Рибоза

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
D-Рибоза
D-Ribose.png
DRibose Fischer.svg
Beta-D-Ribofuranose.svg
Beta-D-Ribopyranose.svg
Назнаки
50-69-1 Yes check.svgОк
PubChem 5779
Својства
Молекулска формула C5H10O5
Моларна маса 150.13 g/mol
Изглед white solid
Точка на топење

95 °C, 368 K, 203 °F

Растворливост во вода very soluble
Слични супстанци
Слични алдопентози Arabinose
Xylose
Lyxose
Слични супстанци Деоксирибоза
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Рибозата е јаглехидрат, моносахарид изграден од пет јаглеродни атоми (пентоза). Терминот се однесува на двата енантиомери: најчесто D-рибоза, која е широко распространета во природата; или нејзиниот синтетски добиен лик во огледало L-рибоза, која не се среќава во природата. Влегува во состав на молекулот на рибонуклеинската киселина - РНК.