Пентоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Пентоза претставува јаглехидрат од групата на моносахаридите, кој содржи пет јаглеродни атоми. Пентозни шеќери се на пример рибоза и деоксирибоза.