Алги

Од Википедија — слободната енциклопедија
Алги на брегот на Шихитипинг, Тајван.

Систематската група на алги опфаќа околу 35 000 видови, анатомско и морфолошки различно диференцирани. Алгите се еукариотски протисти. Тие се автотрофни организми, со мали исклучоци. Нивното тело е малку диференцирано и се означува како талус.

Алгите имаат широко распространување на Земјата. Тие живеат во водна средина, најповолна за нивниот развиток, меѓутоа ги има во влажни и повремено влажни места. Освен тоа, живеат на карпи, снег, во почва, во некои растенија и животни, како и во симбиоза со габите. Алгите се космополитски организми, односно распространети се насекаде.

Размножувањето кај алгите е најразлично: бесполово (со проста делба, спори) и полово (изогамија, анизогамија, оогамија итн.).

Систематска поделба на алгите[уреди | уреди извор]

Алгите се јавуваат во најразлични форми. Некои од десетте оддели на алги се исклучиво едноклеточни. Други, пак, се збир на клетки наредени во конци или колонии. Зелените, кафеавите и црвените алги се многуклеточни организми. Најкарактеристични таксономски оддели на алги се:

Некои научници конјугатните зелени алги (Gamophyta или Conjugatophyceae) ги вбројуваат во посебен оддел од зелените.

Алги во Македонија[уреди | уреди извор]

Во Македонија се заведени следниве таксони на алги:

Таксон Научен

назив

Видови Разн. Обл. Вкупно
цијанобактерии Cyanophyta 213 10 59 282
евстигматофити Eustigmatophyceae 1 1
жолтозелени алги Xanthophyceae 10 10
зелени алги Chlorophyta 398 124 35 557
златни алги Chrysophyceae 7 4 11
светлечки камшичари Dinophyta 12 3 1 16
силикатни алги Bacillariophyceae 1.072 132 1.204
синозелени алги Glaucophyta 1 1
синурофити Synurophyceae 2 2
скришни алги Cryptophyta 1 1
харофити Charophyta 21 3 24
црвени алги Rhodophyta 8 8
црвенооки алги Euglenophyta 23 3 1 27
Вкупно 1.769 276 99 2.144

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Guiry, Michael and Wendy. „AlgaeBase“. - a database of all algal names including images, nomenclature, taxonomy, distribution, bibliography, uses, extracts
  • Algae - Cell Centered Database
  • „Algae Research“. National Museum of Natural History, Department of Botany. 2008. Посетено на 2008-12-19.
  • Anderson, Don; Bruce Keafer; Judy Kleindinst; Katie Shaughnessy; Katherine Joyce; Danielle Fino; Adam Shepherd (2007). „Harmful Algae“. U.S. National Office for Harmful Algal Blooms. Посетено на 2008-12-19.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  • „Australian Freshwater Algae (AFA)“. Department of Environment and Climate Change NSW Botanic Gardens Trust. Архивирано од изворникот на 2008-12-30. Посетено на 2008-12-19.
  • „Monterey Bay Flora“. Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI). 1996–2008. Архивирано од изворникот на 2009-01-25. Посетено на 2008-12-20.
  • Silva, Paul (1997–2004). „Index Nominum Algarum (INA)“. Berkeley: University Herbarium, University of California. Посетено на 2008-12-19.
  • Algae: Protists with Chloroplasts Архивирано на 14 јуни 2011 г.
  • „Research on microalgae“. Wageningen UR. 2009. Посетено на 2009-05-18.