прејди на содржината

Клеточен ѕид

Од Википедија — слободната енциклопедија
Молекуларен состав на примарниот клеточен ѕид кај растенијата.

Клеточниот ѕид претставува обвивка на клетката која што ја имаат само растителните клетки и повеќето микроорганизми. Клеточниот ѕид е задолжителен дел на скоро сите растителни клетки, а таму каде што отсуствува клетката е таканаречена „бесформна“ и личи на пифтиеста маса. Неколку функции кои ги извршува клеточниот сид се директно или индиректно од огромно значење за животот на организмот. Тоа се:

  • Ја дава формата на клетката.
  • Има улога на посредник на размената на материи и вода меѓу надворешната средина и внатрешноста на клетката и
  • Претставува цврста и јака обвивка која во голема мера заштитува од сите надворешни влијанија без разлика на нивното потекло.

Клеточниот ѕид се формира по делбата на клетката и тогаш се нарекува - фрагмопласт (средна ламела) која е во растресита пивтиеста полутечна состојба.