Прејди на содржината

Талус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Талус на плевел од Саргасум.

Талус означува вегетативно тело на кое не се диференцирани вегетативни органи (корен, стебло и лист). Кај различни таксономски групи на организми, талусот има најразлична форма.