Инулин

Од Википедија — слободната енциклопедија

Инулин
Назнаки
9005-80-5 Ок
ATC код V04CH01
ChEMBL ChEMBL1201646 Н
ChemSpider  Ок
DrugBank DB00638 Ок
PubChem 24763
UNII JOS53KRJ01 Ок
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Опасност
NFPA 704
1
1
0
Дополнителни податоци
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Инулините се група на природни полисахариди произведени од многу видови на растенија. Инулинот е користен од некои растенија за зачувување енергија и типично го има во корените и ризомитe. Повеќето растенија кои синтетизираат и складираат инулин, не складираат други материи како скроб.