Стебло

Од Википедија — слободната енциклопедија
Оваа надземно стебло од Полигонат ги има изгубено свите листови, но произведува адвентативни корени од јазли.

Стеблото е оној дел од растението кој ги поврзува коренот и листот. На секое стебло разликуваме нодиуми и интернодиуми. Во поглед на морфологијата, има зелјести и дрвенести стебла.Стеблото содржи повеќе ткива и тоа : Механичко ткиво, ткиво за растење, спроводно ткиво (ксилем и флоем), основно ткиво и епидермис. Ксилем и флоем (спроводно ткикво)

Механичкото ткиво има потопрна функција кај растението. Ткивото за растење се наоѓа во срцевината и служи за растење. Спроводното ткиво служи за спроведување на храна и вода низ растеието. Основното ткиво служи за складирање на храна и помага во фотосинтезата. Епидермисот е заштитно ткиво.

Поврзано[уреди | уреди извор]